Delfi gegužės pradžioje paskelbė gautus negalutinius įstatymų projektus, kuriais siūloma nustatyti, kokias teises ir pareigas įgytų partneriai. Juose nurodoma, kad partnerystę būtų galima sudaryti civilinės metrikacijos įstaigose, o ją nutraukti, jei nėra vaikų, galėtų ir notaras.

Plačiau apie tai galite skaityti čia.

Mano, kad Nausėda pasirašys partnerystės projektą

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologo Bernaro Ivanovo teigimu, prezidentas, išplatindamas savo pasveikinimą minėto renginio metu, tiesiog parodė ieškantis sau kažkokios atramos.

Vis dėlto, pasak jo, tai galėjo pasirodyti geras sprendimas tik tuo metu.

„Nemanau, kad jis didelis vienų ar kitų srovių rėmėjas, tiesiog žiūri konjunktūros. Ta konjunktūra jam atrodo palanki būtent šiame maršo kontekste – gal taktiškai atrodo gerai, bet, žiūrint strategiškai, manau, kad tai yra trumparegiškas bandymas koketuoti su šiaip ne tokia gausia grupe, nes didžioji visuomenės dalis absoliučiai pasyvi, konformistinė ir mažai kreipianti dėmesį į tuos dalykus, kurie vienaip ar kitaip mūsų politikoje eskaluojami“, – sakė B. Ivanovas.

Politologo teigimu, prezidento noras „žaisti“ šia tema yra nelabai perspektyvus. Tačiau B. Ivanovas teigė manantis, kad G. Nausėda partnerystę įteisinantį projektą, jeigu partnerystė nebūtų prilyginama šeimai, pasirašytų.

Bernaras Ivanovas

„Jo balsas tame renginyje skambėjo turbūt progresyviausiai, nebuvo nei prieš vakcinas nieko, nebuvo pasisakyme kažkokio „naftalino“. Buvo noras surasti progą pasisakyti“, – kalbėjo VDU politologas.

B. Ivanovas pažymėjo, kad prezidentas yra sudėtingoje situacijoje, tačiau, anot jo, iš dalies tai ir paties G. Nausėdos kaltė.

„Sudėtingoje situacijoje prezidentas yra, nuoširdžiai jo truputėlį gaila, bet, deja, nemaža dalimi ten jis pats nuėjo su savo įvairiais sprendimais ir nesugebėjimu būti arbitru, būti aukščiau visų tų procesų. Jis tiesiog tapo vienu iš dalyvių tų visų rietenų, konfliktų, kovų, ko šiaip prezidentai Lietuvoje privengdavo. O jis įsivėlė į tas politines grumtynes, būdamas ne pačioje palankiausioje situacijoje, resursų nelabai ir turi“, – pridūrė politologas.

Urbonaitė: didžiausia problema – kai tauta nežino, ko gali tikėtis iš savo prezidento

Savo ruožtu Mykolo Romerio universiteto politologė Rima Urbonaitė pirmiausia atkreipė dėmesį į tai, kad šalies vadovas iki šiol vengdavo pasisakyti apie partnerystę.

„Problema numeris vienas – kad reikia klausti politologų, kokia yra Nausėdos pozicija. Mes turime prezidentą, kurio pozicija visiems mistinė, mes turime prezidentą, kurio nuomonės vienu ar kitu klausimu žurnalistai tiesiog negauna“, – sakė politologė ir pabrėžė, kad taip neturėtų būti.

Prezidento pozicija, pasak R. Urbonaitės, šiuo metu yra tiesiog neturėti pozicijos, kas, jos teigimu, yra nepolitiška ir „nelyderiška“.

Vis dėlto aiškumo dėl G. Nausėdos nuomonės apie partnerystę, anot MRU lektorės, nepridėjo ir šalies vadovo sveikinimas, išplatintas šeštadienį vykusio renginio metu.

„Iš vienos pusės, pasakyta, kad klausimą reikia išspręsti, iš kitos pusės, priminta apie 38 Konstitucijos straipsnį. Kaip prezidentas interpretuos įstatymą, jeigu jis būtų priimtas Seime, aš neturiu jokio supratimo, nes prezidentas sugebėjo pasakyti dalykus juos suveldamas ir aiškiai neatskleisdamas pozicijos, bet labai daug kalbėdamas apie šeimą, santuoką, kas, aišku, marše buvo pasitikta plojimais“, – kalbėjo politologė.

R. Urbonaitės nuomone, G. Nausėda tiesiog labai nenori, kad minimas įstatymas apskritai atsidurtų ant jo darbo stalo.

Rima Urbonaitė

„Jam būtų geriausia situacija, kad įstatymas Seime nebūtų priimtas, – strigtų pateikimo arba svarstymo stadijose arba būtų tiesiog nepriimtas. Tada prezidentui būtų geriausia. Tai, kaip prezidentas elgiasi, leidžia manyti, kad ši prielaida yra gana pagrįsta“, – atkreipė dėmesį ji.

G. Nausėdos pasirodymas marše, jos teigimu, nesukūrė prielaidų užsimegzti geresniam dialogui.

„Tu nori žinoti, ko gali tikėtis iš savo prezidento. Problema, kai nebežinai, ko gali tikėtis iš savo prezidento. <…>. Norisi suvokti, kaip mato ir kaip mąsto prezidentas. Prisipažinsiu, jo šis pasirinkimas mane nustebino, tikrai iš pradžių aš nepatikėjau“, – kalbėjo R. Urbonaitė.

Tikėtina, pasak jos, kad prezidentūros argumentas, turint omeny tokį šeštadienio pasirodymą, buvo „parodyti, jog prezidentas mato visus“.

„Ar prezidentas parodė, kad jis sugeba įsivertinti ir priimti sau sprendimą, su kuo jam yra pakeliui ir su kuo ne, kyla rimtas klausimas“, – komentavo MRU politologė.

Bielinis: prezidentas išreiškė žinią, kad vietos turi būti visiems

Savo ruožtu Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis teigė, kad, jo nuomone, prezidento sveikinimas Didžiojo šeimos gynimo maršo metu buvo natūrali reakcija į renginį ir karštas diskusijas apie partnerystės įstatymų projektus.

„Politine prasme jis turėjo kažkaip sureaguoti į šią gana karštą diskusiją. Natūralu, pasirinko tą momentą ir tą grupę, kuri yra gausi, – šeimų maršas buvo palaikomas daugelio žmonių“, – pažymėjo profesorius.

Šitaip G. Nausėda, pasak L. Bielinio, neišreiškė palankumo jokiai žmonių grupei.

„Prezidentas signalizuoja kitką – signalizuoja tarpusavio susikalbėjimą ir savotišką žinią, kad vietos turi būti visiems, tiesiog reikia atsakingiau ir ramiau pasižiūrėti į situaciją. Taip, mano galva, reikėtų išversti jo tekstą“, – sakė L. Bielinis.

Lauras Bielinis

Jis taip pat teigė nebūsiąs nustebintas, jei šalies vadovas pasakytų sveikinimą ir per kokią LGBT bendruomenės šventę ar renginį.

„Aš nenustebsiu, jei kokiam nors LGBT bendruomenės marše jis taip pat vienaip ar kitaip pasirodytų ir pasakytų kalbą, – ir vėl ji bus susieta su tuo pačiu, kad vietos turi būti visiems, reikia labai atsargiai bei ramiai žiūrėti į kitą, nemanyti, kad pasaulis yra vienodas. Manyčiau, prezidentas tai puikiai supranta ir tai daro“, – kalbėjo VDU profesorius.

Vis dėlto jis teigė, kad kol kas sunku pasakyti, ar G. Nausėda pasirašys partnerystės įstatymo projektą.

„Jo reali reakcija į partnerystės įstatymą bus tuomet, kai šis iš Seimo atsidurs prezidentūroje. Kaip mes suprantame, Seime jis dar yra neišdiskutuotas“, – pridūrė L. Bielinis.

Mitingo metu paviešino Nausėdos sveikinimą Tarptautinės šeimos dienos proga

Šeštadienį vykusio renginio organizatoriai per didžiuosius ekranus Vingio parko estradoje parodė prezidento G. Nausėdos sveikinimą Tarptautinės šeimos dienos proga.

Sakydamas sveikinimą prezidentas teigė, kad valdžia privalo girdėti piliečių nuomonę.

„Žmonės iš įvairių Lietuvos kampelių šiandien renkasi Vilniuje, nes nori kalbėti apie tai, kas jiems svarbu, – šeimą, paramą jai. Prisipažinsiu, šeimų labui mes vis dar padarėme per mažai. Taip, turime vaiko pinigus, vienkartines išmokas, plačiau atveriame švietimo galimybes nepasiturinčių šeimų vaikams. Tačiau jaunos šeimos susiduria su milžiniškomis problemomis derindamos darbą ir vaikų auklėjimą, ypač dabar, kai pandemija baigia išgręžti mūsų kantrybę ir jėgas. Valstybė privalo joms padėti!“ – kalbėjo G. Nausėda.

Šalies vadovo sveikinime taip pat pažymėta, kad „įstabiausias šeimos pavyzdys“ – ratas, kuriame yra tėvai, seneliai, kaimynai, draugai.

G. Nausėda pasisakė ir apie plačiai aptarinėjamą iniciatyvą įtvirtinti partnerystės institutą.

„Šiandien daug svarstoma, kaip teisiškai spręsime tos pačios lyties žmonių santykių klausimą. Ar reikia šį klausimą apskritai spręsti? Žinoma, kad reikia! Mes turime matyti, kokie įvairūs žmonės gyvena mūsų šalyje, – visi, mylintys savo Tėvynę, Lietuvos Respublikos piliečiai. Ir aš pripažįstu, kad mes dar turime ką nuveikti, jog visų teisės būtų lygiai užtikrintos. Man nereikia gudrauti ir išsisukinėti arba kaitalioti savo nuomonę.

Sakiau tai per prezidento rinkimus, kuomet Jūs mane rinkote, sakau tai ir dabar. Mes privalome teisiškai sureguliuoti vienos lyties asmenų bendro gyvenimo klausimus, gerbdami jų teisę gauti informaciją apie partnerio sveikatos būklę, teisę į paveldėjimą, kitus svarbius klausimus. Tačiau tai turi būti daroma laikantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 38 straipsnio, kuriame teigiama, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, o santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu. Kaip Lietuvos Respublikos prezidentas, pasinaudosiu savo galiomis, kad taip ir būtų“, – kalbėjo prezidentas.

Tokie G. Nausėdos žodžiai mitingo dalyvių buvo palydėti masiniais aplodismentais.

Visą šalies vadovo sveikinimą galite matyti čia:

Vis dėlto po tokios prezidento kalbos viešojoje erdvėje netrūko ne tik pagyrų, bet ir kritikos. Skirtingai G. Nausėdos poziciją įvertino ir Seimo nariai.

Seimo Laisvės frakcija jau artimiausiu metu žada užregistruoti Partnerystės įstatymo projektą, kuriuo siekiama išspręsti tos pačios ir skirtingų lyčių partnerystės instituto sureguliavimo klausimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1304)