„Tos siūlomos mokyklos – tai Austėjos Landsbergienės privačių mokyklų vizija, kurią siūloma perkelti į viešąjį sektorių. Tačiau privačių mokyklų tinkle galioja kitos vertybės ir principai. Paprastai tariant, tie, kas turi pinigų, tas gauna geresnį išsilavinimą. Jei tą patį padarysime ir mūsų valstybinių mokyklų tinkle, kai fizinis prieinamumas kentės, bus labai blogai“, – teigia G. Paluckas.
Jis pabrėžia, kad tokio mokyklų tinklo atsiradimas daugeliui mokinių nebūtų naudingas.

„Tai didžiausias blogis švietimo sistemai, kokį tik galima sugalvoti, nes tai bus daroma kitų mokyklų sąskaita. Pavyzdžiui, Ignalinos rajone iš visų mokyklų liktų tik dvi, į kurias būtų mėginama vežioti mokinius, bet tai reiškia, jog kažkas turės keltis 5 valandą ryto. Konservatorių vizija yra tragiška regionų atžvilgiu. Tai, beje, prieštarauja iš principo Konstitucijai, kur aiškiai sakoma, kad visi vaikai lygūs, jie visi nusipelno vienodai gero švietimo“, – sako G. Paluckas.

Politiko teigimu, atsiradus Tūkstantmečio mokykloms, nukentėtų likusios.

„Nelygybė tik gilėtų, formuotųsi „žinių salos“. Tik jau ne tarp privačių ir valstybinių, o netgi tarp valstybinių mokyklų. Konservatoriai visų likusių mokyklų sąskaita resursus mėgins nukreipinėti į tas mokyklas – jos šiuo laikotarpiu juk būtų steigiamos kažkurių mokyklų pagrindu.

Taigi, būtų „paprastos“ ir „elitinės“ mokyklos. Savaime suprantama, kad iš viso rajono žmonės į tą vieną mokyklą nesuvažiuos, vadinasi, kažkas eis į tas „paprastas“. Tai čia yra siūlomas greičių išsilavinimas“, – priduria G. Paluckas.

Socialdemokratas laikosi nuomonės, kad efektyvus turėtų būti visas valstybinių mokyklų tinklas.

„Visos mokyklos turi būti geros. Jeigu dėl kažkokių priežasčių nesugebama tos mokyklos kokybės užtikrinti, ji negali duoti antrarūšio išsilavinimo kitiems. Mūsų tikslas yra kokybės lygybė arba lygybė kokybėje visame tinkle, o ne kažkokios išskirtinės salos ar tos Tūkstantmečio mokyklos tarp paprastų mokyklų“, – vertina G. Paluckas.
Pasak jo, Tūkstantmečio gimnazijos Vyriausybės programoje apibūdinamos kaip naujos kartos mokyklos, kurios esą mažintų ugdymo rezultatų atskirtį tarp miesto ir rajono mokyklų.

Anot programos, šiose mokyklose bus kviečiami dirbti aukščiausius ugdymo rezultatus demonstruojantys mokytojai, gabiausi pedagoginių studijų absolventai, bus visa reikalinga šiuolaikinė infrastruktūra, STEAM laboratorijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (480)