Darbo grupės vadovas, konservatorius Andrius Vyšniauskas, šią savaitę vertinęs su Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) darbu ir partijų finansavimo įstatymu susijusius pasiūlymus, teigė, kad sulaukta daug pasiūlymų, tačiau jau dabar galima teigti, kad tam tikrų pokyčių galima tikėtis.

„Žinau tik savo dalį, tikrai turim daug pasiūlymų ir lentelių, 45 puslapius. Tai tiesiog einame per juos ir žiūrime, kam pritarti. Daug smulkių pasiūlymų, bet tikrai matosi, kad ir VRK darbą šiek tiek bandysime koreguoti ir partijų finansavimą matyt atverti smulkesnėms fizinių asmenų aukoms. Tai būtų ir didesnių ir mažesnių, bet dar matysis“,- Eltai teigė A. Vyšniauskas.

ELTA primena, kad kovo 17 d. Seimo valdyba sudarė darbo grupę, kuri iki rugsėjo 10 d. turės peržiūrėti Lietuvos rinkimų sistemų veikimą, apibendrinti teikiamus siūlymus ir pateikti reikalingus įstatymų pakeitimus.

Apie pasitraukimą iš šios grupės, dar prieš pradedant jos darbą, pranešė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Tuomet „valstiečiai“ tvirtino, kad iš esmės nepritaria radikaliai rinkimų sistemos pertvarkai, kurią, pasak jų, inicijuoja valdantieji.

Tačiau Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) praėjusį trečiadienį pranešė siūlantys nekeisti esamų Seimo, prezidento ir Europos Parlamento rinkimų sistemų. Į tai bematant sureagavo „valstiečiai“. Praėjusį ketvirtadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga informavo, kad, šios partijos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui pasiūlius, „valstiečių“ frakcija grįžta į Seimo darbo grupę dėl rinkimų sistemos tobulinimo.

Darbo grupę šiuo metu sudaro: A. Vyšniauskas (vadovas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija), Valentinas Bukauskas (vadovo pavaduotojas, Darbo partijos frakcija), Dalia Asanavičiūtė (TS-LKD frakcija), Andrius Kupčinskas (TS-LKD frakcija), Raimundas Lopata (Liberalų sąjūdžio frakcija), Rasa Mačiulytė (Seimo kanceliarija), Vytautas Mitalas (Laisvės frakcija), Audronė Ožiūnienė (Seimo kanceliarija), Julius Sabatauskas (Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija), Stasys Šedbaras (TS-LKD frakcija), Rita Tamašunienė (Mišri Seimo narių grupė). Į darbo grupę iki LVŽS pasitraukimo buvo įtrauktos frakcijos narės Rima Baškienė bei Guoda Burokienė.