LVŽS nepalaikys

Didžiausia opozicinė LVŽS frakcija jau dabar sako, kad šio Partnerystės įstatymo nepalaikys. Apie tai „Info dienoje“ kalbėjo LVŽS atstovė, Seimo narė Agnė Širinskienė.

„Tikrai nepalaikysime. Mes jau labai seniai ir kaip partija per rinkimus dar 2016 metais, kaip frakcija esame sakę, kad turėtų būti sureguliuoti žmonių, kurie gyvena kartu, ūkiniai santykiai, jų bendra turto, ūkio valdymo tvarka. Turi būti išspręsti paveldėjimo, teisės žinoti medicininę informaciją klausimai. Bet tikrai neturėtų būti kuriamas šeimos teisinis santykis. Mes linkstame manyti, kad tradicinė šeima, pagrįsta pirmiausia santuoka ar vaikų turėjimu, būtų tas prioritetas, kuri valstybė turėtų puoselėti“, – „Info dienoje“ trečiadienį aiškino parlamentarė.

Iniciatoriai aiškina, kad Partnerystės įstatymas sprendžia ir dešimčių tūkstančių heteroseksualių porų klausimus – vyro ir moters gyvenimo kartu klausimus. Opozicijos atstovė A. Širinskienė įžvelgė kitus ateities planus.

„Tą galima padaryti ir reguliuojant tik ūkinius santykius, nekuriant šeimos santykio. Bet reikia atsiminti, kad visada bus tokių šeimų, ar mes priimsime vienokį, ar kitokį modelį partnerystės, ar reguliuosime tik ūkinį santykį, kurios jokiu būdu nenorės tų santykių išviešinti arba registruoti. Gal dalį problemų ir sprendžia, bet sukurs naujų. Su vaikų įvaikinimu, matau, čia bus teisinė problema“, – teigė politikė.

Visgi projekto rengėjai pabrėžia, kad partnerystę sudariusioms šeimoms nebus leidžiama įsivaikinti vaikų. O A. Širinskienė teigė, kad tai yra tik laiko klausimas, – kils teisinis ginčas.

„Matau, kad po kurio laiko homoseksualūs asmenys, sakydami, kad yra sukūrę partnerystę ir yra šeimos teisinis santykis, jausis diskriminuojami, kreipsis į teismus, reikalaudami suvienodinti santuoka pagrįstos šeimos ir partneryste pagrįstos šeimos statusą dėl vaikų įvaikinimo. Tai yra akivaizdu, nes kai kuri tą patį teisinį santykį, bet dėl kažkokių priežasčių numatai skirtingą realizavimo būdą, anksčiau ar vėliau teisinis ginčas kils. Suprantu tą politinį pono Raskevičiaus ir jo kolegų sprendimą šiuo atveju atsitraukti nuo vaikų įvaikinimo.

Tai dar labiau erzintų visuomenę, kuri ir taip jau įerzinta. Bet, manau, jie puikiai supranta, kad sukuria teisminių ginčų ateityje prielaidas, čia abejonių iš esmės nebekyla“, – tikino LVŽS atstovė.

„Būtų saugesnis kelias spręsti visų pirma ūkines problemas, nesuteikiant to statuso, kuris leidžia paskui apeliuoti į tą patį vaikų įvaikinimą. Mūsų pozicija yra tokia, ji buvo stabili visą laiką“, – laidoje trečiadienį aiškino A. Širinskienė.

Parlamentarė prognozavo, kad šiame Seime šio klausimo išspręsti nepavyks – neužteks balsų, nes nuomonės skiriasi ir pačioje valdančiojoje koalicijoje.

Asociatyvi nuotrauka

„Manau, kad šita valdžia irgi neišspręs šio klausimo, sutarimo Seime nėra. Nepamirškite mūsų frakcijos dydžio, kiek girdžiu, ir krikdemai nėra linkę pritarti. Bus kokie 10–15 konservatorių nepritariančių balsų ir kitų frakcijų. Suprantu tą Laisvės partijos bandymą atidirbti savo rinkėjams, nes dalis liberalų projektui taip pat nepritars. Bet tikrai nemanau, kad taip lengvai Seime bus sprendžiama“, – teigė politikė.

LVŽS atstovė A. Širinskienė teigė, kad apie šį projektą buvo taip ilgai kalbama dar nemačius paties dokumento, kad pats pasiūlymas „save diskreditavo dar nepasirodęs“.

„Laisvės partijos užsidegimas viską daryti vienu metu, kovoti visas kultūrines kovas per keletą savaičių nėra geras dalykas, kuris padėtų ieškant konsensuso Seime“, – laidoje „Info komentarai“ sakė Seimo narė A. Širinskienė.

Gali pritrūkti paramos

Opozicijoje dirbančios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnas Algirdas Sysas toje pačioje laidoje taip pat teigė, kad Partnerystės įstatymui gali pritrūkti paramos.

Socialdemokratai žada šį projektą palaikyti, bet visų pirma nori pamatyti užregistruotą dokumentą.

„Tai, ką aš matau, visai priimtina. Yra keletas nuostatų, dėl kurių būtų galima pasiginčyti. Pavyzdžiui, kad vaikai, gimę partnerystėje, laikomi nesantuokiniais. Jeigu mes kalbame apie vaikų stigmatizaciją, tai šito daryti tikrai nereikia“, – sakė A. Sysas.

Politikas teigė, jog Partnerystės įstatymas buvo įrašytas ir į LSDP rinkiminę programą.

„Šį kartą Laisvės partija kaip vėliavą nešė šį įstatymą, žadėjo labai greitai padaryti. Mes nekonkuravome, iš karto pasakėme, kad šią idėją iš principo palaikome. Civiliniame kodekse ta nuostata įrašyta prieš dešimtmečius, o iki šiol neišspręsta. <…>. Kažkodėl daugelis įsivaizduoja, kad tai yra vienos lyties žmonių problema. Manau, kad tai yra vyro ir moters problemos, kurias riekia išspręsti. Visi jie yra Lietuvos piliečiai“, – aiškino politikas.

A. Sysas teigė, jog Laisvės partijai susitarti su visa valdančiąja koalicija bus sudėtinga.

„Sprendžiant iš to, kaip elgiasi Laisvės partijos koalicijos partneriai – nepalaikė, nepaguodė, o kaip tik baksnodavo prieš, tai aš negalėčiau pasakyti, jog jie labai lengvai „pravažiuos“ kaip sviestu šį įstatymą. Visgi ypač konservatorių partijoje nuostatos šituo atžvilgiu labai kategoriškos. Nepamirkime, kad bažnyčia šiuo klausimu spaudimą daro. Toje frakcijoje yra daug vaikščiojančių į bažnyčią. Ko gero, Laisvės partijai bus sunku“, – sakė jis.

A. Sysas svarstė, kad jei Partnerystės įstatymas Seime pritarimo nesulauks, gali laukti pokyčių valdančiojoje koalicijoje.

„Nežinau, ar grius koalicija, gali būti mažumos Vyriausybė. Kažkodėl apie mus, kaip dublerius, Laisvės partijai kalbama, bet to tikrai neturėtų būti. Aš Laisvės frakcijos vietoje pasilaikyčiau kišenėje tai kaip argumentą, kai reikės priimti kitus įstatymus. Ir reikės jų balsų, čia prasideda toks išgyvenimo momentas“, – aiškino jis.

„Čia mus kaip Rubikonas – ar peržengs bent su vienu projektu, ar ne“, – kalbėjo socialdemokratas A. Sysas.

Delfi primena, kad Laisvės partijos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius teigė, jog šis projektas turėtų būti oficialiai užregistruotas gegužės antroje pusėje.