Narkotikai ir prieš rinkimus buvo viena iš Laisvės partijos vėliavų. Reklamose buvo rodomas marihuanos šalininkų mitingas, o už kadro sakoma, kad „būtina atsisakyti baudžiamųjų įstatymų, subalansuoti sankcijas. Už kanapių turėjimą neturi būti baudžiama labiau nei už smurtinius nusikaltimus“.

Kaip vieną iš savo prioritetų Laisvės partija tai įvardija ir dabar.

„Na, aš irgi buvau supratęs, kad mes kalbame apie vadinamuosius lengvus narkotikus“, – LNK sakė konservatorius Laurynas Kasčiūnas.
Laurynas Kasčiūnas

Seimo komitetuose šiuo metu svarstomas Laisvės partijos projektas ne tik apie „lengvų“ narkotikų – marihuanos – dekriminalizavimą. Mažieji koalicijos partneriai siekia, kad baudžiamoji atsakomybė nebūtų taikoma už visų narkotikų nedidelį kiekį, o būtų taikoma administracinė atsakomybė, kitaip sakant, bauda. Bet didieji koalicijos partneriai konservatoriai tokiam projektui nepritaria.

„Reikia bandyti surasti būdą, kaip atskirti tuos „lengvus“ narkotikus – „žolę“ ir tuos, kurie sukelia žymiai didesnių pasekmių sveikatai“, – aiškino konservatorius, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Konservatoriai pritartų, kad būtų dekriminalizuojamas tik nedidelis kiekis marihuanos.

„Manau, kad visi turime omenyje kanapes. O dabar parašyta nesuvokiant skirtumo, bet jis turi būti“, – teigė konservatorius Jurgis Razma.

Šio projekto autorė – Laisvės partijos atstovė Morgana Danielė – nesutinka.

„Ne, jie neturėtų būti išskirti, jie yra išskirti skirtingais kiekiais. Jeigu tai medžiaga, kuri labai pavojinga, jos yra šimtosios gramo, tai labai mažas kiekis“, – aiškino politikė.

Konservatoriai sako, kad marihuanos nuo kitų narkotikų atskyrimą registruos kiti Seimo nariai.

„Ir tada komitetai svarstys tuos pasiūlymus, ar pritarti, ar ne. Niekas autorės nuomonės toliau ir neklaus“, – teigė A. Matulas.

Koalicijos partneriai prieštarauja ir Laisvės partijos atstovų siūlomoms baudoms.

„Bauda mažoka, tokia bauda nedaro jokio poveikio“, – sakė J. Razma, paklaustas, ar tinkama 20 eurų bauda už pirmą kartą.

Tad aiškina, kad jas reikia didinti.

„Gerokai, keliolika kartų, reikia didinti“, – sakė A. Matulas.

Pagal Laisvės partijos pasiūlymą pirmą kartą pagautas asmuo su nedideliu kiekiu narkotikų gautų įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 100 eurų. Už pakartotinį nusižengimą – nuo 100 iki 200 eurų. Bet jeigu žmogus sutiktų kreiptis į specialistus, baudos galėtų išvengti.

Tam nepritaria ir Liberalų sąjūdis.

„Iš tiesų tas 20 eurų... Pati suktinė turbūt brangiau kainuoja, aš tiksliai nežinau. <…>. O už pakartotinį – 200 eurų. Bet tuos, kurie įjunkę į tokius dalykus, vargu ar atbaidys“, – svarstė liberalas Eugenijus Gentvilas.

Kai kuriuos stebina ir tai, kaip Laisvės partijos atstovai siekia savo tikslų – kitokią nuomonę turintiems klijuoja etiketes.

„Visi, kurie nepritaria narkotikų dekriminalizavimui, yra fašistai. Keista tai girdėti, aš patarčiau vengti tokios retorikos, tai nepadės priimti šio įstatymo projekto“, – sakė L. Kasčiūnas.

Laisvės partijos atstovė M. Danielė neneigia, kad kitaip manančius aštriai pavadina.

„Kai mes žmogui siūlome tik areštą, taip pat tūkstantines baudas ir kalėjimą, o nesiūlome jo ligos ir sveikatos sprendimo, tai ši sistema yra labai žiauri ir jos neturėtų būti“, – sakė politikė.

Patyrę politikai sako, kad tai yra jaunimui būdingas maksimalizmas.

„Nėra daug patirties, kaip projektai Seime politiškai svarstomi, kaip jie gali būti tobulinami, manau, kad tai ateis per šitą patirtį“, – sakė J. Razma.

Laisvės partija žada, kad vėliau apskritai sieks marihuaną padaryti legalią kaip Amsterdame. Bet konservatoriai tokių minčių neturi.