Protestavo negavę savivaldybės leidimo

Nusprendus į mokyklas grįžusius Kauno pradinukus dėl Covid-19 infekcijos testuoti kaupinių būdu, dalis tėvų šiai iniciatyvai nusprendė pasipriešinti protestuojant prie miesto savivaldybės rūmų.

Balandžio 26 dieną į protesto akciją „Prieš priverstinį mokinių ir mokytojų testavimą” susirinko apie 150 žmonių, plakatais nešini protestuotojai sakė kalbas, vaikų testavimą vadino „genocidu“, baiminosi, jog po to seks ir mokinių vakcinavimas. Renginį stebėję policijos pareigūnai minėjo, kad protesto akcija vyksta negavus leidimo, dėl šio pažeidimo bus pradėta administracinė teisena. Praėjusią savaitę paaiškėjo, kokių sankcijų sulaukė protesto akcijos iniciatorė.

Kaune vyko protesto akcija prieš profilaktinį mokinių testavimą

„Susirinkimo organizatorė Rima Jasenauskienė prieš 3 darbo dienas iki numatytos protesto dienos pateikė savivaldybės administracijos direktoriui rašytinį pranešimą apie organizuojamą protestą, kuriame dalyvaus daugiau kaip 15 žmonių ir negavus savivaldybės administracijos direktoriaus leidimo organizuoti protestą jį surengė. Todėl tokiais veiksmais pažeidė Lietuvos respublikos susirinkimų įstatymo 6 straipsnio 2 dalies reikalavimus ir padarė administracinį nusižengimą, numatytą ANK 494 str. 1 d.“, – rašoma policijos nutarime.

Policija skyrė 70 eurų baudą, o rėmėjai paaukojo 100 eurų

Už šį nusižengimą gresia nuo 140 iki 600 eurų bauda. Taip pat gali būti taikomas draudimas nuo 1 iki 18 mėnesių lankytis viešose vietose vykstančiuose renginiuose.

Tačiau taikant išlygą, kai žmogus nusižengia pirmą kartą metuose, padarytą nusižengimą pripažįsta, jam siūloma sumokėti tik pusę minimalios baudos. Tai vadinama susitaikymu su valstybe.

Kaune vyko protesto akcija prieš profilaktinį mokinių testavimą

Kauno policijos administraciniame nurodyme teigiama, kad neteisėtai vykusios protesto akcijos organizatorei R. Jasenauskienei skiriama 70 eurų dydžio piniginė bauda, kurią ji turi sumokėti iki gegužės 20 dienos.

Nubausta moteris portalui „Delfi“ sakė neginčijanti jai skirtos baudos bei minėjo gerai nežinojusi leidimų išdavimo tvarkos.

„Apie 10 pradinukų mamų susirašėme ir nusprendėme pirmadienį rinktis prie savivaldybės protestuoti. Savivaldybei apie tai pranešiau penktadienį, jie nespėjo mūsų prašymo apsvarstyti. Po savaitės organizuodami kitą protesto akciją mes visus leidimus jau buvome gavę“, – sakė R. Jasenauskienė.

Kaune vyko protesto akcija prieš profilaktinį mokinių testavimą

Protesto organizatorė minėjo sulaukusi kitų jos idėjoms pritariančių žmonių finansinės paramos. Socialiniuose tinkluose paskelbus apie iniciatyvą prisidėti finansiškai, į jos sąskaitą jau pervesta 100 eurų. R. Jasenauskienė sakė, kad sumokėjus baudą likusius 30 eurų ketinama skirti būsimoms protesto akcijoms, plakatų gamybai.

Nenori, kad vaikai „nevaliduotais“ pagaliukais krapštytų nosis

Balandžio 26 dieną Kauno centre vykusi protesto akcija sulaukė ne tik nemažo žiniasklaidos dėmesio, bet ir įvairių reakcijų.

„Diskriminacinis draudimas lankyti mokyklas sveikiems netestuotiems vaikams. Nesutinkame su tokia tvarka ir reikalaujame visiems sveikiems vaikams grįžti į mokyklas.

Kaune vyko protesto akcija prieš profilaktinį mokinių testavimą

Vaiko sveikatos būklę gali nustatyti tik gydytojas pagal simptomus, kraujo tyrimus ir pan. O ne pats vaikas pagaliuku pamakalavęs nosyje“, – taip į protesto akciją žmones socialiniuose tinkluose kvietė vieningų tėvų bendruomenės atstove, pradinuko mama prisistačiusi R. Jasenauskienė.

Profilaktinis tikrinimas – tik pradžia, vėliau laukia vakcinacija

„Mano vaikas yra sveikas, kai pasirodys simptomų, tada galės jį ir testuoti. Kodėl reikia testuoti sveikus vaikus. Įstatymais numatyta kartą metuose privalomai atlikti sveikatos patikrinimą, o ne kas savaitę kaišioti kažkokius pagaliukus į nosį, kurie nėra validuoti Lietuvoje, niekuo nepatikrinti. Atsiprašau, kokie čia eksperimentai su mūsų vaikais“, – sakė viena protestuotojų.

Protesto akcijos metu pasigirdo ir versijų, esą testavimas reikalingas tam, kad būtų galima surinkti kuo daugiau DNR pavyzdžių. Tačiau kam to reikia, niekas taip ir nesugebėjo paaiškinti. Kalbėta, kad naujoji tvarka, siūlymas periodiškai testuotis yra tik įžanga prieš būsimą mokinių vakcinavimą.

Kaune vyko protesto akcija prieš profilaktinį mokinių testavimą

Kai kurie vaikų tėvai piktinosi ir žiniasklaida, kuri, jų manymu, „ne taip“ nušviečia šiuo metu vykstančius procesus ir yra nupirkta, o viena žurnalistė sulaukė priekaištų, jog už savo darbą gauna atlyginimą. Visgi pagrindiniu akcijos naratyvu tapo įsitikinimas, esą profilaktiškai tikrinti, ar niekas iš klasės neserga COVID-19, nėra reikalo, esą tai pažeidžia sveikų žmonių teises.

„Valstybės įstatymuose yra numatyta, kad žmogus testuojamas tik tada, kai yra ligos požymių. Žmogus tikrinamas gydytojo ir prieinama prie tam tikros išvados. Žmogus serga ar ne. Patvirtinama arba atmetama. Šiuo keliu ir reikia eiti, kaip patvirtinta įstatymais, o ne kažkokiais eksperimentiniais būdais“, – kalbėjo prieš mokinių testavimą pasisakanti kaunietė.

Kaune vyko protesto akcija prieš profilaktinį mokinių testavimą

Nuotolinį mokymą vadina parodija, bet į mokyklą vaiko neleidžia

Kita proteste dalyvavusi moteris taip pat sakė nenorinti, kad jos vaikas dalyvautų „eksperimente“. Ji piktinosi, kad atsisakius tai daryti jaučiasi diskriminuojama.

„Jeigu mes atsisakome dalyvauti eksperimente, tai mūsų vaikai lieka prikaustyti prie interneto. Aš manau, kad vaikų visai nereikia testuoti, nes jie mažiausiai serga. Mano vaikas turi gauti kokybišką ugdymą, o per nuotolį toks ugdymas yra tik parodija. Mes nedalyvausime jokiame eksperimente, niekas neturi teisės mūsų pašalinti iš mokyklos“, – kalbėjo moteris ir užsiminė, kad ši tvarka esą prasilenkia ir su šalies įstatymais, ir su Konstitucija.

Kaune vyko protesto akcija prieš profilaktinį mokinių testavimą

Kas nutiks tiems vaikams, kurie dalyvauja vadinamajame eksperimente, ko reikia bijoti, kaunietė atsakyti negalėjo. Ji tik patvirtino iš principo nesutinkanti dalyvauti jokiuose eksperimentuose.

„Nes tai – tik pradžia. Jeigu dabar mūsų vaikai yra testuojami, toliau bus ir skiepijami. O skiepai taip pat yra eksperimentiniai. Aš tiesiog norėčiau, kad valdžia paimtų ir patrauktų savo rankas nuo vaikų“, – svarstė pašnekovė ir tikino, kad nėra antivakserė, tik nepageidaujanti šiuo metu naudojamų vakcinų nuo COVID-19.

Kaune vyko protesto akcija prieš profilaktinį mokinių testavimą

Kaune profilaktiškai testuojama didžioji dalis pradinukų

Kauno savivaldybės duomenimis, daugiau kaip 11 tūkst. pradinių klasių mokinių profilaktiškai testuojami ir mokslo metus užbaigs kartu su bendraamžiais.

2 tūkst. 108 mažųjų kauniečių į mokyklas neišleido tėveliai, kurie nesutiko su testavimu kaupinių metodu. Jų atžalos mokslus tęsia nuotoliniu būdu.

Kaune vyko protesto akcija prieš profilaktinį mokinių testavimą

Vaikus profilaktiškai tiriant kaupinių metodu į mėgintuvėlį įdedami 6 vaikų ėminiai, atliekamas laboratorinis tyrimas. Jeigu kaupinyje aptinkama Covid-19 infekcija, vaikų tėvai informuojami trumposiomis SMS žinutėmis.

„Tuo atveju, jei viename iš klasės kaupinių bus aptiktas COVID-19 virusas, visai klasei ir su vaikais tiesioginį kontaktą turėjusiems asmenims – mokytojams, tėveliams ir kitiems artimiesiems – bus privaloma 10–14 dienų izoliacija arba rekomenduojama savanoriškai išsitirti Kauno mobiliajame punkte dėl koronavirusinės infekcijos vadinamuoju PGR testu iš nosiaryklės.

Pasirinkus pastarąjį variantą, jei visų kaupinyje buvusių asmenų tyrimai bus neigiami, mažamečiai galės sugrįžti į klasę tęsti mokslų ir bus toliau reguliariai testuojami kaupinių metodu. Nenorintieji atlikti PGR tyrimo ar susirgusieji koronavirusine infekcija bent dvi savaites privalės izoliuotis ir galės mokslus tęsti nuotoliniu būdu“, – komentavo Kauno savivaldybės atstovai.

Kaune vyko protesto akcija prieš profilaktinį mokinių testavimą
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (607)