„Dabar konfliktas jau, atrodo, virsta į visavertį karą. Atrodytų, kad vien tik oro antskrydžiais Izraelis negalės sustabdyti „Hamas“, bus reikalinga sausumos invazija, sugrįžimas į Gazos Ruožą, kuriame Izraelio karių jau daugiau nei dešimtmetį nebuvo. Kiek ilgai operacija truks ir kuo ji baigsis, sunku prognozuoti, bet galime pasakyti, kad Izraelis naudos tiek jėgos, kiek manys, kad reikia naudoti ir neatsižvelgs į kieno nors išorėje nuomonėje, nebent JAV, kurios, panašu, rems Izraelio veiksmus““, – laidoje „Delfi diena“ teigė profesorius.

„Aišku, kaip visuomet bus civilių aukų, dėl kurių visos pusės apgailestaus, bet svarbiausią savo tikslą – jei ne visiškai sužlugdyti „Hamas“, tai bent jau kaip įmanoma labiau susilpninti, matyt, Izraelis pasieks“, – kalbėjo jis.

E. Račius pabrėžė, kad didžioji dalis pasaulio valstybių sutinka, kad Izraelis turi gintis.

„Kokios gynybos formos priimtinos, jau detalės, bet, kaip mes suprantame, nieko nedarydamas Izraelis negalėtų pažaboti „Hamas“, – sakė profesorius.

„Žiūrint per tarptautinės teisės perspektyvą, tai nieko naujo, nes daugybė institucijų yra ne kartą kalbėjusios apie tai, kad Izraelio karinės pajėgos naudoja disproporciškai didelę jėgą, kad galima kalbėti apie karo nusikaltimus, nusikaltimus žmonijai, bet niekada nieko realaus neįvyko, nes Izraelis turi labai tvirtą užnugarį ir jo pareigūnų patraukti baudžiamojon atsakomybėn praktiškai neįmanoma“, – aiškino jis.

Priešingi naratyvai

VU TSPMI dėstytoja Ieva Koreivaitė aiškino, kad palestiniečiai ir Izraelis įvardija skirtinga priežastis, dėl ko konfliktas suintensyvėjo.

„Yra Izraelio naratyvas: jis sako, kad „Hamas“ pradėjo – į Izraelio miestus lėkė raketos, atakų metu žuvo 6 izraelitai. „Hamas“ šiuo metu norėtų nutraukti konfliktą, bet Izraelio pareigūnai sako, kad jie negali leisti, jog „Hamas“ galėtų taip pradėti ir pabaigti konfliktus be pasekmių. Netgi planuojama įžengti į Gazos Ruožą ir užtikrinti, kad „Hamas“ ateityje nebegalėtų pasigaminti ilgesnio nuotolio, geresnius taikiklius turinčių taikiklių“, – pasakojo. I Koreivaitė.

Anot jos, yra ir kitas – palestiniečių – naratyvas.

„Palestiniečiai sako, kad Izraelis pradėjo. Čia kalbame ne poros dienų apsišaudymą raketomis, bet Izraelyje bent jau mėnesį tęsiasi palestiniečių protestai. Įtampa yra didžiulė, nes palestiniečiai jaučiasi įsprausti į kampą ir kad su jais elgiamasi nežmoniškai. Kas yra padaryta, tai prievartinis žmonių iškeldinimas. Izraelis yra okupavęs Vakarų Krantą ir Gazos Ruožą ir jose vykdo aneksiją“, – kalbėjo politologė.

„Pagal tarptautinę teisę, žemė, okupuota karo metu, negali būti anekstuojama, tai yra į ją negali būti atkeliami šalies okupantės piliečiai, o Izraelis pažeidžia tarptautinę teisę ir atkelia savo piliečius į okupuotas teritorijas. Neseniai Izraelio teismas priėmė sprendimą septynias palestiniečių šeimas iškeldinti per prievartą iš jiems nuosavybės teise priklausančių būstų ir ten įkeldinti izraelitus. Taip pat buvo susirėmimai dėl Al Aksos mečetės. Izraelio saugumo tarnybos tvirtina, kad į juos buvo mėtomi akmenys ir atsakydami į tai jie tris dienas iš eilės įsiveržė į mečetę, buvo sužeisti keli šimtai palestiniečių“, – pasakojo ji.

I. Koreivaitės teigimu, kol kas bus sudėtinga išvengti civilių aukų, o situacijos atomazga priklausys ir nuo to, kiek spausti Izraelį derėtis dėl taikos bus pasiryžusios Jungtinės Valstijos.

„Hamas“ leisdami raketas žino, kad raketos gali nukristi į civilinį sektorių ir gali būti aukų. Lygiai tą patį žino Izraelis, tiksliau, yra užtikrintas. Gazos Ruožas yra Vilniaus dydžio teritorija, kuri yra pilnai apgyveninta, aptverta tvora ir iš ten palestiniečiai negali pabėgti ar išeiti, tai visiškai uždara zona. Į ją Izraelis leidžia raketas, kurių kiekviena pasiekia civilinį sektorių ir žmonės žūva“, – laidoje „Delfi diena“ sakė I. Koreivaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (866)