„Mūsų pacientai jau pakankamai gerai išmano elektronines paslaugas, seniai naudojasi elektroninėmis medicinos kortelėmis, todėl nemanau, kad jiems bus sunku gauti šias elektronines paskatas“, – sakė ligoninės vyriausioji gydytoja Anna Matveyeva.

Tačiau skiepo atvykę rusai valdžios 1 tūkst. rublių dovaną vadina patyčiomis.

„Niekas man neįkiš to tūkstančio rublių. Jei norėčiau kažkur panaudoti tuos taškus, turėsiu sukinėtis aplink Maskvą, ieškodama tam tikrų parduotuvių. Mano nuomone, tai žemina“, – teigė Maskvos gyventoja Nina.

„Žinoma, žmones visada vargina nežinomybė, bet dabar viskas aišku. Aš rekomenduoju visiems ateiti ir pasiskiepyti“, – sakė maskvietis Genadijus.

Rusijoje svarstoma, kad gyventojus skiepytis reikėtų pastūmėti netgi prievarta – pavyzdžiui, draudimais išvykti į užsienį arba nutraukiant socialines išmokas ar taikant sankcijas darbe.

Panašu, kad Rusijos propaganda, aukštinanti „Sputnik“ vakciną prieš kitų gamintojų skiepus, atsisuko prieš patį režimą – naujausia apklausa parodė, kad nemažai rusų vis dar galvoja, jog pandemija yra apgaulė, o kone pusė apklaustųjų kategoriškai atsisako skiepytis.

„Natūralu, kad tą informaciją girdi ir pati auditorija Rusijoje, tai yra toks paradoksas, kuomet tie propagandos baubai atsisuka prieš patį gąsdintoją“, – apklausos rezultatus „Info dienai“ komentavo politologas Nerijus Maliukevičius.

O štai europarlamentaras Andrius Kubilius abejoja, kad Rusijos prezidentas apskritai skiepijosi ir jei tai jis padarė, vargu, ar jam buvo suleista būtent „Sputnik“ vakcina. Gali būti, kad toks Rusijos lyderio pavyzdys skeptiškai vertinti vakcinaciją privertė visą šalį.

„Man teko matyti ir girdėti, kai Putinas kažkaip keistai – neaišku, ar jis skiepijosi, ar nesiskiepijo. Jeigu skiepijosi, tai aš suprantu, kad greičiausiai ne „Sputnik“, nes jeigu būtų „Sputnik“, tikrai būtų ir viešai, ir garsiai, ir su filmavimais visa tai parodęs“, – pastebėjo A. Kubilius.

Andrius Kubilius

Vengrija pirmoji iš ES šalių nusprendė pirkti ir skiepyti gyventojus „Sputnik“ vakcina. Kokia vakcina skiepijama, imuniteto kortelėje nenurodoma.

„Yra nemažai besiskiepijančių šia vakcina. Kiekvienas pasiskiepijęs gauna imuniteto kortelę, kurioje nėra įvardinta, kokia vakcina esi pasiskiepijęs. Tiesiog tai yra QR kodas, kuris nurodo, nuo kurios datos žmogus yra įgijęs imunitetą“, – televizijai sakė Vengrijos lietuvių bendrijos pirmininkė Valdonė Sakalauskaitė-Mosdoczi.

Vokietija taip pat yra pareiškusi, kad nemato priežasčių, kodėl galėtų neužsakyti „Sputnik“ vakcinos, jei ją patvirtins Europos vaistų agentūra. Tačiau dabar Vokietijos kanclerė Angela Merkel kalba apie tai, kad, jeigu vakcinos tvirtinimas užtruks, poreikio užsisakyti „Sputnik“ vakcinos gali ir nebebūti.

„Patvirtinimui dokumentų dar nepakanka. Jei patvirtinimas bus pateiktas netrukus, tada, žinoma, bus prasminga pirkti „Sputnik“, bet jei tai užtruks dar keletą mėnesių, tada tikriausiai turėsime pakankamai vakcinų. Tada matysime, kiek dozių užsakome“, – poziciją išreiškė A. Merkel.

„Sputnik“ vakciną kol kas lydi skandalai. Atsisakiusi importuoti šią vakciną Brazilija pareiškė, kad į šalį atsiųstos rusiškos vakcinos buvo užterštos peršalimą sukeliančiu virusu.

Dar anksčiau Slovakijos mokslininkai pastebėjo, kad Rusijos atsiųsta vakcina skiriasi nuo tos, kuri buvo patvirtinta autoritetingo medicinos žurnalo. Po šio incidento Maskva 200 tūkst. Bratislavai skirtų „Sputnik“ dozių pareikalavo grąžinti.