Į šį įvykį sureagavęs feisbuko paskyroje ministras susilaukė kritikos. Buvo sakančių, kad gyvos reakcijos nebuvimas parodė ministro nejautrumą, tačiau A. Dulkys tikina, kad vos sužinojus apie įvykį buvo imtasi veiksmų.

„Mes jau pačią pirmą dieną kontaktavome su Šiaulių gydymo įstaiga, konsultavomės su specialistais, kaip reikėtų profesionaliai reaguoti. Jau pačią pirmą dieną mes pasiūlėme gydymo įstaigai, visam kolektyvui ir administracijai psichologinę pagalbą, antradienį ten išvyko mūsų organizuota mobili grupė, kad suteiktų pirminę pagalbą visam kolektyvui, kad padėtų pasirengti krizės suvaldymo planą“, – laidoje „Iš esmės“ pasakojo ministras.

„Mūsų tikslas buvo, kad pradžioje būtų profesionaliai suteikiama psichologinė pagalba, paraleliai dirbome su Valstybine darbo inspekcija, nes ir anksčiau buvo tam tikrų signalų. Taip pat paprašėme informacijos iš pačios administracijos, kas yra nuveikta. O dabar vyks papildoma mūsų komanda, kurios tikslas visai kitas – ji stengsis surinkti sisteminiam tyrimui reikalingą informaciją, kad problemą spręstume iš esmės“, – sakė jis.

Ministras teigia po įvykio Šiauliuose iš visos Lietuvos sulaukęs daugybę skambučių ir žinučių su skundais dėl darbo sąlygų gydymo įstaigose: „Susidaro įspūdis, kad taip yra visoje sveikatos apsaugos sistemoje. Kyla klausimas, ar apskritai Lietuvoje yra nors viena gydymo įstaiga, kurioje nebūtų mobingo ar kitų problemų.“

Nėra informacijos, dėl kurios reikėtų nušalinti vadovybę

A. Dulkys sako, kad šiuo metu ministerija neturi informacijos, dėl kurios reikėtų nušalinti Šiaulių Respublikinės ligoninės vadovą Remigijų Mažeiką ar kreiptis į teisėsaugą.

„Kad būtų galima imtis sprendimų, jeigu tai būtų gydymo įstaigos vadovų, kitų darbuotojų kaltė, kad jų atžvilgiu būtų galima imtis konkrečių tyrimų arba kreiptis į teisėsaugą. Šiame etape mes jų dar neturime, oficialios informacijos, kurios užtektų [direktoriaus] nušalinimui, neturime“, – teigė ministras.

Jis priminė, kad šios gydymo įstaigos vadovui jau yra pareikšti įtarimai kitame tyrime: „Įstaigos vadovui pareikšti įtarimai viešųjų pirkimų srityje, bet ten taip pat nepradėti jokie veiksmai.“

Iki šiol jis teigia daugiausia bendravęs su ligoninės vadovybe vakcinavimo klausimais, dėl kurių priekaištų neturi.

„Vakcinavimo klausimais mes kažkokių pastebėjimų neturime, bet pripažinsiu, kad įvairūs tyrimai ir STT pradėtas tyrimas kelia nerimą, dėl to mes prašėme, kad vadovas nusišalintų nuo viešųjų pirkimų ir tai yra padaryta“, – kalbėjo A. Dulkys.

Darbo grupė atliks tyrimą

Pirmadienį viešai pristatyta SAM pokyčių inicijavimo grupė, kuri iki rugpjūčio 1-osios turės įvertinti situaciją Šiaulių gydymo įstaigoje ir parengti siūlymus.

„Terminas čia įdėtas maksimalus, tai reiškia, jei ir pačią pirmą grupės darbo savaitę bus gauta reikšminga informacija, pagal kurią galėtume pradėti ar kitą tyrimą, ar kreiptis į teisėsaugą, kai bus daroma nelaukiant rugpjūčio pirmos“, – tikino A. Dulkys.

Pasak jo, norėtųsi priimti tokius sprendimus, kurie turėtų pasekmių visai sistemai.

„Dabar vienoj vietoj sumesta labai daug temų: ir darbo krūvio, ir darbo užmokesčio problema, reorganizavimo problema, savižudybė, mobingo tema, ir dar visa tai vyksta pandemijos metu, kai apskritai visa medikų bendruomenė yra įelektrina. Man atsiribojant nuo visų emocijų labai norėtųsi, kad mes priimtumėm tokius sprendimus, kurie turėtų pozityvų pasekmių visai sistemai“, – sakė sveikatos apsaugos ministras.

„Galima užsidėti pliusiuką labai emocingoje temoje ir spręsti vienos emocijos dalyką, o galima tiesiog sakyti, gal dabar jau laikas padaryti tai, ko nedrįsome 30 metų. Ne vienas žinomas Lietuvos politikas man sakė, kad mes jau ne vieną ministrą matėme, kuris vartojo žodį „reforma“, esu net palinkėjimą gavęs, kad net neužsiminčiau apie reformą, nes medikų bendruomenė jų nenori. <…>

Gydymo įstaigų vadovai, turintys ryšį su keliomis kartomis politikų, būtent ir pasiekia tą rezultatą, kad ministerijų komandos yra sustabdomos ir neleidžiama užbaigti reformų, kurios pagerintų darbo sąlygas, padėtų spręsti paslaugų kokybę.

Aš priimu šitą situaciją sau kaip iššūkį. Matyt, kad gana kalbėti apie vakcinavimą, testavimą, manau, jie jau pastatyti ant bėgių ir, matyt, subrendo terpė pokyčiams sveikatos apsaugos sistemoje tokiomis temomis, apie kurias dabar čia niekas nekalba“, – kalbėjo ministras.

Tylioji akcija prie Šiaulių ligoninės

Atkreipė dėmesį ir į kitas sritis

Ministras atkreipė dėmesį, kad mobingo problema aktuali ne tik sveikatos apsaugos sistemai ir kvietė atkreipti dėmesį į tai, kas vyksta Seime.

„Dėl mobingo, darbo kultūros aš kviečiu pažiūrėti ir į kitas sritis, kad nesusidarytų įspūdis, jog čia tik sveikatos apsaugos sistemoje. Manau, kad ta bendravimo kultūros, grįžtamojo ryšio problema yra visur, netgi, sakyčiau, galėtume pradėti nuo parlamento. Kaip ten atėję specialistai jaučiasi komisijose, komitetuose, kaip su jais yra bendraujama, koks ten bendravimo lygis? Dabar, kai yra viešai transliuojama, pažiūrėkite, kokių ten būna situacijų ir kokie žmonės grįžta į savo darbo vietas, kaip juos vadovai „gaivina“ ir turi prašyti, kad jie dar kartą kada nors ten eitų, nes žmonės nebenori, nenori būti žeminami“, – pasakojo A. Dulkys.

„Kas darosi, pasižiūrėkite, koks purvas pilamas vieni ant kitų socialiniuose tinkluose, įvairiuose posėdžiuose, susitikimuose. Visi šitie dalykai taip pat pliusuojasi“, – laidoje „Iš esmės“ kalbėjo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (429)