Kaip Delfi sakė LVŽS frakcijos seniūnės pavaduotojas Tomas Tomilinas, jis nepritaria idėjai dalyvauti šiame renginyje. Apie tai valstiečiai diskutavo antradienį frakcijos posėdžio metu.

„Nebuvo jokio sprendimo, buvo tik nuomonių pasidalinimas – gilus, pagarbus pokalbis ir tikrai didžioji dauguma išsakė palaikymą tradicinėms vertybėms. Dėl maršo – ir jam, bet tikrai buvo žmonių, ir aš tame tarpe, kurie pasisakė, kad tradicinėms vertybėms šis maršas niekaip nepadeda“, – sakė T. Tomilinas.

Jo teigimu, toks renginys niekaip nepadės tradicinei šeimai.

„Šeimai nėra geriau nuo to, kad už ją kalba žmonės, savo pavyzdžiu nerodantys jokios pagarbos toms vertybėms savo politine žinia, kuri dažnu atveju yra tiesiog banali homofobija, neapykanta kitoms seksualinėms mažumoms ir apskritai neturėjimas, ką pasakyti politikoje, neišmanymas įstatymų, nesigilinimas į sudėtingas socialines, ekonomines problemas“, – pažymėjo parlamentaras.

Todėl, pasak T. Tomilino, dėl maršo organizatorių aršių viešų pasisakymų „šeimai daugiau kalorijų ant vakarienės stalo neatsiranda“.

„Mano galva, šis visas šaršalas labai palankus valdantiesiems, nes atitraukia dėmesį nuo esminių problemų, nuo to, kad žmonės darbus praranda, nuo to, kad pandemijos valdymas yra prastas“, – teigė Seimo narys.

Tomas Tomilinas

Paklaustas, ar partijos lyderio pareiškimas, jog LVŽS dalyvaus „Didžiajame šeimos gynimo marše“, negali pakenkti valstiečių įvaizdžiui, T. Tomilinas atsakė teigiamai.

„Taip, be jokios abejonės. Vakar ne aš vienas, o daugiau mūsų išsakėme labai aiškius reikalavimus partijos vadovui, kad būtų aiškiai ir nedviprasmiškai pasisakyta prieš homofobiją. Būtent tai, kad organizatoriai praktiškai asocijuojasi su neapykantos kurstymu, yra labai didelis ir aiškus pavojus partijos įvaizdžiui“, – konstatavo jis.

T. Tomilino teigimu, LVŽS visuomet buvo europietiškų pažiūrų partija, niekada nepasisakydavusi prieš jokias mažumas apskritai ir nedalyvavusi neapykantos kurstymuose.

„Taip, tradicinės vertybės, tradicijos, šeimos vertybės mūsų partijai yra labai svarbios. Mano galva, mes per savo kadenciją padarėme viską, ką galėjome, kad ta šeima tikrai būtų stipresnė ir kad joje būtų daugiau pajamų, galimybių dirbti, mokytis Lietuvoje. Tai buvo mūsų šeimos politika. Niekas negali tikrai priekaištauti, kad nieko dėl šeimų nepadarėme“, – akcentavo T. Tomilinas.

Vis dėlto jis pabrėžė nenorįs, kad jo partija būtų kažkaip asocijuojama su homofobija ar neapykantos kurstymu.

„Labai liūdna matyti, kad kažkokie veikėjai, kurie aiškiai turi politinių tikslų, jau ne kartą save išbandę politikoje ir nieko nepešę, iš esmės dabar bando uzurpuoti šeimos gynimo darbotvarkę savo neapykanta ir primityviu supratimu“, – sakė jis.

Kartu T. Tomilinas pabrėžė, kad pačiam maršui jis neprieštarautų, tačiau, pasak jo, vienodus standartus reikia taikyti ir kitiems.

„Lygiai taip pat gėjų paradui tas galioja. Netapatinkite visų homoseksualių asmenų su kažkokiais lyderiais, vienu, kitu politiku, kuriam jūs nepritariate ir leiskite žmonėms eiti, kur jie nori“, – pridūrė politikas.

Skvernelis: renginys nėra prieš kažką, dalyviai ateis su pozityvumo idėja

Vis dėlto už dalyvavimą minimame renginyje pasisakantis kitas frakcijos narys – Saulius Skvernelis teigia, kad maršas nėra nukreiptas prieš kažką.

„Mūsų frakcijos dauguma narių pasisako už taip vadinamą tradicinę šeimą, jos vertybes. Manau, kad žmonėms, turintiems tokią poziciją, seniai subrendo momentas padaryti šeimų maršą, susibūrimą. Aš ir dauguma frakcijos narių pasakėme, kad mes už šeimą, bet ne prieš kažką. Tikrai mes atsiribojame nuo radikalių, homofobiškų pareiškimų, nuo pareiškimų, nesusijusių su tematika“, – Delfi paaiškino politikas.

Jo teigimu, partija yra už šeimą ir jos galimybes ugdyti vaikus taip, kaip supranta didžioji dalis Lietuvos gyventojų.

„Už neprimetimą vienokių ar kitokių ideologijų. Manau, kad maršas yra už šeimas, bet ne prieš kažką“, – pažymėjo parlamentaras.

S. Skvernelio nuomone, šiuo atveju nereikia žiūrėti vien į organizatorius.

„Organizatoriai visą laiką būna vieni, kiti, paskui tas ratas didėja, visada prisišlieja prie bet kokio renginio kažkas radikalesnis. Manau, kad reikia žiūrėti ne į organizatorius, o į patį turinį ir esmę. Žmonės yra subrendę, įvairios demonstracijos, maršai ir paradai už kažką yra normalu demokratinėje visuomenėje“, – argumentavo jis.

„Jeigu susirinks tūkstančiai žmonių, o tikiuosi, kad taip ir bus, tai ateis su pozityvumo idėja, kalbant apie šeimos vertybes, kurias dauguma mūsų puoselėja. Kas turi kitokį požiūrį, tikrai demokratinėje šalyje gali turėti ir tikrai nemanau, kad šis renginys nukreiptas prieš kažką“, – pridūrė S. Skvernelis.

Kukuraitis: atsiriboti priešinančios retorikos renginio metu gali būti sudėtinga

Atsargiai renginio idėją vertinantis kitas LVŽS frakcijos narys, buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sako suprantantis abi kolegų nuomones.

„Tos oficialiosios vertybės, kurios komunikuojamos, atitinka frakcijos vertybes. Jei žiūrint tik turinį, tai aš suprantu, dėl ko partijos pirmininkas parėmė maršą ir suprantu, dėl ko dalis valstiečių, ypač renkami vienmandatėse ir tiesiogiai bendraujantys su žmonėmis, renkasi dalyvauti“, – Delfi komentavo L. Kukuraitis.

Vis dėlto jis teigė, kad atsiriboti nuo nevienareikšmiškai vertinamų renginio organizatorių būtina.

„Daug yra sunkiau tapatintis su organizatoriais ir ta retorika, kuri išlenda iš organizacinio proceso. Ji yra homofobiška retorika, netoleruotina, dėl to sunku tapatintis su maršu, kai sklinda tokia retorika iš dalies organizatorių. Dėl to suprantu, kad su vertybėmis yra tapatinamasi, o nuo organizatorių ir tokios retorikos būtina atsiriboti“, – aiškino L. Kukuraitis.

Linas Kukuraitis

Politikas teigė neplanuojantis renginyje dalyvauti, nes turi kitų planų ir taip pat mato, kad atsiriboti nuo aštrių pasisakymų renginio metu gali būti sudėtinga.

„Tikrai manau, kad bus labai sunku išvengti susipriešinimo ir tam tikros dalies visuomenės žeminimo, menkinimo. Gali būti sunku to išvengti. Jeigu bus išvengta, tai sakysiu, kad maršas pavyko. (…) Bet jeigu bus neišvengta, reikės pripažinti, kad, deja, su gerais norais siekiama blogų tikslų“, – pridūrė L. Kukuraitis.

Savickas: renginys įgavo „dūmų uždangą“

Renginyje neplanuoja dalyvauti ir frakcijos narys Lukas Savickas, pasak kurio yra nukrypta nuo esminio principo – galvoti, kaip padėti šeimoms.

„Aš tikrai neplanuoju šiame renginyje dalyvauti. Manau, kad jis įgijo šiek tiek tokios „dūmų uždangos“ situaciją, kuomet mes pradedame pamesti realius darbus, apie kuriuos reikėtų kalbėti – apie realias problemas, su kuriomis susiduria šeimos ir apie sprendimus, kurių mes turėtume ieškoti“, – Delfi sakė L. Savickas.

Jo teigimu, susikoncentruoti reikėtų į tai.

„Man norisi prisiminti ir praėjusios Vyriausybės darbus, kuriais mes sprendėme, kad šeimos turėtų realias, reikiamas ir adekvačias pajamas, kad gautų būtinas paslaugas, kad vaikai gautų kokybišką švietimą Lietuvoje. Manau, kad norint toliau kryptingai dirbti, puoselėjant tradicinę šeimą, yra svarbu spręsti realius klausimus“, – kalbėjo parlamentaras.

Lukas Savickas

L. Savickas taip pat pažymėjo manantis, kad bet kuris renginyje dalyvaujantis dalyvis turi kategoriškai atsiriboti nuo dalies organizatorių homofobiškų pasisakymų, mažumas nepalaikančių pasisakymų.

„Manau, kad daug žmonių, norinčių prisijungti, yra pasimetę, dėl to, kad patys principai, apie ką norima kalbėti ir ką palaikyti, yra teisingi ir savo vietą tikrai turintys. Tačiau esminė problema yra, kad bet kokią gražią idėją, teisingus motyvus gali sugadinti keli organizatoriai ir keli jų pasisakymai“, – pažymėjo jis.

Karbauskis teigia, kad LVŽS dalyvaus „Šeimos gynimo marše“: jeigu kas nors kalbės nesąmones – bus nušvilpti

R. Karbauskis trečiadienį Eltai patvirtino, kad LVŽS nusprendė dalyvauti minėtame renginyje, tačiau iš anksto atsiriboja nuo galimų agresyvių ar neapykantą skatinančių pasisakymų mitingo metu.

„Mes čia nesame organizatoriai, mes nežinom kažkokių dalykų, kuriuos organizatoriai numatė, jeigu jie turi kažkokius planus, kas ką sakys mitinguose“, – Eltai sakė R. Karbauskis, kartu pridurdamas, kad neabejoja, jog, kuriam nors renginio dalyviui išsakius agresiją skatinančias ar su pagrindine šio renginio mintimi nesuderinamas mintis, tokie žmonės, LVŽS pirmininko nuomone, tiesiog bus palydimi švilpimais ir nepritarimu.

„Mes tiktai aiškiai pasakome visais atvejais, kad mes tikrai atsiribojame nuo visų dalykų, kurie gali būti kaip provokacijos, kai kas nors bandys kažkam grasinti ar kitus šūkius šaukti, kurie būtų nepriimtini niekam. Visuomenė pirmiausiai dalyvaus tame renginyje, kaip ir mūsų kolegos, su pagrindiniu šūkiu „Mes už tradicinę šeimą“, tai yra kas mus visus vienija“, – neabejoja „valstiečių“ pirmininkas.

„Jeigu kas nors iš scenos ar kur nors bandys kokias nesąmones šnekėti, tai tiesiog paprasčiausiai bus nušvilptas“, – tvirtino R. Karbauskis.

R. Karbauskis nemano, kad dalyvavimas renginyje, kurio organizatorių reputacija ne vienam politikui sukėlė klausimų, kaip nors pakenktų „valstiečių“ įvaizdžiui.

Pasak jo, LVŽS nariai šiame renginyje dalyvauja ne todėl, kad palaikytų jo organizatorių idėjas, tačiau pirmiausiai remia pagrindinę renginio mintį – išsakyti palaikymą tradicinei šeimai.

R. Karbauskis įsitikinęs, kad būtent dėl šios idėjos, o ne dėl tam tikrų asmenybių žmonės ir dalyvaus šiame renginyje.

Ramūnas Karbauskis

„Dalyvavimas šiame renginyje tikrai nepakenks, nes didžioji dalis žmonių Lietuvoje nieko nežino apie šio renginio organizatorius ir važiuoja į šį renginį ne dėl to, kad buvo pakviesti vieno ar kito asmens, o tiesiog tai yra paprasčiausiai nacionalinis judėjimas, paremtas tomis vertybėmis, kurias ši valdančioji dauguma bando paneigti“, – neabejoja „valstiečių“ pirmininkas.

ELTA primena, kad Vilniaus miesto savivaldybė į Šeimų sąjūdžio organizuojamą protesto mitingą Vilniaus Vingio parke gegužės 15 d. leido surinkti iki 7 tūkst. žmonių iš visos Lietuvos.

Šeimų sąjūdžio teigimu, numatytą dieną automobilių kolona pajudės iš Klaipėdos į Vilnių, pakeliui prisijungiant įvairių regionų dalyviams, kol galiausiai visi susirinks į „visos Lietuvos vienybės ir protesto mitingą Vingio parke“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (817)