„(...) Seimo narys Bronislovas Matelis nepažeidė Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintų valstybės politiko elgesio principų ir reikalavimų, tiesiog išsakė savo poziciją ir nuomonę“, – trečiadienį konstatavo komisija.

Tokiai išvadai pritarta bendru sutarimu.

Pasak išvadą rengusios Etikos ir procedūrų komisijos narės Ritos Tamašunienės, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys kalbėdamas radijo laidoje „Ryto garsai“ ir interneto portale vertino teismų sistemą, apgailestavo dėl įvykdytos teismų reformos neefektyvumo.

„Tai yra politikas politiškai įvertino, kaip jam atrodo, kad ta sistema veikia“, – sakė R. Tamašunienė.

Anot jos, Seimo nario pasisakymas išnagrinėtas ir lingvistine, ir semantine prasme – ar jo žodžiai galėjo būti įžeidžiantys, užgaulūs, menkinantys.

„Tokių žodžių net Lietuvių kalbos institutas nenustatė“, – tvirtino R. Tamašunienė.

Įvertinti B. Matelio žodžių Seimo Etikos ir procedūrų komisijos paprašė Teisėjų taryba. Jai užkliuvo kovo 23 dieną politiko LRT radijo laidoje išsakyti teiginiai apie Teisėjų etikos ir drausmės komisijos sprendimą bei Lietuvos teismų sistemą.

„Kai svarstome teisėjų kandidatūras į tam tikrus postus, kalbame apie tai, kuriam klanui tas teisėjas priklauso. Teismų sistema lieka uždara, klaninė sistema, vienas kitą nusimazgoja ir kaltų kaip ir nebelieka. Gaila, kad su teismų reforma niekur toli nenuėjome“, – tuomet kalbėjo parlamentaras.

Teisėjų tarybos nuomone, B. Matelis peržengė dalykiškos ir etikos kritikos ribas, viešai skatino nepasitikėjimą teismų sistema bei ją sudarančiais teismais, kaip vieninteliu teisingumą Lietuvoje vykdančiu subjektu, diskreditavo pasitikėjimą teismų sistema, rodė jai nepagarbą.

Teisėjų taryba pažymėjo, kad B. Matelio pareiškimai nėra suderinami su atsakingo politiko, ypač užimančio Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko pavaduotojo pareigas, elgesiu.

Pats parlamentaras nesutiko su tokiu vertinimu. Anot jo, Teisėjų taryba turėtų kalbėti ne apie emocijas, kurias jos nariams sukėlė kritika, o apie priežastis, dėl ko tokia kritika atsiranda.

Be to, B. Matelis sakė, kad panašią kritiką teismų sistemai yra išsakęs ir Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas. Šis yra sakęs, jog „teisėjų bendruomenė neturėtų būti kažkoks uždaras klanas, kuris vengia probleminių klausimų“. Tuomet jo išsakyti priekaištai taip pat sulaukė Teisėjų tarybos kritikos.