Šeštadienį iš visos Lietuvos apie 10 tūkstančių žmonių susirinko į protestą, pavadintą Šeimos gynimo maršu. Vilniaus miesto savivaldybės leidimas buvo išduotas 7 tūkstančiams žmonių. Tačiau Vilniaus savivaldybės atstovas priekaištų organizatoriams dėl to neturi.

„Kl renginys neturi bilietų, jie nėra skenuojami, tai tiksliai pasakyti, kiek žmonių buvo yra labai sudėtinga. Nes net ir patys renginio organizatoriai negali kontroliuoti į jį patenkančių žmonių skaičiaus“, – LNK sakė Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas.

Mitingo rengėjai aiškino siekę protestuoti prieš tradicines šeimas nukreiptas iniciatyvas. Čia buvo prieštaraujama ir vaikų testavimui, gyventojų skiepijimui. Daugiausiai renginio dalyviai piktinosi Stambulo konvencija ir Partnerystės įstatymu, siūlančiu įteisinti lyčiai neutralią partnerystę.

„Stambulo konvencijos ratifikavimo klausimas galėtų būti svarstomas vieninteliu būdu – skelbiant referendumą“, – renginio metu sakė vienas iš kalbėtojų.

„Iš savo valstybės, iš savo rinktos valdžios mes teisėtai laukiame, kad ji atstovautų ir reikalaujame, kad ji atstovautų ne siaurių, egzotiškų grupių reikalus ir interesus, o visai tautai svarbias problemas“, – renginyje kalbėjo kunigas Robertas Grigas.

Nuo scenos buvo kreiptasi į prezidentą ir kitus valdžios asmenis, reikalaujant reikšti nepasitikėjimą ar net nušalinti kai kuriuos ministrus. Nepasitenkinimas reikštas ekonomikos ir inovacijų ministre Aušrine Armonaite.

Vykstant Šeimų gynimo maršui Prezidentūra išplatino prezidento Gitano Nausėdos sveikinimą Tarptautinės šeimos dienos proga. Jis transliuotas ir Vingio parke.

„Mes privalome teisiškai sureguliuoti vienos lyties asmenų bendro gyvenimo klausimus, gerbiant jų teisę gauti informaciją apie partnerio sveikatos būklę, teisę į paveldėjimą, kitus svarbius klausimus. Tačiau tai turi būti daroma laikantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 38 straipsnio, kuriame teigiama, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, o santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu“, – sveikinime kalbėjo G. Nausėda.

Politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka tikino, kad šalies vadovas „pagaliau rado savo rinkėją“.

„Tas rinkėjas yra piktas, iš dalies nelaimingas, laimę jis mato tik teisėje reguliuoti kitų žmonių gyvenimus, kaip jie turėtų gyventi. Galima sakyti, kad prezidentas, kuris dvejus metus blaškėsi, nerasdamas vietos Lietuvos politikoje, pagaliau tokią vietą rado. Ir jis nusimeta bet kokią kaukę“, – LNK sakė apžvalgininkas R. Valatka.

Nors nemažai kalbintų renginio dalyvių dėstė homofobiškas pažiūras, tačiau renginyje buvo ir LGBT bendruomenę atstovaujančių ar palaikančių žmonių.

Vienas iš LNK kalbintų renginio dalyvių tikino, kad jo LGBT vėliava renginyje nepiktina, bet jis „bijo už jo saugumą“.

Kapitono uniformomis apsirengę renginio dalyviai tikino, kad jei jūroje būtų toks žmogus, jie jį „išmestų per bortą“.

Policija stengėsi stabdyti visus galinčius išprovokuoti bet kokį incidentą.

„Tie žmonės turi suprasti, kad ta orientacija, tas polinkis yra nenormalumas. Jį reikia reaguoti į nenormalumą“, – sakė vienas iš renginio dalyvių.

„Čia aš matau krūvą žmonių iš kurių trykšta pyktis, nepaaiškinamas ji, nėra, kam pritarti“, – sakė mergina, dalyvavusi antimitinge.

Renginio metu policija užfiksavo keletą incidentų, vadina juos nereikšmingais, tačiau bus atliekamas tyrimas dėl karantino taisyklių pažeidimų.

„Akivaizdžiai buvo matyti, kad buvo nesilaikoma tam tikrų karantino reikalavimų – nedėvimos veido kaukės, nesilaikoma atstumų, būriuojamasi. Tai visa tai bus vertinama ir įvertinta, ar organizatoriai dėjo kažkokias pastangas, kad reikalavimų būtų laikomasi, ar į tai nekreipė dėmesio“, – LNK sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Už karantino reikalavimų nepaisymą gresia baudos nuo 500 iki 1,5 tūkstančio eurų asmenims ir nuo 1,5 tūkstančio iki 6 tūkstančių eurų organizacijoms.

„Ir antras dalykas yra alkoholio vartojimas, kuris buvo pakankamai gausus. Šitą mes irgi esame užfiksavę“, – LNK teigė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas A. Bužinskas.

Visgi, jis negalėjo atsakyti, ar dėl to organizatoriams kils kliūčių rengti daugiau panašių susibūrimų.

Tokį patį mitingą žadama rengti jau birželį, jeigu šio reikalavimai nebus vykdomi.

Sostinėje šeštadienį taip pat vyko kelios akcijos, nepritariančios Šeimos gynimo maršo šūkiams ir palaikančios LGBT bendruomenę.

Prie Baltojo tilto vyko akcija „Detoksikacija“.

„Norėjome parodyti, kad Šeimos gynimo maršas yra toksiškas – iš homofobijos pusės, žalingas LGBT bendruomenei ir visuomenei bendrai. Žalingas ir ekologijai – nes atvyko mašinomis“, – aiškino vienas iš renginio dalyvių.