„Puikiai suprantu, kad tai teismas, kuris formuoja teismų praktiką ir būtent visuomenė visada žiūri, ką pasakys LAT, koks taškas bus padėtas. Šitoj vietoj tenka apgailestauti, kad teisminė praktika formuojama per bylas, ir kartais, kol ta byla pasiekia LAT, deja, bet būna sulaužomas ne vienas žmogaus likimas“, – antradienį Seime sakė A. Valantinas.

Į LAT teisėjus siūlomas A. Valantinas teigė, kad Aukščiausiasis Teismas „turėtų akyviau dalyvauti šitame procese, nelaukiant konkrečios bylos“.

„Puikiai matome ir stebime teisėkūros procesus, mes suprantam, dėl ko ir kam kuris įstatymas yra priimtas, ir galima dar ankstyvesnėj stadijoj kalbėtis su kolegomis, tyrėjais, prokurorais, teisėjais ir bandyt išsiaiškint to įstatymo esmę ir prasmę, kad kuo mažiau klaidų būtų padaroma“, – sakė teisėjas.

Kandidatą pristačiusi prezidento Gitano Nausėdos patarėja Jūratė Šovienė pristatydama kandidatą pažymėjo, kad jis turi sukaupęs 36 metų teisinio darbo patirtį, iš jų 22 dirbo teisėju.

„Teisėjas savo ilgamečiu darbu teismų sistemoje yra užsitarnavęs Lietuvos teismų bendruomenės pasitikėjimą ir pagarbą, kolegos teisėją apibūdina kaip konstruktyvų, dalykišką ir geranorišką, reiklų sau“, – apie kandidatą sakė J. Šovienė.

Prezidentas G. Nausėda siūlo buvusį Lietuvos Apeliacinio teismo pirmininką A. Valantiną skirti LAT teisėju. Antradienį kandidatui prisistačius Seime, su juo susitiks pageidaujančios Seimo frakcijos, tolesnis svarstymas plenariniame posėdyje numatytas kitą savaitę.

Prezidento dekrete numatyta, kad A. Valantinas LAT teisėju būtų skiriamas nuo birželio 22 dienos. Pagal Konstituciją, Aukščiausiojo Teismo teisėją skiria Seimas prezidento teikimu.

A. Valantinas Apeliaciniam teismui vadovavo penkerius metus, jo kadencija baigėsi balandžio 16 dieną, 2018–2020 metais jis taip pat ėjo ir Teisėjų tarybos pirmininko pareigas.

Daugiau nei 30 metų teisinio darbo stažą turintis A. Valantinas yra dirbęs ir Vilniaus apygardos teisme, Jonavos rajono apylinkės teisme, ir Vilniaus miesto apylinkės teisme, buvo pastarųjų dviejų teismų pirmininku.

2005–2010 metais A. Valantinas vadovavo Generalinei prokuratūrai, iš šio posto pasitraukė po neigiamų Seimo išvadų dėl prokuratūros darbo tiriant vadinamąją pedofilijos bylą Garliavoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)