Apie galimybių pasą buvo diskutuojama antradienį „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“.

„Norėčiau pasidžiaugti, kad ekonomikos ir inovacijų ministrė yra labai aktyvi ir siūlo įvairiausių iniciatyvų. Tačiau šiuo atveju mūsų nuomonės šiek tiek išsiskyrė.

Europos Sąjunga jau birželį planuoja paleisti žaliąjį sertifikatą, su kuriuo bus galima keliauti, turėti vienokias ar kitokias pramogas, paslaugas visoje ES. Ar mums verta investuoti į lietuvišką galimybių pasą, su kuriuo neaišku, ar bus galimybė keliauti į kitas šalis? Neaišku, ar jis galios kitose šalyse, nes šiuo metu konkrečių susitarimų dar nėra.

Galbūt reikėtų susikoncentruoti į vakcinaciją, jos apimčių didinimą, ir dar kartą peržiūrėti verslo ribojimus. Matome atidarytas lauko kavines, taip pat matome, koks šiandien oras. Žmonės grįžo iš prastovų, bet dirbti negali. Ar tas pats verslas negalėtų viduje teikti saugių paslaugų? Nes, jeigu bus dar viena tokia savaitė, tai turbūt visi turės vėl žmones praleisti į prastovas ir užsidaryti“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys A. Bagdonas.

Jo nuomone, kol nėra galimybės paskiepyti visų amžiaus grupių, tai būtų tam tikra diskriminacija toms amžiaus grupėms, kurios negali pasiskiepyti.

„Dar labai svarbus akcentas yra testai“, – sakė A. Bagdonas.

Mano, kad kolegos gali sustabdyti pačią idėją

Laisvės frakcijos narys, Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas pripažino, kad atvirai reiškiamas nepritarimas gali sustabdyti šitą idėją.

„Jeigu koalicijoje palaikymo nėra, ir yra aiškiai pasisakoma, kad tokio dalyko nereikia, tai jo gali ir neatsirasti“, – sakė V. Mitalas.

Kartu jis atkreipė dėmesį, kad idėja dėl galimybių paso diskutuojama jau seniai. Dabar kilusias diskusijas politikas įvertino kaip liberalų norą įsitraukti į pandemijos valdymą.

„Aš vertinu, kad yra tam tikras noras įsitraukti į diskusiją dėl pandemijos valdymo. Matome konservatorius, kurie aktyviai dalyvauja ministrės pirmininkės arba sveikatos apsaugos ministro asmenyje. Matome A. Armonaitę, kuri daug šneka apie verslo sąlygas, ir dabar tapo šito galimybių paso stūmėja. Gal ir Liberalų sąjūdžio kolegos nori įsitraukti į diskusiją dėl pandemijos valdymo“, – svarstė V. Mitalas.

Kartu jis atkreipė dėmesį, kad europinio ir nacionalinio galimybių paso idėjos skiriasi.

„Kai kalbame apie ES būsimą sprendimą, tai kalbame apie (…) laisvą asmenų judėjimą tarp valstybių, kurį reikia kuo greičiau atstatyti, atsižvelgiant į pandemijos apribojimus. Kai kalbame apie vidaus taisykles, mes kalbame apie tai, kaip mums veikti neapibrėžtoje aplinkoje dabar ir ateityje, kai pandemija dar egzistuoja. (…) Dėl to turime galvoti ne tik apie tas ekonomines veiklas, kurias galime dar labiau atverti, bet ir apie kultūros, sporto sektorius“, – sakė V Mitalas.

Nemano, kad kur nors egzistuoja absoliuti lygybė

Konservatorius Antanas Matulas irgi teigiamai atsiliepė apie galimybių paso idėją.

„Manau, kad valstybė turi ieškoti įvairių galimybių, kad Lietuva, jos žmonės, verslai, kuo greičiau galėtų grįžti į normalų gyvenimą. Kitų galimybių ieškojimas rodo, kad mes supratome uždavinį, kad turime išmokti gyventi su šita infekcija, nežlugdant verslų, ekonomikos, žmonių psichikos sveikatos“, – kalbėjo A. Matulas.

Jis nesureikšmino politikų iš Liberalų sąjūdžio ir Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen kritikos.

„Tai yra jos pozicija. Kiek žinau, šnekamės tarp koalicijos partnerių. Tai yra tik viena nuomonė, bandymas parodyti, kad tai yra didžiulis ginčas, kuris gali suskaldyti koaliciją, tai tikrai taip nebus“, – įsitikinęs A. Matulas.

Jis nemano, kad šio paso idėja yra diskriminacinė.

„Jeigu tas galimybių pasas būtų skirtas tik vienai žmonių grupei, ir aš būčiau prieš. Bet tas galimybių pasas yra skirtas visiems žmonėms. Jeigu jis veiks efektyviai, jeigu dėl to galės greičiau atsigauti verslai, tas galės paskatinti ir kitus žmones apsispręsti ir greičiau vakcinuotis“, – kalbėjo A. Matulas.

Kartu politikas filosofavo, kad pasaulyje absoliuti lygybė neegzistuoja.

„Kur čia pasaulyje yra absoliuti lygybė? Ar medikas, dirbdamas ligoninėje, greičiau gali nusistatyti sau ligą negu kuris nors kitas gyventojas? Ar žmogus, dirbdamas parduotuvėje, gali greičiau pamatyti, kokia yra gera prekė su nuolaida? Be abejo, kad taip, nėra tos absoliučios lygybės“, – sakė A. Matulas.

Pasak jo, visų bendras tikslas turėtų būti ekonomikos atsigavimas ir galimybių bendrauti atkūrimas.

„Kiek tas galimybių pasas egzistuotų – mėnesį ar du, jo kaina yra labai nedidelė, bet tokia galimybe pasinaudoti reikia“, – sakė A. Matulas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)