„Vienas iš pratybų tikslų yra, kad žmonės atkreiptų dėmesį ir pasižiūrėtų į savo telefonus – ar jie gavo šiandien žinutę. Jeigu negavo, tai pasiaiškinti priežastis ir sutvarkyti nustatymus“, – trečiadienį žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

Lietuvoje trečiadienį, valstybinio lygio civilinių pratybų metu, buvo tikrinama gyventojų perspėjimo ir informavimo sistema – 15 valandą kaukė sirenos, žmonės į telefonus turėjo gauti perspėjimo pranešimus.

Pratybų metu buvo buvo vertinamas institucijų gebėjimas operatyviai perduoti ir atnaujinti informaciją apie branduolinę avariją, taip pat buvo tikrinama gyventojų perspėjimo sistemos veikla.

Išgirdus sirenų garsus, gyventojams privalu įsijungti televizorių arba radijo imtuvą ir per Lietuvos televiziją, Lietuvos radijo 1-ąją ir 2-ąją bei radijo FM-99 programas išklausyti perduodamą informaciją.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) vadovas Saulius Greičius teigė, kad pratybų metu „didelių klaidų“ nepastebėta, tačiau buvo sutrikusios informacinės platformos.

„Šiuo metu mes nepastebėjome kritinių klaidų, dėl kurių būtų kažkas sutrikę, kad visiškai nebeveiktų (...) Dėl didelių duomenų perdavimo kiekių susidūrėme su kai kurių informacinių platformų sutrikimais, tačiau buvo numatyti alternatyvūs ryšio kanalai, tai informacijos perdavimas dėl to nesutriko – buvo perduodamas kitais kanalais“, – teigė S. Greičius.

„Mūsų pratybų išsikelti tikslai pavyko, o smulkesnė informacija bus tada, kai bus vertinimo ataskaita“, – pridūrė jis.

Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė sakė, kad vertinimo ataskaita turėtų būti paruošta po 10 dienų.

„Detalesnė ataskaita bus pateikta už 10 dienų ir mes galėsime matyti detaliau, kur yra trūkumų, kur yra problemų. Tokių pratybų tikslas – įsivertinti galimas rizikas ir užkirsti joms kelią ateityje“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Ji taip pat teigė, kad paruoštas komunikacinis planas dėl gyventojų informavimo, kaip pasiruošti galimoms nelaimėms, kadangi ne visi gyventojai žino, ką reikėtų daryti.

„Vidaus reikalų ministerija yra paruošusi visą komunikacijos planą, kaip labiau informuoti ir šviesti visuomenę apie galimą pasirengimą ir būtiną pasirengimą. Šiuo metu planas derinamas ir artimiausiu metu, matyt, mes pradėsime tam tikrus veiksmus šviečiant visuomenę apie tai, kokių maisto produktų, priemonių reikia turėti žmonėms, esant tam tikrai situacijai, kaip reikėtų elgtis, nutikus branduolinei avarijai“, – pasakojo ministrė.

„Tą tikimės artimiausiu metu paleisti ir tikimės, kad žmonės išgirs bei bus labiau informuoti“, – pridūrė ji.

Pratybų metu trečiadienį dalyvavo 16 valstybinių institucijų ir visos šalies savivaldybės.