Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė teigė, jog testuojant asmenis dėl Galimybių paso turės dalyvauti asmens sveikatos priežiūros specialistas.

„Dabar su savivaldybėmis ieškosime būdu, kaip išplėsti testavimo apimtis šiam profilaktiniam testavimui. Čia tikrai labai reikės savivaldos paramos. Mes neplanuojame riboti testų – kiek bus kompensuojama. Tikrai noriu atvirai pasakyti, kad įsivažiuoti testavimo komponentui šiek tiek reikės laiko, nes testavimo veikloje būtinai turi dalyvauti asmens sveikatos priežiūros specialistas“, – sakė ministrė.

Ji teigė, kad pradžioje vietų skaičius bus ribotas. Vaistinės taip pat galės testuoti.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė teigė, kad vietų testams bus ribotas skaičius.

„Testavimo logistiką sprendžiame kartu su savivaldybėmis, daugiau detalių bus vėliau. Bet nėra plano riboti tą testų skaičius, bet bus ribotos vietos, tą reikia įsivertinti. Labai svarbu paminėti, kad žmonės, kurie nenorės laukti eilėse, neturės daug laiko, bet jei turės finansinių resursų, galės testą pasidaryti privačiai, jis dalyvaus Galimybių paso schemoje“, – po Vyriausybės posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje aiškino A. Armonaitė.

Ji teigė, kad palaiko kelionių burbulų idėją su kaimyninėmis šalimis.

„Galimybių pasas pirmiausia neišaugins susirgimų skaičių, bet bus paskata vakcinuotis, testuotis. (…) Jis leis sparčiau skiepytis“, – teigė ji.

Ministrė aiškino, jog Galimybių pasas atvers ir daugiau veiklų, jų sąrašas bus nuolat plečiamas, atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją.

A. Armonaitė aiškino, jog Galimybių pasas netrukdys europiniam sertifikatui, kuriuo bus leidžiama keliauti Europoje.

„Yra priimtas sprendimas dėl 24 valandų galiojimo, nes vis dar turime rimtą epidemiologinę situaciją, jei ji gerės, galėsime keisti į 48 valandas. Teoriškai kaskart būtų galima darytis testą, bet praktiškai nebūtinai to reikia. Gana nemažai veiklų jau veikia dabar be Galimybių paso“, – sakė ministrė.

Vyriausybė dar galvos ir dėl antikūnų testo įtraukimo į Galimybių paso schemą.

Aušrinė Armonaitė

Kaip bus galima registruotis testui?

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, kad vakcinuotis nuo koronaviruso bus galima ir vaistinėse.

Ministras priminė, jog Galimybių pasas galios 3 visuomenės grupėms.

„Galimybių pasas įsigalioja nuo gegužės 24 dienos, tikėtina, kad dar diskutuosime. Svarbus akcentas, kad kalba eina apie vakcinuotus asmenis, persirgusius ir turinčius antigeno ar PGR tyrimo atsakymą, galiojantį 24 valandas. Registruotis bus galima per platformą 1808.lt. Ten bus naujas modulis Galimybių pasui. Bus galima testuotis ir privačiose laboratorijose – jis bus mokamas. Rezultatai atsiras e.sveikata.lt“, – sakė sveikatos apsaugos ministras.

A. Dulkys teigė, kad ir toliau bus laikomasi to paties termino tarp dviejų „AstraZeneca“ vakcinos dozių.

„Manome, kad startuosime su etapine vakcinacija su tuo pačiu savaičių skirtumu. Mėginsime pasiekti kuo platesnį, didesnį žmonių skaičių. Vėliau žiūrėsime, kas vyksta. Gali būti, kad ateityje peržiūrėsime šį sprendinį, priklausomai nuo to, kokią turėsime bendrą situaciją. Tai yra gyvas mechanizmas“, – aiškino jis.

A. Dulkys pripažino, kad masinė vakcinacija prasidės anksčiau nei buvo planuota.

„Pradžioje skaičiavome, kad pagal galimybes ir vakcinų kiekį pasiruošti buvo realistiška birželio pradžia. Panašu, kad visos datos persikels į šį gegužės mėnesį, tai tikrai yra smagu“, – sakė ministras A. Dulkys.

Ministras taip pat teigė, jog buvo pasirinktas kol kas pats konservatyviausias neigiamo testo rezultatas Galimybių paso schemoje.

Šimonytė: kad karantinas išnyks jau vasaros pradžioje nesiimčiau prognozuoti

Po Vyriausybės posėdžio ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė teigė, jog neigiamai vertina Pakruojo rajono sprendimą savaitgalį vakcinuoti visus norinčius pilnamečius asmenis.

„Vertinu kaip saviveiklą, kurios neturėtų būti šiuo metu. (…) Nėra Pakruojis toks mažas miestas, kad visi 65 metų ir vyresni būtų paskiepyti. Tai vertinu kaip paprasto kelio ieškojimą“, – sakė ministrė pirmininkė.

Ji aiškino, jog testai Galimybių paso schemoje bus finansuojami valstybės.

„Kadangi šiuo atveju mes kalbėtume apie tokį patį finansavimo modelį kuris galioja simptominiam testavimui, tam tikros veiklos sritimis, testais aprūpina valstybė“, – aiškino premjerė.

I. Šimonytė aiškino, jog nemokami greitieji testai Galimybių paso schemai nebus ribojami vienam asmeniui.

„Kadangi Vyriausybė perka centralizuotų pirkimų būdu antigenų testus, jie tikrai nėra brangūs šiuo metu, rinkoje pasiūla gana didelė, o mokėjimas už darbą priklauso nuo to, ar resursai bus sukurti, ar reikės papildomų, mažiau priklauso kiek konkrečiai testų konkretaus žmogaus bus atlikta. Todėl Vyriausybė nusprendė nenustatyti kažkokio normavimą per asmenį, kiek testų būtų apmokama“, – aiškino ministrė pirmininkė.

Ingrida Šimonytė

Visgi, nors Galimybių pasas veikti pradės gegužės pabaigoje, kalbama ir apie masinį vakcinavimą, karantinas dar nebus nutrauktas, sako premjerė.

„Aš manau, kad tam tikri apribojimai išliks, didesniems žmonių susibūrimams, jei situacija epidemiologinė bus geresnė. Bet kol kas kalbėti apie kažkokį reikšmingą situacijos gerėjimą tikrai nėra pagrindo. Nes atvejų skaičius per parą išlieka didelis. Žinoma, vakcinuojant vis didesnį dalį visuomenės poreikis kažkokiems specialiems reikalavimams menks. Bet kad jis išnyks jau vasaros pradžioje nesiimčiau prognozuoti“, – tvirtino ministrė pirmininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (678)