„Tai, kad „Avia Solutions Group“ negavo teisės statyti papildomų statinių Vilniaus oro uoste, tai, matyt, liudija tam tikrus aspektus, kurie yra susiję su mūsų nacionaliniu saugumu“,– antradienį „Žinių radijui“ kalbėjo A. Skaisgirytė, kartu akcentuodama, kad pagrindinė grėsmė nacionaliniam saugumui nėra tik viena konkreti kompanija ar politikas, bet apskritai nuolatinis Rusijos bandymas daryti įtaką įvairiomis priemonėmis.

„Problema čia ne viena kompanija ir vienas žmogus, o apskritai Rusijos bandymai daryti įtaką per verslą, tarp jų ir per tam tikrus politikus visose šalyse, taip pat ir NATO sąjungininkėse. Neseniai buvom skandalo, kilusio Čekijoje, liudininkai dėl destruktyvių karinės žvalgybos operacijų. Tie metodai yra įvairūs“,– teigė prezidento vyriausioji patarėja.

Tuo metu, vertinant Europos Parlamente M. Chodorkovskio išsakytas mintis, kad Lietuvoje šnipinėjimu kaltinamas Algirdas Paleckis su Rusijos specialiosiomis tarnybomis bendradarbiavo net ir sulaukęs kaltinimų, A. Skaisgirytė tikino, kad, norint atlikti tokius veiksmus, asmenį stebint teisėsaugos institucijoms, jam reikėtų turėti ypatingus šnipinėjimo įgūdžius.

„Kai jau esi kaltinamasis byloje ir, kaip žinoma, Paleckis kurį laiką leido įkalinimo įstaigoje, šnipinėti tokiose sąlygose yra labai sunkiu, čia tikriausiai reikėtų ypatingų gebėjimų“,– sakė A. Skaisgirytė.

ELTA primena, kad pirmadienį Europos Parlamente (EP) pranešimą apie išorės įtakas demokratiniams procesams Europos Sąjungoje skaitęs garsus Kremliaus kritikas M. Chodorkovskis paminėjo aviacijos verslo grupę „Avia Solutions Group“ bei dėl šnipinėjimo teisiamą Algirdą Paleckį.

M. Chodorkovskis apie Gedimino Žiemelio valdomą aviacijos verslo grupę „Avia Solutions Group“ savo pranešime užsiminė kaip apie žiniasklaidoje įvardintą įmonę, galimai turėjusią ryšių su Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui artima aplinka. Jis taip pat pažymėjo, kad šioje kompanijoje dirba buvęs Lietuvos užsienio ministras Vygaudas Ušackas.

Dar šiais metais Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė dėl galimos rizikos nacionaliniam saugumui uždraudė kompanijos „Avia Solutions Group“ plėtrą Vilniaus oro uoste.

Tuo metu užsiminęs apie Lietuvoje šnipinėjimu įtariamą A. Paleckį, M. Chodorkovskis teigė, kad pastarasis bendradarbiavo su Rusijos specialiosiomis tarnybomis nuo 2010 m. Jo teigimu, šį bendradarbiavimą A. Paleckis tęsia ir sulaukęs Lietuvos teisėsaugos kaltinimų.