Prieš Šiaulių Respublikinės ligoninės plevena žvakės. Medikai gedi iš gyvenimo pasitraukusios kolegės, kalbama, kad jauna gydytoja patyrė mobingą, vadovybės spaudimą.

Šioje ligoninėje dirbęs kolega dalijasi, ką teko pamatyti įstaigoje.

„Noriu susilaikyti nuo to, kad nepasinaudoti šia aplinka kažkokiam šmeižimui, tai nėra kažkoks sistemingas reiškinys išplitęs. Bet aš mačiau konkrečių mobingo atvejų“, – LNK sakė dabar Joniškio ligoninės vyr. gydytojo pavaduotojas medicinai Martynas Gedminas.

Šiaulių ligoninė jau skelbė, kad gydytoja buvo atleista iš darbo dėl šiurkštaus darbo pareigų pažeidimo.

Naujienų portalas Delfi jau skelbė, kad gavo anoniminį pranešimą, kad mirusios kolegės ligoninėje gedėti uždrausta. Darbuotojai viešai kalbėti apie mikroklimatą įstaigose atsisako – įtampa šiuo metu yra per didelė.

„Mano nuomone, tai yra vadovų nesugebėjimo efektyviai komunikuoti, neturėjimo kompetencijų išspręsti konfliktą, išsakyti savo nuomonę. Tada stengiamasi kažkaip žmogų apeiti, pažeisti“, – sakė M. Gedminas.

Dėl psichologinio spaudimo skyriuje, kuriame dirbo ir vėlionė, medikai į Darbo inspekciją kreipėsi dar pernai rugpjūtį.

„Mūsų visuomenė vis dar yra smurto visuomenė, toleruojanti smurtą. (…) Šitokios situacijos, pavienės tragedijos, kurios atsitinka nebeturėtų būti atspirties taškais sistemiškai spręsti problemas“, – taip šią situaciją trečiadienį komentavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Anot ministrės, psichologinis smurtas darbo vietoje neturi būti toleruojamas. Kalbama, kad mobingo sąvoka turėtų atsirasti ir Darbo kodekse.

„Tai yra blogis. Jeigu tu dirbti baimėje, esi kaustomas baimių, tai tada yra negerai, tai yra konkretus diskomfortas, tai yra įtaka sveikatai, resursai nėra begaliniai“, – LNK sakė Vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Jonas Gricius.

Už situacijos suvaldymą atsakingi vadovai, tačiau šie dažniausiai ir būna mobingo kaltininkai. Darbuotojas nepriklausomai nuo amžiaus ar lyties yra išskiriamas iš kolektyvo, jis spaudžiamas, žeminamas, ignoruojamas. Visgi, svarbu atskirti, kada žmogus patiria mobingą, o kada – ne.

„Mes turime žinoti, kad ir darbą reikia tinkamai atlikti, reikalavimai vykdyti užduotis nėra mobingas. Reiklumas irgi nėra mobingas, darbo drausmės laikymasis taip pat. jeigu taip bendra prasme. Bet tam tikri momentai, pavyzdžiui – išskirtinis reiklumas atskiram žmogui jau vienareikšmiškai galima kvalifikuoti kaip galimus požymius prievartos“, – aiškino J. Gricius.

Patiriant darbe terorą svarbiausia to nenutylėti. Vienas iš žingsnių – kreiptis į Darbo inspekciją. Ji suteiks konsultaciją, po jos pradedamos administracinės procedūros, gali būti skiriamos ir baudos iki 3 tūkst. eurų.

„150 tūkst. interesantų mes pakonsultuojame, tai yra didžiulis kiekis žmonių, kurie kreipiasi“, – teigė Vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius J. Gricius.

Dabar sprogus vienam pūliniui aiškėja, kad kenčia ne tik viešas, bet ir privatus sektorius. Profsąjungos sako, kad dar vienas iš kovos elementų – viešumas, ypač svarbu, kad aukos prabiltų. Ir tironiškus vadovo poelgius nustotų toleruoti.

„Mes jau turime pasiūlymus. Pirmiausia reikia pradėti visame viešame sektoriuje sukurti atvirkštinio vertinimo sistemą, kuomet ne tik darbuotojai vertinami ir jiems skiriama premija. Bet ir darbuotojai vertina savo vadovą“, – sakė Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

Dėl skaudaus medikės savižudybės atvejo Generalinė prokuratūra tęsia tyrimą mirtie priežasčiai nustatyti. Ar dėl šio atvejo sulaukta medikų kreipimosi, Generalinė prokuratūra informacijos neteikia.

„Šitos kartos yra užaugusios smurtinėje aplinkoje. Ir žmonės nieko blogo nenorėdami... Bet jeigu palygini kaip bendrauja amerikiečiai, norvegai, prancūzai, kokia ten kultūra. Tada grįžti į Lietuvą ir nuolatos čia turi būti apsišarvavęs. Nes jeigu kažką pasakysi, kažkas pasijuoks, įžeis. Smurto bendra aplinka, jos pilna, ji visur. Tai mūsų Lietuvos kolektyvinė trauma“, – sakė medikas M. Gedminas.

Kovai su mobingu Darbo inspekcija nuo kitų metų įsteigs naują skyrių, kuris rūpinsis psichikos sveikatos klausimais darbe ir užsiims ginčų analize.