Vos prieš savaitę Belgijos policija vandens patrankomis teko vaikyti nuo karantino pavargusį Briuselio jaunimą. Dabar jau už bokalą miesto centre niekas nenubaus – išgirdę apie karantino lengvinimą Briuselio gyventojai užtvindė terasas.

Šios akimirkos vietos verslai ir gyventojai laukė daugiau nei pusę metų. Belgijos Vyriausybė panaikino komendanto valandą, bet barams ir restoranams leidžia žmones priimti tik lauke, neribodama vietų prie staliuko skaičiaus.

Skiepijimo programai šalyje įgavus pagreitį, smuko užsikrėtimų skaičius.

„Tai nauja pradžia, buvome netekę sielos, smagu vėl matyti mylimuosius labiau gyvybingoje ar žmogiškoje aplinkoje nei pastaraisiais mėnesiais“, – sakė vietos gyventoja.

Dainomis ir šokiais vidurnaktį pasitiko ir Barselonos gyventojai, susirinkę į gatve sakė švenčiantys laisvę. Pasibaigus nepaprastajai padėčiai ir tuo pačiu metu komendanto valandai.

Ispanijoje optimizmo irgi teikia spartus skiepijimas, centrinė Vyriausybė nusprendė visas galias, kaip kontroliuoti karantiną atiduoti regionams. Barselona akimirksniu ėmė atidaryti barus ir restoranus. Jiems su tam tikrais ribojimais leista veikti iki 23 valandos vakaro.

Apsilankyti kviečia ir privatūs Graikijos paplūdimiai. Mat šalies Vyriausybė paskelbė turizmo sezono pradžią, leisdama atsidaryti pelningam sektoriui.

„Tiek graikai, tiek turistai atvyks čia, nes žmonėms reikia prasiblaškyti. Per ilgai tūnojome viduje, todėl dėl vasaros sezono esame nusiteikę optimistiškai. Bet kiekvienas verslas privalo laikytis reikalavimų“, – sakė vietos verslininkas.

Muziejus Graikijoje žada atidaryti kitą savaitę. Valdžia nori palaipsniui švelninti karantiną, greitai nustos galioti kelionių tarp regionų draudimas, lengvins reikalavimus parduotuvėms.

O Lenkijoje leidžiama lengviau kvėpuoti viešbučių sektoriui. Nuo šio savaitgalio mėnesiui atsidaro šalies viešbučiai, tiesa 50 procentų pajėgumu ir be restoranų ir SPA paslaugų.

„Tikimės grįžimo į normalų gyvenimą, kad būtų neribojamas svečių skaičius. Juk jie čia atvyksta pailsėti, bet toliau privalo dėvėti kaukes, negali naudotis baseinu, SPA paslaugomis. Tai neskamba kaip poilsis. Čia apsigyvenęs svečias gali eiti tik pasivaikščioti“, – sakė viešbučio atstovė.

Kitą savaitę Lenkijoje žadama atidaryti barų ir restoranų terasas.