„Ši gėlė yra labai dažna Lietuvoje ir kai mes turime jos tiek daug, neįvertiname, kokio ji yra gerumo. Kiaulpienė yra šeštoji pasaulyje pagal gerumą vaistažolė, todėl, kad ji turi tiek visko naudingo savyje, tiek daug ligų gydo, tiek energijos suteikia, kiekviena jos dalis daro kažką kito arba kažką labai stebuklingo“, – LNK žinioms komentavo knygų autorė ir sveikatos žinovė Nijolė Degutienė.

Pasak jos, kiaulpienių reikėtų ieškoti pievose šalia miškų ir jos nemėgsta labai šlapių vietų, o pusiau šlapias.

„Jeigu turite kokią miško pievelę su kiaulpienėmis labai gerai, o dabar jos žydi labiau prie gatvės (…) ir surenka iš aplinkos visokiausius sunkiuosius metalus, įvairų niekalą iš mašinų, todėl mes stengiamės tik miškuose jas rinkti“, – pažymėjo sveikatos žinovė.

N. Degutienės teigimu, šiemet yra per vėlu rinkti kiaulpienės šaknis, mat jos yra kasamos prieš žydėjimą, kažkur iki balandžio 10 d.

„Taip pat kasamos po nužydėjimo, jau po vegetacijos, tik lapkričio mėnesį. Šaknys tada turi daugiausiai naudingų medžiagų. Prasideda dabar pienių pumpurai ir jie yra labai geras valgis, galima marinuoti pačius pienių pumpurus.

Kaip ir kitką, užpilame marinatu ir uždarome: trupučiukas cukraus, trupučiukas druskos, trupučiukas kokio nors acto, prieskonių, užpilame ir turime ypatingą priedą prie maisto. Aš neseniai tai pradėjau daryti ir esu labai patenkinta.“

Sveikatos žinovė tikino, kad lapus galima valgyti visą sezoną – nuo dabar iki vėlyviausio rudens. Ji nepritarė sakantiems, jog jie yra kartūs.

„Jie yra visiškai nekartūs, tik įprasta, kad yra kartūs. Aš niekada jų nenuplikau, kam juos plikyti, jeigu juose yra ir fermentų, ir vitaminų (…), dedu sveikas ir nieko absoliučiai nedarau, jokio kartumo nejaučiu. Galima ir grynas valgyti, nieko tokio, jeigu užpili citrinos, aliejaus ir jos pakenčiamai skanios.“

Taip pat N. Degutienė pasakojo, kad kai tik smarkiau sužydi pienės, tuomet prisirenka pačių žiedų ir juos šaldo.

„Šaldau, kad būtų sveikutėliai, sudedu į mažus maišiukus ir kai ką nors darau gražaus, pridedu pienių žiedų. Gėrimui daryti ir visų žinomam pienių vynui. Nesvarbu, kad jis yra pienių vynas, bet tai yra pats naudingiausias gėrimas iš visų tokių gėrimų, kurie yra truputėlį su alkoholiu. (…) Išgėrus du mililitrus pienių vyno yra praplečiamos kraujagyslės, suteikia energijos (…) ir tampi tokiu, kuris gali dirbti.“

Sveikatos žinovė nurodė, kad kiaulpienės turi 2,8 kartų daugiau karoteno. Tokio, iš kurio organizme yra pagaminamas vitaminas A.

„Tada turi tokių pagrindinių mikroelementų: kalio, magnio, kalcio ir geležies. Taip pat turi pektinų, kurie valo organizmą. Pienės valo bendrai ir organizmo kraują, nes turi ir inulino. (…) Išvalo iki tiek, kad net spuogai dingsta nuo veido tiems, kurie jų turi daug ir didžiulius.“

Pasak N. Degutienės, kiaulpienė yra tokia žolė, kuri neturi jokių šalutinių požymių, bet tai nereiškia, kad jos galima valgyti be saiko.

„Jeigu padauginsi vitamino A, gali būti kepenų priepuolis. Vis tiek reikia valgyti ir gerti arbatos tiek, kiek priklauso per dieną. Negali keturgubai arba penkiagubai, bet jeigu į salotas pridėsi „kalną“ arba išgersi arbatos, nieko neatsitiks“, – tikino ji.