„Natūralu, kad mokymosi spragos ir ilgo karantino padariniai emocinei sveikatai, socialiniams ryšiams išliks dar ilgai, o ypač tam jautrūs mokyklinio amžiaus vaikai. Tad rudenį planuojame ir daugiau pagalbos priemonių mokiniams ir mokykloms, dėl to paprašėme skubiai skirti lėšų iš valstybės rezervo, kad mokyklos spėtų pasiruošti dar iki ateinančių mokslo metų“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Geros savijautos programa – tai pasirenkamųjų paslaugų fondas mokykloms, skirtas mokinių emocinei sveikatai, fizinei būklei ir socialiniams įgūdžiams atstatyti ir palaikyti. Jai 2021 m. skiriama 5,1 mln. eurų. Išnaudojant Kultūros paso platformą ir veikimo schemą, praplečiant asortimentą, mokyklos galės savarankiškai rinktis tikslines paslaugas iš fizinių, juridinių ir nevyriausybinių organizacijų teikėjų sąrašo aktyvioms veikloms gryname ore, komandos formavimo užsiėmimams, psichologų paskaitoms, emocinio intelekto mokymams organizuoti ir pan. Vienam mokiniui skiriamas 15 eurų krepšelis. Geros savijautos programa yra įtraukta į „Ilgalaikių neigiamų COVID-19 pandemijos pasekmių asmens ir visuomenės psichikos sveikatai mažinimo veiksmų planą 2021–2022 metams“.

Hibridinės klasės – tai klasės, kuriose mokomasi mišriu būdu: dalis mokinių mokosi klasėse, kiti mokiniai, pvz., dėl sveikatos, nesutinkantys testuotis ar dėl kitų priežasčių, tuo pačiu metu – nuotoliniu būdu. Tokioms klasėms įrengti ir užtikrinti kokybišką ugdymą reikalinga ir speciali įranga.

Mokykla nuspręs, kurią klasę ji nori įrengti kaip hibridinę, pvz., pradinio ugdymo, penktokų –vienuoliktokų ar abiturientų. Vienos klasės įrengimas kainuoja apie 2000 eurų. Savivaldybėms bus skiriama centralizuotai nupirkta įranga hibridinėms klasėms įrengti.

Prioritetas teikiamas mokykloms, kuriose mokosi daugiau nei 200 mokinių. Hibridinėms klasėms įrengti 2021 m. iš viso skiriama 3,9 mln. eurų. Numatoma, kad iš viso bus įrengta apie 2000 klasių.

Numatoma ir daugiau pagalbos priemonių mokykloms, kad naujus mokslo metus jos pasitiktų be didesnio streso ir geriau pasiruošusios. Birželį savivaldybėms bus pristatyti ministerijos nupirkti nešiojamieji kompiuteriai – iš viso 9 836. Jie bus išdalinti mokykloms, kuriose stinga kompiuterinės įrangos. Už beveik 6,9 mln. eurų bus įsigyta „Microsoft 365 A3“ licencijų, kurios leis 15 tūkst. mokytojų šioje interneto platformoje dirbti darbe ir namuose. Tam numatyta skirti 220 tūkst. eurų.