Marijampolės meras: „Tiesiog sujungėme du norus“

Pasak Marijampolės mero, miestas jau kuris laikas turėjo problemų su senjorų vakcinavimu, mat senoliai nesutiko skiepytis AstraZeneca vakcinomis:

„Šios vakcinos visada turėjome daugiausiai. Ta užduotis, kurią jautėme ir iš ministerijos, ir nacionaliniu mastu – pasiekti atitinkamą žmonių kiekį. Išnaudojom daug kvietimo būdų, pajungėm įkalbinėjimus. Ši akcija buvo skirta pritraukti vyresnius žmones, kurie nepaliko savo telefono numerių ar jie pasikeitė. Jie neskaito soc. medijos ir laikraščius ne visi turi“, – Aurelijui Bezekavičiui LNK pasakoja Marijampolės meras.

Taip esą gimė mintis, kad geriausiai juos gali pasiekti artimieji: „Mes puikiai žinome, kad jaunesni žmonės nori skiepytis Pfizer vakcina, o jos negalima gauti mūsų savivaldybėje ne pagal prioritetą. Tai mes tiesiog sujungėm šiuos du norus į krūvą ir rezultatas yra puikus: pavyko pritraukti ir vyresnių senjorų, tikrai solidaus amžiaus, kurių kitu būdu tikriausiai būtume nepasiekę“, – pasakoja P. Isoda.

Vakcinavimo procesas: apie ką viešumoje kalbama nepakankamai?

Jaunesni žmonės, pasakoja meras, turėjo motyvaciją įkalbinėti senolius, nes tokiu būdu galėjo ir patys gauti skiepą. Ir senoliai, ir juos atvedę artimieji turėjo progą skiepytis taip norima Pfizer vakcina. Akcija, pasak miesto vadovo, pasiteisino net labiau, nei tikėtasi. Vis dėlto, mero teigimu, viešumoje per mažai kalbama apie tai, kaip stipriai skiriasi vakcinavimo procesai, kai kalbama apie Pfizer ar AstraZeneca vakcinas:

„Konkrečiu mūsų atveju Marijampolėje mes AstraZeneca siūlėme visiems dvidešimčiai prioritetų, dabar skiepijam 55+ grupę, perklaustos visos didžiosios įmonės, kuriose yra virš 100 darbuotojų, visi pareigūnai, senjorai, žmonės su lėtinėmis ligomis. Trečia diena skiepijam tikrai platų ratą žmonių, bet maksimaliai pavyksta paskiepyti 300 žmonių. Tikrai manau, kad mums jau reikia galvoti apie tai, kad AstraZeneca siūlytume visiems. Dabar – vienintelis laikas, kai ši vakcina gali būti paklausi.“

Premjerė kritikuoja savivaliavimą, meras siūlo daugiau kūrybiškumo

Galimybių pasas, sako P. Isoda, tampa didžiule motyvacija, dėl kurios žmonės turėtų sutikti skiepytis bet kokia vakcina, todėl reikėtų suskubti efektyviai išnaudoti AstraZeneca vakcinų likučius, kol juntamas kitų vakcinų trūkumas: „Jei lauksime, kol Pfizer pasieks 45+, 55+ ir žemyn amžiaus grupes – AstraZeneca tikrai rinksis absoliuti mažuma mūsų gyventojų“.

COVID-19 vakcinos

Marijampolė – ne vienintelė savivaldybė Lietuvoje, įvedusi savo vakcinavimo tvarką. Premjerė Ingrida Šimonytė tokias iniciatyvas vadina savivaliavimu. Visgi, meras sako griežto nuosprendžio iš šalies valdžios nesulaukęs:

„Ministras pripažino, mačiau ir viešai paskelbė, kad nėra noro susekti ir pagal raidę kažką nubausti. Manau, kad mes visi, tiek premjerė, tiek savivaldybės – esame suinteresuoti, kad paskiepytume kuo daugiau žmonių.“ Vienodos taisyklės skirtingoms savivaldybėms, anot Marijampolės mero, neveikia, o į skiepijimo procesą reikia žiūrėti kūrybiškai.