Ši istorija kaip prasidėjo, taip ir baigėsi tyliai – ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai baudžiamąją bylą dėl kyšininkavimo ir papirkimo perdavė Vilniaus apygardos teismui. Baudžiamojon atsakomybėn buvo patraukti šeši asmenys – dabar jau buvęs policininkas, du Lietuvos ir Vokietijos bendrovės „Tuvlita“ kontrolieriai, autoserviso meistras ir du vairuotojai, kuriems neteisėtai buvo atliktos privalomosios automobilių techninės apžiūros.

Baudžiamąją bylą teisėja Daiva Kazlauskienė išnagrinėjo rašytinio proceso tvarka – visi kaltinamieji pripažino kaltinimus, sutiko su prokuroro pasiūlyta bausmės rūšimi – bauda, tačiau prašė jos dydį sumažinti ir leisti sumokėti per kuo ilgesnį laiką.

Teismas nutarė, kad policijoje nebedirbantis ir techninės apžiūros centro kontrolierius papirkti padėjęs Raimondas Kopačius (Raimond Kopač) į valstybės biudžetą privalės sumokėti 6 tūkstančių eurų baudą. Tokia pati bauda buvo skirta ir Tadeušui Račkai (Tadeuš Račko), kuris užsiima automobilių remontu, – būtent jis policininkui padėjo surasti reikalingų pažinčių „Tuvlitos“ Vilniaus Viršuliškių techninės apžiūros stotyje.

6 tūkst. Eur į valstybės biudžetą turės sumokėti ir dabar jau „Tuvlitoje“ nebedirbantis kontrolierius Tomas Žadvydas. Jis buvo nuteistas dėl kyšininkavimo trijuose epizoduose.

Vieną kartą kyšį paėmęs taip pat dabar jau buvęs „Tuvlitos“ kontrolierius Ramūnas Petkelis nubaustas 5 tūkst. Eur bauda.

Du kartus valstybės tarnautojams prilygintus „Tuvlitos“ kontrolierius papirkęs Andrejus Nasyras (Andrej Nasyr) į biudžetą privalės sumokėti 4,5 tūkst. Eur baudą, o dėl vieno papirkimo nuteistas Rafalas Kubarevičius (Rafal Kubarevič) – 3,4 tūkst. Eur.

Paskirtas baudas nuteistieji privalės sumokėti per metus, iš T. Žadvydo ir R. Petkelio taip pat buvo konfiskuoti kaip kyšis gauti pinigai.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad ikiteisminis tyrimas policijoje buvo pradėtas dar praėjusių metų rugsėjo pabaigoje, kai kriminalinės žvalgybos metu buvo gauta duomenų apie policijos patrulio R. Kopačiaus galimą poveikį „Tuvlitos“ darbuotojui, kad šis, atlikdamas galimai techniškai netvarkingų automobilių „Audi A6 Avant“, „VW Golf“ ir „Opel Vectra“ technines apžiūras, už 50 eurų kyšius išduotų automobilių techninių apžiūrų rezultatų korteles su išvadomis apie transporto priemonių techninių reikalavimų atitikimą.

Šie duomenys pasitvirtino – tuo metu kontrolieriumi dirbęs T. Žadvydas prisipažino, kad už kyšius nepastebėdavo techniškai netvarkingų automobilių. Tačiau, anot jo, gedimai būdavo smulkūs ir juos vairuotojai pažadėdavo sutvarkyti.

Su „Tuvlitos“ kontrolieriumi vairuotojus suvesdavo T. Račka, kuris asmeniškai nuo studijų laikų pažinojo T. Žadvydą. O du vairuotojai, kuriems neteisėtai buvo išduoti dokumentai, buvo policijoje dirbusio R. Kopačiaus pažįstami.

„R. Kopačius yra mano geras pažįstamas, dažniausiai su juo bendraudavau dėl automobilių remontų, – sakė servise dirbantis T. Račka. – Maždaug praėjusių metų pavasarį R. Kopačius buvo atvykęs į mano remonto dirbtuves, bendraujant išėjo kalba apie automobilių technines apžiūras. Tuomet jis manęs paklausė, ar turiu pažįstamų, dirbančių techninių apžiūrų stotyje, kurie galėtų padėti dėl techninių apžiūrų. Supratau, ką jis sako – „padėti“ yra tai, kad būtų nepastebėti tam tikri defektai, o už tai būtų duodamas tam tikras atlygis. Apie konkretų įkainį mes nekalbėjome, tačiau manau, kad jis ir pats tai žinojo, apie tai buvau girdėjęs ir iš kitų savo klientų – ši paslauga kainavo 50 eurų. Už tarpininkavimą iš R. Kopačiaus jokio atlygio neprašiau, nes jis tuo metu dirbo policijoje, todėl tikėjausi, kad gal ir man kada prireiks jo paslaugų, – sutikau padėti geranoriškai.“

Serviso darbuotojas per apklausą sakė, kad policininkui užsiminė, jog „turi gerą pažįstamą, su kuriuo kartu studijavo“. Šis pažįstamas – T. Žadvydas.

„Į jį kreipdavausi kiekvieną kartą atskirai, klausdamas, ar gali padėti“, – sakė T. Račka.

Vyras tikino, kad jokio atlygio už tai, kad kitus asmenis suvesdavo su „Tutvilos“ kontrolieriumi, nei iš automobilių savininkų, nei iš tarpininkavusio policininko atlygio negaudavo.

„R. Kopačiui buvo paaiškinęs, kad vairuotojas pinigų į rankas neduotų, juos padėtų automobilio salone matomoje vietoje – peleninėje“, – per apklausą prisipažino atsakomybėn patrauktas vyras.

Jo teigimu, automobilių, dėl kurių techninės priežiūros jis tarpininkavo, gedimai buvo smulkūs: „R. Kopačius sakė, kad čia nėra jokio kriminalo.“

Kadangi sutiko pagelbėti policininko pažįstamiems, T. Račkos teigimu, šis atsiųsdavo valstybinių numerių ženklus ir derindavo laiką: „Būtent tada, kai dirbdavo T. Žadvydas. O tada aš šiam pranešdavau, kada automobilis atvyksta.“

Su vairuotojais tiesiogiai bendraudavo R. Kapočius, tačiau jis tikino, kad už šią neteisėtą paslaugą taip pat negaudavo jokio atlygio – tereikėdavo sumokėti „Tuvlitos“ kontrolieriui 50 Eur, kuriuos vairuotojai palikdavo automobilio peleninėje, kai šis apžiūrėdavo transporto priemonę.

Kad gavo „padėką“ iš vairuotojų, pripažino ir dabar jau buvęs „Tuvlitos“ kontrolierius T. Žadvydas. Jis neslėpė, kad kartą „pagelbėti“ paprašė ir savo kolegos R. Petkelio – jis turėjo apžiūrėti automobilį, kurio vairuotojui buvo pažadėta nepastebėti gedimų. O šis ir sutiko, nors vėliau teisinosi, kad tai buvo pirmas kartas, kai už neteisėtus veiksmus gavo 50 Eur kyšį.

„Paprašytas T. Žadvydo aš tyčia nefiksavau nustatytų trūkumų, rezultatų ataskaitoje pažymėjau, kad automobilis atitinka techninius reikalavimus, kolega minėjo, jog už tokią neteisėtą paslaugą bus paliktas atlygis, tačiau neprašė su juo dalintis“, – sakė R. Petkelis.

Pirmosios apklausos metu „Tuvlitos“ kontrolierius pažymėjo, kad nors pinigus ir paėmė, tačiau jų nepanaudojo: „Suvokęs savo neteisėtą poelgį, juos suplėšiau ir išmečiau.“

Kitos apklausos metu R. Petkelis patikslino savo poziciją: „Techninių apžiūrų centre dirbau daugiau kaip dvejus metus, šiuo laikotarpiu niekada nesu suteikęs tokios neteisėtos paslaugos už bet kokį atlygį, todėl taip pasielgęs labai išsigandau. Suvokiau, kad padariau kvailystę, todėl, kiek pamenu, darbovietės esančioje virtuvėje, į darbo pabaigą šią pinigų kupiūrą išmečiau į šiukšliadėžę.“

Kaltę pripažino ir „Tuvlitos“ kontrolieriams kyšius peleninėje palikę automobilių vairuotojai.

Teismo nuosprendyje taip pat užsimenama, kad Vilniaus apskrities policijoje taip pat yra atliekamas dar vienas ikiteisminis tyrimas dėl kyšininkavimo, kurį pradėjus ir buvo susidomėta neteisėta veikla techninių apžiūrų centre.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (521)