Baimę padėjo įveikti žaismingas požiūris

Į klases grįžusių pradinukų testavimas kaupinių būdu tapo savotišku iššūkiu ne vienai Kauno švietimo įstaigai. Pradžioje trūko aiškios informacijos apie tai, kaip viskas bus daroma, galiausiai susidurta su įvairiomis baimėmis. Kai kurie tėvai kategoriškai atsisakė leisti tikrinti jų vaikus, apie pusantro šimtų jų netgi surengė prie Kauno savivaldybės protesto akciją. Reikalaudami, kad į klases būtų galima grįžti visiems be Covid-19 tyrimų protestuotojai tikino, esą jų vaikai nėra bandomieji triušiai, o testavimas – pirmasis žingsnis, po kurio seks vakcinavimas.

Kaune vyko protesto akcija prieš profilaktinį mokinių testavimą

Sužinoję, iš nosies teks paimti mėginį vaikai taip pat susidūrė su įvairiomis baimėmis. Kauno Senamiesčio progimnazija sugebėjo į visa tai pažvelgti itin originaliai ir žaismingai – vaikams surengė ne testavimo, bet „Nosytės kutenimo dieną“.

„Nusprendus testuoti pradinių klasių mokinius bendruomenėje pajautėme nerimą, baimę ir jaudulį. Tiesiog mūsų sveikatos biuro specialistė pasiūlė tokią idėją – testavimo dieną pavadinti „Nosytės kutenimo diena“, – portalui „Delfi“ pasakojo Kauno Senamiesčio progimnazijos laikinoji direktorė Loreta Levanauskienė.

Progimnazijos vadovė pripažino – nepaisant žaismingo pavadinimo, pirmą kartą imant mėginius kai kurie vaikai šiek tiek jaudinosi.

„Kai vaikai patys pakuteno sau nosytes, grįžus į klases matėsi šypsenos, aidėjo juokas. Šiandien mes testuojamės antrą kartą. Viskas vyksta sklandžiai, daug greičiau, vaikai eina su šypsenomis“, – sakė L. Levanauskienė.

Tėvai nerimavo, ką reikės daryti, jei virusas bus aptiktas

Laikinoji Kauno Senamiesčio progimnazijos vadovė minėjo, kad sutikimą testuoti vaikus davė 95 procentai mokinių tėvų. Tai pakankamai aukštas rodiklis, nes Kaune testuojama apie 70 procentų visų pradinukų.

„Tiesiog pateikėme visą informaciją tėveliams, stengėmės paaiškinti, kaip viskas vyks. Džiaugiamės tėvelių supratingumu, kad jie leido testuoti vaikus. Klausimų buvo, tiek dėl paties testavimo, tiek ir dėl to, ką reikės daryti, jeigu tyrimo atsakymas būtų teigiamas. Tačiau pasipriešinimo mes tikrai nesulaukėme“, – sakė L. Levanauskienė.

Pirmadienį progimnazijos pradinukai testuojami antrą kartą, tyrimų rezultatų tikimasi sulaukti apytiksliai po paros.

„Džiaugiamės ir gerais rezultatais. Po pirmojo testavimo visų kaupinių tyrimų atsakymai buvo neigiami. Tikėkimės, kad ir šiandieninių tyrimų rezultatai bus tokie patys“, – vylėsi laikinoji progimnazijos direktorė.

Kaupiniuose aptikus Covid-19 – izoliuotos kelios klasės

Jeigu Senamiesčio progimnazijos bendruomenė gali džiaugtis neigiamais tyrimų rezultatais, taip yra toli gražu ne visose Kauno švietimo įstaigose.

Kauno technologijos universiteto (KTU) Vaižganto progimnazijoje kelios mokinių klasės yra izoliacijoje, po pirmojo testavimo kaupiniais sulaukta kelių teigiamų tyrimų atsakymų. Dabar šie mokiniai tiriami pakartotinai.

„Didžioji dalis pradinukų testuojasi, vaikai jokių didesnių baimių tirdamiesi nejautė. Mūsų visuomenės sveikatos specialistė labai šauni, moka su jais pakalbėti, vaikams nekilo jokių sunkumų pakutenti nosį. Šiandien testuojantis antrą kartą baimių taip pat nejaučiame, jeigu vaikams ši procedūra būtų nepatikusi – šiandien jie lauktų apsiverkę, o taip tikrai nėra. Procedūra nėra sudėtinga, vaikai patys puikiai susitvarko.

Kokios baimės mokinius aplankė sužinojus, kad kaupiniuose rasta viruso – sunku pasakyti, nes tai labai nauja informacija“, – portalui „Delfi“ sakė KTU Vaižganto progimnazijos direktorės pavaduotojas ugdymui Nikolajus Stasivas.

Žinučių apie aptiktą virusą sulaukė sekmadienį prieš vidurnaktį

Pagal nustatytą tvarką, apie kaupinių tyrimus bei jų rezultatus, o tiksliau – teigiamą atsakymą mokinių tėvai informuojami trumposiomis SMS žinutėmis. Tačiau panašu, jog sistema neveikia tobulai: kai kurie kauniečiai praėjusią savaitę gavo pranešimus, jog tyrimams reikia atvykti visai į kitą mokyklą, po kurio laiko ši informacija buvo paneigta kitu SMS pranešimu.

Dar didesnės sumaišties sukėlė pranešimai apie kaupiniuose aptiktą Covid-19 virusą. Pasak KTU progimnazijos atstovo N. Stasivo, žinučių sulaukta labai vėlai, jų turinys – neinformatyvus.

„Mėginiai buvo imasi penktadienį, o pirmąsias žinutes tėvai gavo labai vėlai – sekmadienį, apie 23 val. Tėvai buvo panikoje, nes buvo labai neaiškiai parašyta, kad reikia kartoti testavimą. Kur ir kada jį kartoti, kokiu būdu kartoti. Apie tai, kad visa šeima turi izoliuotis, jokios informacijos nebuvo“, – pasakojo KTU Vaižganto progimnazijos direktorės pavaduotojas.

Dailės gimnazijoje testuojasi absoliuti daugumą pradinukų

Kauno dailės gimnazijos direktorės pavaduotojas Bronius Dubavičius pasakojo, kad pradinukų tyrimas vyko itin sklandžiai.

„Turėjome laiko pasiruošti, informaciją, kokius daiktus reikės įsigyti gavome prieš dvi savaites. Paskirtu laiku nuvažiuoti į Visuomenės sveikatos biurą, paimi mėgintuvėlius su paruoštais tepinėliais, atveži į gimnaziją. Pirmą kartą užtrukome apie pusantros valandos, kol visus vaikus patikrinome. Šia proga vaikai gavo po lipduką, jie reagavo itin normaliai“, – sakė Kauno dailės gimnazijos atstovas.

Pasak B. Dubavičiaus, beveik visi pradinukų tėvai sutiko, kad jų vaikai būtų testuojami. Iš 63 pradinukų nėra tiriami tik 4 vaikai.

„Mūsų vaikų tėveliai viską priėmė labai normaliai, nebuvo jokio pasipriešinimo. Kai kas klausinėjo, gal šiuos testus galima pakeisti kitais, pavyzdžiui greitaisiais antigenų testais, bet ir mes patys atsakymo neturime. Žinote, dabar patiems tėvams ramiau, kai žino savo vaiko tyrimo rezultatus“, – sakė Kauno dailės gimnazijos direktorės pavaduotojas B. Dubavičius.

Ką daryti sulaukus teigiamo tyrimo atsakymo ?

Kauno savivaldybės atstovai nurodė, kad praėjusią savaitę, vos per keturias dienas, mieste buvo paimta ir ištirta 1 tūkst. 700 kaupinių – gerokai virš 10,2 tūkst. mažųjų kauniečių.

„Tarp jų turime apie 3 proc. teigiamų kaupinių atsakymų. Visi tuose kaupinuose buvę vaikai ir jų tėveliai izoliuojasi, didžioji dauguma savanoriškai registruojasi PGR tyrimui.

Šią savaitę iš visų miesto pradinių mokyklų bus paimta apie 2 tūkst. 300 kaupinių. Toks skaičiaus padidėjimas džiugina ir rodo, kad po pirmosios savaitės išaugo ir norinčiųjų profilaktiškai tirtis skaičius", – teigia Kauno savivaldybės atstovai.

Taip pat patikslinama, ką reikėtų daryti tais atvejais, kai sulaukiama pranešimo apie teigiamą Covid-19 tyrimo atsakymą.

„Tuo atveju, jei viename iš klasės kaupinių bus aptiktas COVID-19 virusas, visai klasei ir su vaikais tiesioginį kontaktą turėjusiems asmenims – mokytojams, tėveliams ir kitiems artimiesiems – bus privaloma 10–14 dienų izoliacija arba rekomenduojama savanoriškai išsitirti Kauno mobiliajame punkte dėl koronavirusinės infekcijos vadinamuoju PGR testu iš nosiaryklės.

Pasirinkus pastarąjį variantą, jei visų kaupinyje buvusių asmenų tyrimai bus neigiami, mažamečiai galės sugrįžti į klasę tęsti mokslų ir bus toliau reguliariai testuojami kaupinių metodu. Nenorintieji atlikti PGR tyrimo ar susirgusieji koronavirusine infekcija bent dvi savaites privalės izoliuotis ir galės mokslus tęsti nuotoliniu būdu“, – portalui „Delfi“ sakė Kauno savivaldybės Ryšių su visuomene skyriaus specialistė Rasa Markauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)