Jis laidoje tikino, kad keliama įtampa visiškai nėra reikalinga.

„Manau, kad tai yra visiškai bereikalinga įtampa, demonstravimas, noras parodyti tam tikras politines galias, kas turėtų vykti į EVT posėdį. Manau, kad vadovai pirmiausia turėjo susitarti jau senai, kada buvo išrinkta nauja Vyriausybė“, – „Info komentaruose“ sakė A. Butkevičius.

Politikas svarstė, kad prezidentas G. Nausėda ir premjerė Ingrida Šimonytė turėjo susėsti ir išspręsti šį klausimą.

„Tiek ministras pirmininkas, tiek prezidentas, kurie vadovauja EVT posėdžiuose turi aiškiai turėti Europos reikalų komiteto mandatą, kuriame būtų aiškiai nubrėžta, kokiais klausimais turi pasisakyti prezidentas ar premjeras. Ir po vizito turi informuoti – jei ne jie patys, tai jų komandos nariai komitete“, – tvarką aiškino jis.

Algirdas Butkevičius

„Šitoje situacijoje būtų geriausia, jei prezidentas ir ministrė pirmininkė būtų sutarę, kokiais klausimais į posėdžius keliauja prezidentas, o kokiais – premjerė“, – tikino laidos pašnekovas A. Butkevičius.

Buvęs premjeras teigė, kad maždaug 70 procentų visų EVT posėdžių turėtų dalyvauti premjeras, pagal juose nagrinėjamus klausimus.

„Jeigu būtų geranoriškas susitarimas, tai maždaug 70 procentų turėtų dalyvauti posėdžiuose ministrė pirmininkė. O klausimai, kurie yra susieti su užsienio politika – prezidento kompetencija.
Bet žinome, kad užsienio politiką vykdo prezidentas kartu su Vyriausybe. Pasakysiu ir dėl kokių argumentų. Svarbiais klausimais, kai, pavyzdžiui, kalbama apie finansinę perspektyvą, dažnai prieš EVT posėdžius vyksta ministrų pirmininkų susitikimai pagal partiškumą“, – aiškino „Info komentarai“ pašnekovas A. Butkevičius.

Anot jo, premjerai klausimus pasiderina tarpusavyje, tariasi, kaip elgsis per EVT posėdį.

„Antras dalykas, reikia suprasti, kad didžioji dauguma EVT dalyvauja ministrai pirmininkai. Ir labai svarbūs tie neformalūs susitikimai, neformalus bendravimas su kitų valstybių premjerais, kas irgi gali duoti nemažą naudą. Vaidmuo būtų stipresnis ministro pirmininko, bet jie patys turi apsispręsti“, – tvirtino A. Butkevičius.

Jis „Info komentarams“ sakė tikintis, kad šis karas jau baigsis.

„Aš manau, kad kova baigėsi, ji per daug yra emocionali. Ir žmonės dėl tos kovos jau yra nusivylę – aukščiausio lygio vadovai, Seimas sprendžia tokius klausimus, kai tikrai matome daug problemų esančių mūsų valstybėje“, – tikino Seimo narys.

Ingrida Šimonytė

A. Butkevičius aiškino, jog Seimo Europos ir Užsienio reikalų komitetai neturi teisės nurodyti, kas turi keliauti į EVT.

„Nei Europos reikalų komitetui, nei Užsienio reikalų komitetui nėra suteikta tokia teisė, nurodant, kuris iš jų turi važiuoti. Gali būti tik suteiktas mandatas tam, kuris atstovaus EVT posėdyje, maždaug kokia yra Lietuvos pozicija ir jis privalo tą poziciją išsakyti. Keičiantis situacijai dažniausiai jo komandos nariai susisiekia su URM, Vyriausybe ar Seimu, jei keičiasi darbotvarkė“, – trečiadienį laidoje „Info komentarai“ teigė buvęs premjeras A. Butkevičius.

Delfi primena, kad trečiadienį Seimo Etikos ir procedūrų komisija nusprendė, kad teikdami rekomendaciją dėl Lietuvos atstovavimo EVT, peržengė kompetencijos ribas.

Kovo pabaigoje Seimo Europos ir Užsienio reikalų komitetai bendrame posėdyje patvirtino rekomendaciją Vyriausybei, kad sudarant delegaciją kovo 25–26 dienomis nuotoliniu būdu vykusiai EVT šaliai atstovautų prezidentas Gitanas Nausėda. Grupė opozicijos atstovų paprašė šį sprendimą įvertinti Seimo Etikos ir procedūrų komisijos.