Šiuo metu Baltijos jūroje veikiančiai NATO Nuolatinės parengties priešmininių laivų 1-ajai grupei vadovauja Nyderlandų karališkojo karo laivyno komandoras J.J. (Janas) Wijchersas. Grupėje yra vadovavimo laivas „Godetia“ (Belgija) ir priešmininiai laivai – „Ugandi“ (Estija), „Sulzbach-Rosenberg“ (Vokietija), „Zierikzee“ (Nyderlandai), „Crocus“ (Nyderlandai) ir „Pembroke“ (Jungtinė Karalystė).

Šis NATO grupės laivų vizitas Klaipėdoje tęsis iki gegužės 11 d., kurio metu laivams bus suteiktas logistinis aprūpinimas, laivų įgulos turės galimybę atsikvėpti po intensyvios veiklos Baltijos jūroje, vykusios balandžio mėn. Gegužės 10 d. numatomas NATO laivų grupės vado kmdr. J.J. (Jan) Wijcherso ir Lietuvos karinių jūrų pajėgų vado jūrų kpt. Giedriaus Premenecko susitikimas.

NATO laivų grupė pastarąsias savaites dalyvavo istorinių minų paieškos ir naikinimo operacijoje „Atvira dvasia 2021“ (angl. „Open Spirit 2021“), vykusioje Estijos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje balandžio 19–29 d. Šios išminavimo operacijos metu, kurioje dalyvavo 11 valstybių (tarp jų ir Lietuvos) 21 laivas (Lietuvos KJP priešmininis laivas „Kuršis“), jūros dugne buvo aptikta daugiau kaip 130 istorinių sprogmenų, iš kurių 49 buvo sunaikinti iš karto operacijos metu. NATO laivų grupė taip pat dalyvavo bendruose mokymuose su Švedijos ir Suomijos karinėmis jūrų pajėgomis, skelbia Lietuvos karinės jūrų pajėgos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)