JAV dovana Lietuvai

JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas S. Gilchristas, paklaustas apie praėjusią savaitę įteiktą Jungtinių Amerikos Valstijų dovaną Lietuvai – pulsoksimetrus – ir apie tai, kaip buvo nuspręsta, kad Lietuvai būtent to reikia, tikino: nustatyta, jog būtent tokios įrangos ir reikia Lietuvai.

„Šis projektas – tai Jungtinių Valstijų ambasados Gynybos departamento ir Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos mėnesius trukusio darbo rezultatas. Buvo nustatyta, kad tokios įrangos trūksta, ir mes galėjome pasiūlyti savo pagalbą. Man garbė kartu su ministru dalyvauti ceremonijoje, kurios metu perdavėme šiuos įrenginius. Lietuva pagelbėjo Jungtinėms Valstijoms, kai joms reikėjo pagalbos.

Prieš kelis mėnesius į Pensilvanijos valstiją iš Lietuvos atvyko siuntinys, kuriame buvo asmens apsaugos priemonių ir kitos įrangos. Draugai vieni kitiems padeda. O man buvo garbė būti Sveikatos apsaugos ministerijoje perduodant šiuos įrenginius“, – kalbėjo ambasadorius.

Iššūkiai vakcinacijos srityje

Ambasadorius taip pat atsakė, kaip, jo manymu, valdžiai sekasi kovoti su koronavirusu, ar išreiškiama kritika yra pagrįsta.

„Matau daugiau panašumų nei skirtumų. Matau, su kokiais iššūkiais susiduria politikai, bandydami atrasti pusiausvyrą tarp būtinų apribojimų, siekiant suvaldyti pandemiją, ir visuomenės psichinės sveikatos. Manau, daugumą argumentų, kuriuos girdime Lietuvoje, girdime ir Jungtinėse Valstijose.

Galbūt jų daug daugiau JAV, nes kiekviena valstija laikosi skirtingos politikos ir yra skirtingoje situacijoje. Manau, šiandien turime vilties, kad bus geriau. Per kelias savaites JAV naujų susirgimų mažėja, Lietuvoje kreivė kiek pakilo. Bet greitėja vakcinacija, taip pat yra vilties, kad šiltėjant orams skaičiai kris ir situacija gerės.

Manau, žmonėms tiek Amerikoje, tiek čia svarbu laikytis socialinės distancijos – dėvėti kaukes ir paisyti kitų reikalavimų. Esame finišo tiesiojoje ir tikimės, kad rugpjūtį ar rugsėjį sugrįšime prie daugiau ar mažiau įprasto gyvenimo“, – kalbėjo ambasadorius.

Paklausus, kaip Amerikai pavyko susitvarkyti su vakcinacijos iššūkiais, ambasadorius tikino, kad JAV susidūrė su daugybe iššūkių. Vienas pagrindinių – kiekviena valstija vadovaujasi kiek skirtinga politika.

JAV prezidentas Bidenas pažadėjo šimtą milijonų skiepų per pirmąsias šimtą jo, kaip prezidento, prezidentavimo dienų. Jam pavyko paskiepyti net du šimtus milijonų žmonių per pirmąsias šimtą dienų. JAV susidūrė su daug iššūkių. Vienas iš pagrindinių tas, kad mūsų Vyriausybė yra decentralizuota.

Kiekviena valstija daugeliu atveju vadovavosi skirtinga politika. Situaciją komplikavo ir tai, kad Amerika neturi centralizuotos sveikatos apsaugos sistemos, taigi tai turėjo įtakos, kaip bus įgyvendinama vakcinavimo programa. Būsiu atviras: mačiau daug išradingumo – daugelis valstijų pasitelkė privačias įmones, vaistinių tinklus vakcinoms platinti. Buvo siekiama įvairiais būdais paspartinti vakcinavimą. Ligi šiol procesas buvo sėkmingas, tačiau reikia žengti kitus žingsnius.

Mūsų dar laukia ilgas kelias. Manau, daug ką turime nuveikti, nes vis dar daug žmonių įtariai žiūri į vakciną.

Tiesa, jeigu pažvelgsime į praėjusią savaitę, matysime, kad skaičiai šiek tiek sumažėjo. Manau, tai parodo, kad vakcinacijos programa pradeda veikti“, – tikino laidos pašnekovas.

Beje, nemažai iššūkių kyla ir kovojant su dezinformacija.

„Tai sunku, labai sunku. Žmonės turi turėti žodžio laisvę, bet privalome suvokti, kad gyvename pandemijos metu ir visi turi kiek įmanoma labiau vadovautųsi teisinga informacija. Iš to, ką mačiau, mūsų pastangos buvo grindžiamos tuo, kad Vyriausybė atvirai kalbėjo su žmonėmis. Centrinė Vyriausybė taip pat atvirai kalbėjosi“, – sakė jis.

Anot jo, svarbu ir kiekvieno asmeninė atsakomybė, siekiant pasikliauti tik tikrais faktais, o ne sumeluota informacija.

„Aš manau, kad tai yra didžiulis iššūkis. Jaučiu, kad ir mano asmeninė atsakomybė, kaip piliečio, yra pateikti faktus tokius, kokie jie yra, bei raginti žmones saugotis. Tikiuosi, žmonės pasiskiepys, kai tik aplinkybės leis“, – kalbėjo pašnekovas.

Bideno žinutė Rusijai

Šiuo metu itin komplikuoti tapo Rusijos ir JAV santykiai. Paklausus, kaip juos vertina, ambasadorius tikino, kad santykiai komplikuoti jau ilgą laiką.

„Jie yra gana komplikuoti vienu lygmeniu. Turiu omenyje, kad mūsų santykiai jau ilgą laiką susiduria su iššūkiais. Kartu galėčiau pasakyti, kad prezidentas Bidenas išsakė aiškią žinutę, – jeigu Rusija imasi neigiamų veiksmų, ima grasinti JAV ar vienai iš sąjungininkių, ji sulauks tam tikrų veiksmų. Tai galėjome matyti pastaruoju metu, kai Jungtinės Amerikos Valstijos įvedė naujų sankcijų. Vašingtonas nusprendė išsiųsti tam tikrą Rusijos diplomatų skaičių namo. Bidenas ir Vyriausybė aiškiai parodė, kad yra vietos dialogui ir mes dirbsime su Rusija visose srityse, kur galime tikėtis progreso“, – sako ambasadorius.

Anot jo, santykius vertinti sunku, bet prezidentas išsiuntė labai aiškią žinutę.

„Prezidentas išreiškė norą susitikti su Putinu kažkada rudenį, bet dėl to dar sprendžiama. Viena vertus, santykiai labai komplikuoti dėl didžiosios problemos, bet, kita vertus, prezidentas ir Vyriausybė labai aiškiai išsakė savo požiūrį į Rusiją“, – pridūrė jis.

Joe Bidenas

Kai kurie apžvalgininkai teigia, kad Rusijos ir Amerikos santykiai pavojingi, turint omenyje, jog tai yra branduolinė valstybė.

„Rusija jau kuris laikas yra branduolinė valstybė, taigi akivaizdu, kad tai nėra kas nors naujo, tačiau JAV labai rimtai žvelgia į santykius su Rusija. Lygiai taip pat mes rimtai žvelgiame į santykius su kitomis šalimis, kurios kelia mums iššūkių ar problemų. Bideno komandoje dirba labai patyręs valstybės sekretorius ir gynybos sekretorius, sukurta nauja ir patyrusi komanda, dirbanti Rusijos, Rytų regiono klausimais. Kaip jau esu minėjęs, yra labai aiški vizija, kaip dirbti su Rusija, – reikia ieškoti sričių, kur mes galime būti produktyvūs, tačiau kartu vykdyti atsakomuosius veiksmus, kai Rusija imasi negatyvių veiksmų, kurie kenkia JAV arba mūsų sąjungininkių gerovei ir saugumui“, – sako ambasadorius.

Kaip Amerika supranta Rusijos kalbas apie raudonąsias linijas

Paklausus, ar paskutinių Rusijos veiksmų Čekijoje ir kitose Europos šalyse nepakanka, kad Vakarų pasaulis pagaliau Rusiją įvardytų kaip grėsmę, ambasadorius tikino, kad daugelis valstybių jau parodė, kaip reaguoja į Rusijos elgesį.

„Per pastarąsias savaites valstybių veiksmai, taip pat ir Lietuvos, neparodo, kad jos pateisina Rusiją. Aš manau, kad tokie veiksmai labai aiškiai atskleidžia, kokia yra reakcija į Rusijos veiksmus Europoje ir kitose šalyse. Labai svarbu, kad JAV ir Europa į Rusiją žvelgtų taip pat, kaip ir į kitus Rusijos politikos iššūkius, – plačiai atvertomis akimis, plačiai ir metodiškai. Manau, kad Lietuva per pastarąsias savaites pademonstravo tai, ką minėjo prezidentas Bidenas, – dirbsime tose srityse, kur galima, bet į negatyvius veiksmus bus reaguojama tinkamai. Lietuva kartu su kitomis ES valstybėmis narėmis ėmėsi atsakomųjų veiksmų dėl Rusijos elgesio“, – sako Robertas S. Gilchristas.

Paklausus, kaip Amerika supranta Rusijos kalbas apie raudonąsias linijas, ambasadorius tikino: vis tiek yra vilties, kad ateityje bus galima pasistūmėti į priekį turint omenyje gana komplikuotus santykius.

„Manau, kad Amerika taip pat turi raudonąsias linijas. Kaip ir sakiau, su Rusija dirbsime tose srityse, kur galime, tačiau imsimės atsakomųjų veiksmų, jeigu ji bandytų pažeisti mūsų saugumą. Nemanau, kad galiu pasakyti daugiau, nei jau yra pasakęs prezidentas Bidenas. Mano nuomone, mūsų politika labai aiški – žinoma, turime vilties, kad galėsime žengti į priekį. Tikimės, kad kai prezidentai Bidenas ir Putinas susitiks, jie galės rasti sritis, kur būtų galima pasiekti pažangos, idealiu atveju galbūt paaiškės, kaip galime pajudėti link normalesnių santykių, tačiau šiuo momentu dar nesame tokioje fazėje.“

Laidoje taip pat pasiteirauta, kokius Bideno ir Putino pokalbio tikslus kelia Amerika, ambasadorius tikino, kad klimato kaita yra sritis, kuri turi įtakos mums visiems, taip pat ir Rusijai.

„Pagrindinis tikslas yra surasti sritis, kur galėtume dirbti kartu ir dar kartą pakartoti tai, kas jau buvo iškomunikuota Rusijai, – jeigu ji imsis neigiamų veiksmų, Amerika reaguos. Ir jos reakcija bus suderinta su sąjungininkėmis, pavyzdžiui, Lietuva. Toks yra tikslas. Tikimės, yra sričių, kur galėsime bendradarbiauti. Klimato kaita – ta sritis, kuri turi įtakos mums visiems, taip pat ir Rusijai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)