Laidoje „Savaitės įvykiai“ kalbėdama apie šio mėnesio pabaigoje pradedantį veiktį Galimybių pasą, V. Čmilytė-Nielsen pabrėžė, jog svarbu užtikrinti, kad būtų kuo mažiau žmonių, kurie negalėtų juo pasinaudoti ne dėl savo kaltės.

„Galimybių pasas yra reikalingas mechanizmas, tačiau pati esu išsakiusi kelias pastabas, kad reikėtų siekti, jog šis mechanizmas būtų kuo mažiau diskriminacinis, kad kuo daugiau žmonių grupių galėtų jo pasinaudoti“, – laidoje kalbėjo Seimo pirmininkė.

„Manau, svarbu, kad antikūnų testas taptų dar vienu kriterijumi jį gauti. Kiek žinau, Vyriausybėje jau apie tai svarstoma“, – pridūrė ji.

V. Čmilytės-Nielsen teigimu, akivaizdu, kad su koronavirusu gyvensime ilgą laiką, taigi į įprastą gyvenimą grįžti gali padėti tik vakcinacija.

„Pagrindinis tikslas yra pasiekti tokią vakcinuotos populiacijos dalį, kad atsivėrimai būtų saugus ir kad žmonės nebemirtų. Tam yra vienintelis kelias – kad kuo didesnė dalis gautų skiepą. Po to mes jau galėsime kalbėti apie grįžimą į įprastą gyvenimo vežes, tačiau virusas mus lydės daugelį metų“, – sakė Seimo pirmininkė.

Dėl Partnerystės įstatymo tikisi palaikymo ir iš opozicijos

Praėjusią savaitę paviešintas Partnerystės įstatymo projektas, kaip teigia Seimo pirmininkė, dar nėra iki galo parengtas, jį ketinama parodyti ir opozicinėms frakcijoms.

„Nuo pat pradžių komunikavome, kad, tikėtina, jis bus panašus į 2017 metais teiktą projektą, kurį tuo metu teikiau drauge su Aušrine Armonaite. Tas juodraštis, kuris buvo paviešintas, ir patvirtina tai. Nesinorėjo per daug diskutuoti apie projektą, kuris dar nėra parengtas. Dar paskutiniai štrichai turi būti sudėlioti. Taip pat norėjosi jį dar parodyti opozicinėms frakcijoms, sulaukti jų pastabų“, – laidoje sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Ji sako besitikinti, kad projektas sulauks palaikymo ir iš opozicijos.

„Natūralu būtų tikėtis, kad tos frakcijos, kurių partijų programose yra pakankamai ryškus žmogaus teisių elementas, galėtų palaikyti tokį projektą. Čia kalbu apie kolegas socialdemokratus. Dėl LVŽS dabar atrodo, kad jie tokiam projektui nepritartų, bet jie komentuoja dar nematę galutinės versijos, galbūt dar bus politikų, kurie ir apsigalvos. Diskutuosime apie tai“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

„Manau, kad pateikimo stadijoje pateikimas tikrai bus. Partnerystė yra ta iniciatyva, kuri jau apie 20 metų yra Lietuvos politikos darbotvarkėje. Mano supratymu, dėmesys jai viena vertus suprantamas, bet kita vertus hiperbolizuotas. Tai yra tiesiog būtinybė sutvarkyti santykius drauge gyvenančių suaugusių žmonių, juos reglamentuoti. Tai tikrai neatims nei laimės, nei teisių, nei sukels kažkokių rizikų kitoms poroms“, – pabrėžė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (514)