„Delfi“ susisiekus su kelių savivaldybių merais, jie aiškino, kad vienaip ar kitaip situacija jiems yra žinoma, taip pat imasi tam tikrų žingsnių, kad ji keistųsi. Ne visi ir sutiko su Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) idėja, kad būtina mažinti mokyklų tinklą.

„Reitingų“ žurnalo vyr. redaktorius Gintaras Sarafinas paminėjo, kad jam nerimą kelia Šilutės r. abiturientų rezultatai, kurie kasmet vis krenta žemyn. Tačiau šio rajono merą Vytautą Laurinaitį tokie pastebėjimai šiek tiek stebino.

„Pirmą sykį girdžiu, kad mūsų rezultatai tokie. Pavyzdžiui, praeitais metais Vainuto gimnazija (…) buvo 15-16-oje vietoje Lietuvoje. Mes negavome jokios tokios statistikos, yra ministerijos išleistas toks albumas visų mokyklų, bet ten nemačiau, kad jie būtų prasti. Mes esame viduryje, pas mus yra 27 ugdymo įstaigos“, – teigė jis.

Anot mero, gali būti tokie rezultatai ir dėl to, kad pas juos gimnazija yra sujungta su profesinio rengimo centru, o ten esą mokosi ne labiausiai motyvuoti jaunuoliai. Vėliau pasitikslinęs, kurioje vietoje atsidūrė „Reitingų“ sudarytame žurnale jo vadovaujamos savivaldybės mokyklos, buvo labai dar labiau nustebęs.

„Iš beveik 350 mokyklų, paskaičiavau, esame 198. Nežinau, neužsakėme reitingų, tai turbūt čia ir atsidūrėme. Kitais metais savivaldybė užsakys“, – juokavo jis.

Vytautas Laurinaitis

Prašo atsižvelgti ne tik į pažymius

Pagėgių meras Vaidas Bendaravičius komentavo, kad yra klausimas, kaip tai yra matuojama ir žiūrima į šį dalyką.

„Jeigu mūsų mokiniai dalyvavo egzamine dviese ir vienas neišlaikė, vadinasi, jau yra 50 proc. kritimas. Aišku, tai jau skamba labai baisiai. Pas mus yra dvi mokyklos ir baigia kasmet jas baigia apie 40 mokinių.“

Mero teigimu, jis žino, kad nacionaliniu mastu šios mokyklos pasirodo prastai, bet reikia atsižvelgti ne tik rezultatus.

„Kaimiškose mokyklose mokytojai stengiasi, o mokiniai, matyt, didelės motyvacijos neturi. Mažose savivaldybėse turbūt nėra didelių tokių skirtumų. Manau, kad kaimiškoje teritorijoje tikrai yra kitokia mokinių motyvacija. Ne vien viską atskleidžia mokinio egzaminai, bet mokykla sprendžia ir socialines problemas. Ištraukti mokinį iš tos socialinės atskirties nėra lengva“, – tikino jis.

Pasak V. Bendaravičiaus, mokykla turi spręsti ir daug kitų problemų, bet gyvenimui tie vaikai tikrai būna paruošti.

„Mes tikrai daug dirbame ir mėginame tuos vaikus „ištraukti“. Ir dabar kviečiame dvyliktokus į mokyklą atvykti mokytis papildomai, bet jie nesirodo. Ką tokiu atveju daryti? Važiuoja direktorius, važiuoja švietimo skyriaus vedėja, bet šių mokinių rezultatai bus tikrai blogi. Tačiau jie į mokyklą nori eiti, nors žino, kad nebus gerų rezultatų, bet kai ją reikia baigti – rodo nugarą“, – pastebėjo jis.

Vis dėlto meras įspėjo, kad jeigu bus įgyvendintas ŠMSM planas uždaryti kai kurias mokyklas, tokių problemų tik daugės, nes vaikų iš probleminės aplinkos nebus kur dėti.

Žurnalo reitingais nesiremia

Ignalinos r. meras Justas Rastikas „Delfi“ komentavo, kad buvo visą dieną labai užsiėmęs, turėjo daug susirinkimų, todėl nematė dar sudarytų reitingų. Tačiau paskui nukirto, kad jie nesivadovauja privataus asmens pateiktais duomenimis.

„Taip pat ir ministerija jais nesivadovauja. Mes šiam žurnalui ir nepateikinėjame duomenų, nes, mūsų požiūriu, tai nėra teisingi vertinimai. Ministerija irgi jų nevertina už gryną pinigą. Remiamės tik ministerijos statistika, kurioje viena iš mūsų gimnazijų yra gerai kotiruojama.“

J. Rastikas sakė, kad Ignalinos r. savivaldybė deda visas pastangas, kad rezultatai gerėtų, kad ugdymo kokybė didėtų, taip pat vykdo ir įstaigų apjungimus.

„Didinsime ir matematikos pamokų skaičių, net ir ministerija apie tai prakalbo. Mes irgi imamės veiksmų ir dar anksčiau pradėjome apie tai galvoti. Jungti mokyklas pradėjome dar praeitais metais, dabar būtent mokyklos, kuriose yra mažiau 60 mokinių, jos yra prijungtos, paverstos skyriais.

Dėl jungtinių klasių mes, kaip ir dauguma savivaldybių, nepritariame jų naikinimo planams. Tai reikštų, kad bent 50 proc. išvis mokyklų uždarytų ir paliktų bendruomenes be ugdymo įstaigų vietoje ir mokiniai patirtų didžiulį stresą vien keliaudami dvi valandas į mokyklą. Tai yra nenormalu“, – aiškino meras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)