„Nėra žinoma, kiek ritmiškai galėsime gauti „AstraZeneca“ žvelgiant dvi, tris ar keturias savaites į priekį, todėl mes negalėsime jos aktyviai skiepyti ir turėsime pasilikinėti garantiją antram skiepui“, – BNS pirmadienį sakė meras.

„Čia galbūt yra tokia rimtesnė problema, kitaip mes ją kaipmat išskiepytume, nes yra labai daug norinčių – gamyklų ir taip toliau“, – pridūrė jis.

Savivaldybė šią savaitę tikisi gauti po 3 tūkst. „Pfizer“ ir „AstraZeneca“ vakcinos. „Pfizer“ vakcina planuojama toliau skiepyti senjorus bei sergančiuosius lėtinėmis ligomis, tuo tarpu „AstraZeneca“ panaudoti greičiausiai bus galima tik apie trečdalį siuntos.

„Taip, jos nejudės, nes mes nežinome, ar mes turėsime gegužės mėnesį revakcinacijai kitą siuntą“, – kalbėjo meras.

Pasak A. Visocko, dėl šios priežasties nebebus tikslinga lyginti savivaldybes pagal jų skiepijimo tempus ir vakcinos likučius, nes svarbios taps priežastys, kodėl ši vakcina nesunaudojama.

Šiauliuose, pasak mero, norinčiųjų skiepytis yra daugiau nei turima vakcinos, todėl visą kiekį savivaldybė nesunkiai sunaudotų.

„Mes visada iki šiol panaudodavome skiepus iki vieneto. Tai va praeita savaitė jau išsiskyrė tuo, kad negalėjome to padaryti – reikėjo taupyti revakcinacijai“, – kalbėjo jis.

Šiauliečiai skiepytis vyko į Vilnių

Ankstesnę savaitę dalis vakcinų iš kitų savivaldybių, taip pat ir Šiaulių, buvo perskirstyta Vilniui. A. Visockas piktinosi, kad sostinė atvėrus žemesnį prioritetą ir neapribojus skiepų tik miesto gyventojams, į Vilnių plūdo taip pat ir Šiaulių miesto gyventojai.

Pasak jo, taip ne tik sukuriama beprasmiška situacija, kai šiauliečiai, vietoj to, kad pasiskiepytų savo mieste, turi vykti 500 kilometrų į Vilnių, bet ir kyla rizika, jog nuvykę į savivaldybę su bloga epidemiologine situacija jie užsikrės.

„Pakankamai daug šiauliečių važiavo į Vilnių. Vietoj 10 kilometrų čia vietoje, jie turėjo suvažinėti 500, o jeigu dar ir antro skiepo važiuos, tai iš viso tūkstantį kilometrų, kas yra absurdas“, – piktinosi A. Visockas.

Šiauliuose šiuo metu skiepijami lėtinėmis ligomis sergantys asmenys, taip pat 65+ amžiaus grupės žmonės.

Kol kas meras sakė negalintis pasakyti, kada bus pereita į 55+ grupę.

Jis teigė, kad esant tokiems netolygumams, pats procesas išsikreipia, todėl ragino ministeriją imtis veiksmų geriau kontroliuoti procesą arba riboti, kad būtent Vilniaus gyventojai vakciną gautų šioje savivaldybėje.

„Pats blogiausias būdas yra, kad paskui tą vakciną pajudėjo šiauliečiai: kitaip tariant, ne vilnietis gavo, bet šiaulietis, tik Vilniuje. Nėra logikos tame veiksme“, – teigė A. Visockas.

„Man gaila už kiekvieną žmogų, kuris buvo priverstas važiuoti“, – kalbėjo jis.

Statistikos departamento duomenimis, Šiauliuose šiuo metu bent viena doze yra paskiepyta 21,9 proc. gyventojų. Šalies vidurkis siekia 24,7 proc.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)