Delfi apklausa parodė, kad krenta pasitikėjimas premjere I. Šimonyte ir jos vadovaujama Vyriausybe. Lrt.lt apklausa nurodė, kurie ministrai vertinami prasčiausiai ir geriausiai.

Politologas Saulius Spurga laidoje „Info komentarai“ aiškino, jog pandemija yra valdžios išmėginimas visose šalyse.

„Karantinas, pandemija visose valstybėse yra tikras valdžios išmėginimas. Jeigu pavyksta gerai susitvarkyti, pranešti tas geras, tikslias informacines žinutes, tai paprastai reitingai auga. O jeigu rinkėjai ir piliečiai mato trūkumų, tokiu atveju pasitikėjimas tokiomis valdžios institucijomis smunka. Taip yra daugelyje valstybių“, – sakė politologas S. Spurga.

Laidos „Info komentarai“ pašnekovas S. Spurga kalbėjo, kad vis dar dominuojanti tema yra karantinas. Todėl piliečiai ir rinkėjai vertina būtent šią situaciją.

Jis teigė, kad prasčiausiai vertinami ministrai yra dažniausiai matomi kalbantys apie pandemijos valdymą.

„Vargu ar mes galime iš ministrų pasitikėjimo kažką spręsti, tie skaičiai yra labai maži“, – sakė politologas.

S. Spurga pažymėjo, kad Vyriausybė galėjo geriau tvarkytis su iškylančiais iššūkiais.

„Mes prisiminkime kai kuriuos faktus. Kai buvo rajonuose kai kurie gyventojai buvo pakviesti skiepytis, tada perkeltos vakcinos į Vilnių. Tai buvo lyg vienkartinė akcija. Šiaip sunku suprasti ir atidžiai sekant viešą erdvę, ar yra kažkokia tvarka, nėra jos. Vyriausybė skelbia tam tikrą grafiką, kada bus pereinama prie jaunesnių vakcinavimo, bet dalyje savivaldybių tai visiškai negalioja. Ir nesuprasi, ar tie merai pažeidžia kažkokias taisykles, ar taip turi būti“, – pažymėjo jis.

Politologas teigė, kad nepaisant nuolat besikeičiančios situacijos, galima komunikuoti nuosekliau.

„Aišku, reikia pasveikinti tą idėją ir tą sumanymą, kad ministrė pirmininkė keliauja po savivaldybes. (…) Tai yra labai gerai, ji kreipiasi kitomis kalbomis į rinkėjus. Bet bendras chaoso pojūtis neleidžia geriau vertinti ministrės pirmininkės daugelio rinkėjų akyse“, – sakė S. Spurga.

Tai jau antroji su pandemija kovojanti šalies Vyriausybė. Neišvengiamai I.Šimonytės ir buvusio premjero Sauliaus Skvernelio Vyriausybės yra lyginamos. Politologo S. Spurgos teigimu, esminių skirtumų yra.

„Matau skirtumus. Matau, kad buvusi Vyriausybė nesusitvarkė su pandemija. Matyt, kad įtakos turėjo rinkimai. Vyriausybė visiškai nekontroliavo situacijos. Prisimename, kad gruodžio mėnesį Lietuva buvo labiausiai pažeista COVID–19 pandemijos visame pasaulyje. Šiaip sau tokie skaičiai nepasidaro. Čia reikėjo labai atlaidžiai valdyti situaciją, kad tokia padėtis būtų pasiekta. Manau, kad tuos vaisius mes pjauname iki šiol. Nes atsiradus vieną kartą infekcijai ir jai taip išplitus, reikia daugiau pastangų ją suvaldyti“, – tikino politologas S. Spurga.

Buvusių valdančiųjų kritika dabartinei valdžiai jis vadino neetiška.

„Aš tikrai pasigendu pasvertos rizikos. Jie renka tokius taškus, kurie yra labai lengvi ir paprasti. Ypač dar turint omenyje, kad pandemijos jie nesuvaldė, darė klaidą po klaidos. Bet rinkėjų atmintis, matyt, yra trumpa“, – laidoje „Info komentarai“ sakė politologas S. Spurga.