„Mano balsas tikrai nebus už, tai yra faktas. Aš manau, kad teisėjai teisę aiškina per savo ideologinę prizmę, pasaulėžiūrinius principus. Tie principai yra tolimi nuo konservatyvumo. Jis pats yra deklaravęs, kad yra postmodernios stovyklos atstovas, labai radikalaus liberalizmo. Man ideologiškai tas netinka.

Nors aš tikrai vertinu jo kompetenciją, žiūriu amerikietiškai į šitą procesą, kur irgi labai aiškiai yra konservatyvūs arba liberalūs teisėjai, o aš kaip konservatyvus žmogus negaliu palaikyti šitos kandidatūros“, – atvirai sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos nartys Laurynas Kasčiūnas.

Jam taip pat kliūna, kad V. Mizaras nėra konstitucionalistas.

„Jo atėjimas reikštų, kad nebelieka konstucionalistų KT“, – sakė L. Kasčiūnas.

Labai akylai klausys, ką kalbės Seime

Dar vienas TS-LKD krikdemiško flango atstovas Paulius Saudargas kol kas neturėjo atsakymo, ar palaikys šią kandidatūrą.

„Mes frakcijoje dar nesvarstėme, nebuvo susitikimo, tai sunku pasakyti. Klausimų tikrai kyla. Tai yra ryškus tam tikros ideologijos atstovas, aiškiai pasisakantis vertybiniais klausimais, turi tam tikrą foną, kas gali daryti ir apsisprendimui tam tikrą įtaką. Bet nesinori užbėgant už akių, be pirmininkės teikimo, be jo paties pasisakymo, pristatymo frakcijoje, dar anksti teigti“, – kalbėjo P. Saudargas.

Politikui svarbu išgirsti, kaip pats V. Mizaras aiškins, kaip jis ketina priiminėti sprendimus tarkime susijusiais su šeimos koncepcija.

„Tai yra svarbu, kadangi KT aiškina ir vertybinius klausimus – šeimos koncepciją, yra buvę įvairių išaiškinimų, ir ateina įvairių sprendimų Seime. Svarbu, kuo vadovaujantis bus priimami sprendimai, – ar egzistuojančios Konstitucijos dvasia, ar kažkokių naujų leitmotyvų kandidatui norėtųsi įnešti. Stebėsime, koks yra požiūris įvairiais klausimais“, – sakė P. Saudargas.

Seimo pirmininkei asmeniškai svarbus teikimas

Kaip rašė BNS, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen antradienį parlamentui pateiks naują kandidatą į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus – advokatą Vytautą Mizarą.

V. Čmilytė-Nielsen anksčiau yra sakiusi, kad jai asmeniškai labai svarbus yra šio teisės eksperto įdirbis žmogaus teisių srityje.

V. Mizaras yra atstovavęs LGBT bendruomenei teismuose, viešajame diskurse pasisako už seksualinių mažumų teises.

„Man labai svarbu, kad šis kandidatas turi didžiulį įdirbį žmogaus teisių srityje. Aš manau, kad tas įdirbis tikrai yra reikšmingas, bet tai tikrai nėra vienintelė tema, kuria jis yra angažavęsis“, – yra sakiusi parlamento pirmininkė.

Gentvilas: tai yra profesionalus tinkamas šitam darbui teisininkas

Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Eugenijus Gentvilas teigė, kad jo frakcija palaikys šį kandidatūrą, ir tikisi, kad jai užteks balsų Seime.

„Palaikysime, esame tą seniai sutarę, kai dar vasarį buvo paminėta jo personalija, ir tikiuosi, kad praeis“, – sakė E. Gentvilas.

Politikas irgi girdėjo, kad yra skepticizmo dėl šios kandidatūros konservatorių flange.

„Keistai žmonės argumentus randa, kad jis gynė kaip advokatas štai tą ir tą. O tai, ką daryti advokatui, jeigu žmogžudžius gynė? Tai ką tapatinsime pagal tai, ką gynė? Advokatas dirba savo darbą, ir dirba arba profesionaliai, arba ne. Mes jį traktuojame kaip profesionalų tinkamą šitam darbui teisininką“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Dėsto universitete, dirba advokatu

Jei Seimas paskirs V. Mizarą, KT dirbti jis pradėtų birželio 1 dieną.

46-erių V. Mizaras yra Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Privatinės teisės katedros profesorius, Žmogaus teisių stebėjimo instituto tarybos pirmininkas, dirba advokatų kontoroje „Ellex Valiūnas ir partneriai“.

Sausio 14 dieną Seimas paskyrė du naujus KT teisėjus, o Seimo pirmininkės teiktą parlamento Teisės departamento direktoriaus Andriaus Kabišaičio kandidatūrą atmetė.

Atmetus A. Kabišaičio kandidatūrą, KT liko dirbti Dainius Žalimas, nepaisant to, kad jo kadencija yra pasibaigusi pernai kovą.

Konstitucija numato, kad Konstitucinis Teismas kas treji metai atnaujinamas vienu trečdaliu. Teismą sudaro devyni teisėjai, skiriami devyneriems metams ir tik vienai kadencijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)