Vyriausybės vadovė teigė, jog pirmadienį susirinkusi Nepriklausomų ekspertų patariamoji taryba nesvarstė jokių karantino laisvinimų.

„Nežinau iš kur tokios kalbos galėjo būti, buvo diskusijos apie vakcinacijos perspektyvas. Profesorė Žvirblienė pasidalino savo diskusijomis apie tai, kas vyksta ES formatu planuojant užsakymus vakcinų ateinantiems ciklams. Taip pat buvo diskusija apie vadinamo masinio imuniteto pasiekimą – kiek maždaug reikėtų vakcinacijos, imunizacijos, kad mes galėtume sakyti, jog visuomenė yra daugiau mažiau saugi. Tikrai nebuvo jokios diskusijos apie karantino režimo pakeitimus“, – sakė I. Šimonytė.

Ji teigė, jog trečiadienį karantinas nebus keičiamas.

„Tikrai šį trečiadienį nebus jokių svarstymų dėl karantino nutarimo“, – anonsavo Vyriausybės vadovė.

Ministrė pirmininkė teigė, kad epidemiologinė situacija šalyje

„Situaciją vertinu kaip pakankamai stabilią. Skaičiai nėra džiuginantys, bet negaliu pasakyti, kad jie auga. Tikrai jie yra labai panašiame maždaug 1200 lygyje jau kokią 3 savaitę. Tai reiškia, kad Vyriausybė intensyviai testuoja, atliekama labai daug testų, vykdomi epidemiologiniai atvejų tyrimai, žmonės siunčiami į izoliaciją. Manau, kad daug efektyviau valdoma situacija židiniuose. (…) Paraleliai vyksta vakcinacija, kur stengiamės nepamesti tempo. Svarbiausias rodiklis, kuris mano nuomone dabar turi būti vertinamas – situacija ligoninėse“, – sakė ji.

I. Šimonytė teigė, kad jei situacija neblogės, karantino griežtinimų neturėtų būti priimta.

„Situacija yra nemaloni, bet ji yra stabili. Jeigu ji neblogės, tai tikrai kažkokių papildomų griežtinimų Vyriausybė nesiims“, – teigė ministrė pirmininkė.

Galimybių paso startas – gegužės 24–oji diena. Premjerė I. Šimonytė teigė, kad kitą savaitę gal ir gali būti karantino pakeitimų, tačiau „nieko žadėti iš anksto“ nenori.

Šiaulių apsisprendimą vertina „prastai“

Šiaulių savivaldybei nuo pirmadienio atsidūrus griežtesnio karantino režime, miesto mokyklose kol kas lieka visi pradinukai.

Jie nėra testuojami nuo COVID–19 kaupinių metodu arba naujuoju būdu – greitaisiais antigeno testais, kaip to reikalauja Vyriausybės taisyklės, BNS pirmadienį sakė miesto meras Artūras Visockas.

I. Šimonytė kritiškai įvertino tokį sprendimą.

„Prastai vertinu, meras turėtų matyti situaciją regiono ligoninėse, kuriose padėtis tikrai yra prastesnė, nei buvo prieš keletą savaičių. Manau, kad rizikuoti nederėtų“, – sakė ji.

„Yra tokių savivaldybių, kuriose testavimas nebuvo privalomas, bet savivaldybės dėl savo bendruomenių saugumo tą testavimą taikė net tada, kai nebuvo privaloma. Manau, kad tai yra deramas, ūkiškas atsargumas. Nes žinau, kad yra paplitusi legenda, kad vaikai neserga. Bet tikrai atvejų susijusių su ugdymo įstaigomis yra visoje Lietuvoje“, – aiškino ministrė pirmininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (338)