Į protestą patraukė bendruomenių ir profsąjungos aktyvistai

Į protesto mitingą prie Kauno savivaldybės susirinkę visuomeninkai tikino – miestui reikia naujo vadovo, kuris bendrautų su miestiečiais. Protestuotojų teigimu dabartinis meras V. Matijošaitis to nedaro.

„Jau keli metai kaip Kauno bendruomenės nesulaukia mero ir jo atstovų dėmesio sprendžiant svarbiausius miesto klausimus: miestas agresyviai urbanizuojamas, nyksta žalieji plotai, kertami medžiai, projektuojamos nepageidaujamos gatvės, statomi su aplinka nederantys daugiaaukščiai, uždaromos mokyklos ir vandenvietės, neskaidriai parduodami ir superkami visuomeninės paskirties sklypai ir pastatai, su miestiečiais nesitariama ir nepaisoma jų nuomonės.

Kaune vyko bendruomenių protesto akcija prieš merą V. Matijošaitį

Kauno gyventojai ir bendruomenių organizacijos kviečia pasidalinti savo aktualijomis ir pasakyti ko jūs pasigendate iš miesto mero ir jo atstovų. Kokio mero ar merės ieškote jūs?“, – klausė į protesto akciją kauniečius kvietę visuomenininkai.

Protesto akciją, kuriai Kauno savivaldybė išdavė leidimą leisdama susirinkti iki 150 žmonių organizuoja Žemųjų Šančių bendruomenė, prie jos taip pat jungiasi Aukštųjų Šančių, Lampėdžių ir Kauno centro bendruomenės, taip pat iš jaunimo judėjimo „Gyvenimas per brangus“ kilusi Gegužės 1-osios profesinė sąjunga ir aplinkosauginės iniciatyvos „Fridays For Future Kaunas“ atstovai.

Kaune vyko bendruomenių protesto akcija prieš merą V. Matijošaitį

Merą kaltina ignoruojant aktyvius kauniečius

Pretekstu protestuoti tapo Kauno savivaldybės siekis Žemuosiuose Šančiuose tiesti naują gatvę, taip pat rekonstruoti šiluminę trasą iškertant 165 medžius. Šiems planams priešinasi vietos gyventojų bendruomenė ir kaltina miesto vadovus nenoru įsiklausyti į jų nuomonę.

„Pagrindinė žinia, kad komunikavimo nėra ir todėl išeiname ieškoti mero. Taip pat priminsime deklaraciją, kurią prieš 2 metus pasirašė 18 Kauno bendruomenių, ją įteikėme miesto tarybai ir Kauno merui. Deklaracijoje reikalavome, kad bendruomenės būtų įtrauktos į miesto kūrimo procesus, kad miestas būtų kuriamas tvariai. Jokios reakcijos nuo to laiko nesulaukėme. Nebuvo nei susitikimo su meru ar jo pavaduotojais, nors mes protestuojame jau antri metai“, – portalui „Delfi“ sakė Žemųjų Šančių bendruomenės pirmininkė Vita Gelūnienė.

Kaune vyko bendruomenių protesto akcija prieš merą V. Matijošaitį

Ne vieną protesto akciją surengusi visuomenininkė sakė, jog žmonės nori dalyvauti sprendžiant jų rajono problemas, tačiau meras V. Matijošaitis jų nuomonės nepaiso.

„Meras visiškai ignoruoja visuomenę, todėl ši akcija pabrėžia, kad Kauno bendruomenė tai mato, jaučia ir nori išreikšti. Juk tai mūsų rinktas meras, kuris neatsiskaito, nebendrauja su mumis, nesprendžia mums aktualių problemų, nediskutuoja apie jas. Nesijaučia, kad meras būtų mieste ir socialiniame lygmenyje“, – sakė Kauno Žemųjų Šančių bendruomenės pirmininkė.

Kaune vyko bendruomenių protesto akcija prieš merą V. Matijošaitį

Ieškodami naujo mero išplatino darbo skelbimą:

V. Gelūnienė minėjo, kas šis protestas – visą mėnesį vykusių akcijų kulminacija. Anot kaunietės, galutinai įsitikinta, kad tiek miesto meras V. Matijošaitis, tiek ir jo suburto visuomeninio judėjimo „Vieningas Kaunas“ nariai, Kauno savivaldybės taryboje turintys daugumą, nenori bendrauti su jų sprendimams nepritariančiais žmonėmis.

„Tris kartus vyko protestai prie Kauno savivaldybės, vieną kartą – Šančiuose, kur mes pakvietėme dalyvauti ir merą, ir savivaldybės tarybos narius, ir administracijos vadovus. Visiems jiems buvo įteikti vardiniai kvietimai, tačiau nei meras, nei jo pavaduotojai, nei tarybos nariai, išskyrus tris opozicijos atstovus į šį kvietimą neatsiliepė, į susitikimą neatvyko. Todėl šis renginys – ištestuotas ir išbandytas. Dialogo tikrai nėra“, – sakė V. Gelūnienė.

Kaune vyko bendruomenių protesto akcija prieš merą V. Matijošaitį

Protesto akcijos organizatoriai ketvirtadienį populiariame skelbimų portale patalpino darbo skelbimą, nurodė ieškantys mero ar merės.

„Darbo pobūdis: atstovauti Kauno miesto piliečių interesus sprendžiant viešuosius klausimus“, – rašoma skelbime, kuriame įvardinamas ir siūlomas mėnesinis atlyginimas, nuo 4 tūkst. eurų „į rankas“.

Reikalavimų sąraše nurodoma, kad kandidatas privalo būti pilietiškas, laikytis šalies Konstitucijos bei įstatymų, atskirti viešuosius ir privačius interesus.

Protesto akcijos organizatoriai taip pat nurodo, jog jų ieškomas miesto vadovas turi neleisti mokesčių mokėtojų pinigų viešųjų ryšių kampanijoms, iškreipiančioms faktus ir glaistančioms įstatymų pažeidinėjimą, taip pat straipsniams, siekiantiems skaldyk ir valdyk principu priešinti kauniečius tarpusavyje.

Kaune vyko bendruomenių protesto akcija prieš merą V. Matijošaitį

„Neleisti mokesčių mokėtojų pinigų teismams, ginantis nuo siekiančių sustabdyti įstatymų pažeidinėjimą aktyvių piliečių. Tvariai kurti Kauną, išliksiantį ateities kartoms: be neatitaisomų skolų miesto bendruomenėms, kultūrai, gamtai ir biudžetui“, – reikalavimus ieškomam Kauno vadovui darbo skelbime formulavo prieš V. Matijošaitį sukilę visuomenininkai.

Protesto akcija vyko išskirtinai ramiai. Policijos pareigūnams teko įspėti V. Mtijošaičio atvaizdą vežiojusį anglakalbį, jog privalu išlaikyti nustatytą atstumą iki savivaldybės rūmų.

Kaune vyko bendruomenių protesto akcija prieš merą V. Matijošaitį
Protesto akcijos pavadinimas V. Matijošaičio patarėjui sukėlė šypseną

Kaip išsakomus priekaištus vertina pats Kauno meras V. Matijošaitis, sužinoti nepavyko. Prašymas pakomentuoti protesto akcijos „Ieškome Kauno Mero! Radus, pranešti“ organizatorių teiginius ir išsakyti savo poziciją buvo persiųstas mero patarėjui viešiesiems ryšiams Tomui Jarusevičiui, jis perdavė asmeninę poziciją.

„Miestas – gyvas organizmas, kuriame turi būti vietos kiekvieno saviraiškai. Protestai – vienas iš būdų laisvai ir viešai išsakyti savo poziciją. Gerbiame tokį pasirinkimą. Svarbiausia, kad viskas vyktų taikiai, kultūringai, saugiai ir išvengiant bereikalingų provokacijų.

Kaune vyko bendruomenių protesto akcija prieš merą V. Matijošaitį

Šįkart Kaunas netgi greičiau nei įprastai pasirūpino leidimu šiam renginiui, mat organizatoriai pirmiau ėmėsi jo viešinimo ir reklamos, o tik paskutinėmis akimirkomis suskubo rūpintis reikiamais formalumais.

Sužinojus šios akcijos pavadinimą, pirmiausia natūraliai kilo šypsena, jog profsąjungos su bendruomenėmis gana anksti pradeda ieškoti kito mero, nors iki savivaldos rinkimų liko dar beveik dveji metai“, – portalui „Delfi“ savo vertinimą perdavė Kauno mero patarėjas viešiesiems ryšiams T. Jarusevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (427)