Kas galės pasinaudoti?

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) registruotame karantino pakeitimo dokumente nurodoma, kokie asmenys galės pasinaudoti Galimybių pasu.

  • praėjus 1 savaitei po „Comirnaty“ ar „COVID–19 Vaccine Moderna“ vakcinos antrosios dozės suleidimo pagal skiepijimo schemą;
  • praėjus 4 savaitėms po „COVID–19 Vaccine Janssen“ vakcinos dozės suleidimo;
  • praėjus 4 savaitėms po pirmos „Vaxzevria“ vakcinos dozės suleidimo, bet ne ilgiau kaip praėjus 12 savaičių;
  • po antros „Vaxzevria“ vakcinos dozės suleidimo pagal skiepijimo schemą;
  • persirgo COVID–19 liga ir diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu SARS–CoV–2 PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu, o nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 180 dienų (bet ne anksčiau nei asmeniui baigėsi paskirtos izoliacijos terminas);
  • turi ne anksčiau nei prieš 24 valandas skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento atliktą COVID–19 tyrimą (SARS–CoV–2 PGR tyrimą ar antigeno testą) ir gautą neigiamą atsakymą;
  • yra vaikai iki 16 metų.

Ką bus galima daryti?

SAM nurodo, kad siūloma minėtų asmenų atžvilgiu taikyti šias švelnesnes karantino režimo priemones:

  • būtų leidžiama burtis viešose erdvėse po dešimt asmenų, kai kitais atvejais šis skaičius yra perpus mažesnis, tai galiotų ir asmeninėms šventėms;
  • imunitetą turintys asmenys galėtų teikti kontaktines paslaugas valstybės ir savivaldybių institucijose;
  • su galimybių pasu nebebūtų taikomas reikalavimas viename kambaryje, teikiant apgyvendinimo paslaugas, apgyvendinti tik tos pačios šeimos narius;
  • numatyta leisti keliones pramoginiais laivais: jose galėtų dalyvauti ne daugiau dešimties žmonių arba neribojamas kiekis dalyvių, atitinkančių galimybių paso kriterijus;
  • viešojo maitinimo įstaigos, restoranai, kavinės, barai, lošimo vietos ir lažybų punktai taip pat galėtų teikti paslaugas viduje asmenims, turintiems galimybių pasą. Kol kas siūloma darbo laiką riboti iki 21 valandos;
  • galimybių paso reikalavimus atitinkantiems žmonėms būtų leidžiama rengti iki 500 žiūrovų turinčius renginius tiek uždarose, tiek atvirose vietose. Jie privalėtų užimti sėdimas vietas ir užimti ne daugiau kaip 75 proc. jų. Šiuo metu leidžiami renginiai tik iki 150 žmonių, užimant ne daugiau trečdalio vietų.


Ateityje nurodymai gali keistis

Klausimą pristatęs sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, kad Galimybių paso poreikis atsirado dėl to, kad vis didėja imunitetą nuo koronaviruso turinčių asmenų skaičius.

„Galimybių paso turinys būtų skiriamas žmonėms, kurie yra vakcinuoti, persirgę, mūsų politinis sprendimas – sudarome galimybes tiems, kurie turi ne anksčiau kaip prieš 24 valandas turi padarytą neigiamą atitinkamą testą“, – sakė ministras.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė posėdyje teigė, kad gerėjant epidemiologinei situacijai, šie pakeitimai galėtų būti dar laisvinami.

Parengiamieji darbai

Kad Galimybių paso numatomos funkcijos sklandžiai veiktų, SAM ir Ekonomikos ir inovacijų ministerija žada gegužės 14 d. įdiegti technologinį sprendinį E-sveikatoje.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijai nurodyta koordinuoti ir organizuoti galimybių paso įgyvendinimo procesą, užtikrinant, kad būtų atliktas poveikio duomenų apsaugai vertinimas. Taip pat bendrauti su savivaldybėmis, užtikrinti informavimą, mokymus ir kitas reikalingas priemones.

SAM žada užtikrinti reikalingą antigenų testų kiekį Galimybių paso įgyvendinimui, sudaryti teisines prielaidas profilaktiniams tyrimams.

Karantino pokyčiai savivaldybėms

Švelnesnio karantino režimo savivaldybių sąraše turėtų nelikti Klaipėdos miesto bei dar trijų savivaldybių, tačiau būtų įtrauktos naujos dvi savivaldybės.

Sveikatos apsaugos ministerija siūo, kad iš sąrašo be Klaipėdos būtų išbrauktos Plungės, Skuodo ir Šiaulių rajonų savivaldybės, jose dviejų savaičių sergamumui COVID-19 perkopus 200 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Jos būtų išbrauktos nuo gegužės 17 dienos.

Tuo metu sąrašą papildytų Joniškio ir Šakių rajonų savivaldybės, jose sumažėjus sergamumui.
Pritarus Vyriausybei, iš viso nuo gegužės 17 dienos sąraše turėtų būti 15 savivaldybių: Birštono, Biržų rajono, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Klaipėdos rajono, Neringos, Pagėgių, Pakruojo rajono, Pasvalio rajono, Rokiškio rajono, Šakių rajono, Šilalės rajono, Šilutės rajono, Tauragės rajono, Telšių rajono.


Kaip BNS patikslino Sveikatos apsaugos ministerija, gegužės 10-16 dienomis dar galios 20-ies savivaldybių sąrašas, kuriose dar bus ir minėtos Klaipėdos miesto, Plungės, Skuodo ir Šiaulių rajonų savivaldybės.

Švelnesnio karantino režimo sąraše esančiose savivaldybėse šiuo metu leidžiama moksleiviams eiti į mokyklas be privalomo testavimo dėl COVID-19.

Kultūros ministerijos siūlymu, šiose savivaldybėse taip pat būtų leidžiama rengti repeticijas kultūros centrų meno mėgėjų kolektyvams, kai jose dalyvauja ne daugiau nei 10 žmonių, o vienam žmogui užtikrinamas 20 kv. metrų plotas, lauke kartu repetuoti galėtų iki 20 asmenų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (584)