Vilniuje sekmadienį priėmusi Lenkijos ministrą pirmininką Mateuszą Morawieckį Lietuvos Vyriausybės vadovė pabrėžė Abiejų Tautų Respublikos (ATR) Konstitucijos svarbą visai Europai.

„Manau, kad ši istorinė atrama, šis pamatinis akmuo, kuriuo remiasi ir pati Europos Sąjungos idėja, yra labai svarbus ir simboliškas“, – per bendrą premjerų spaudos konferenciją Vilniuje sakė I. Šimonytė.

„Labai džiaugiuosi, kad dvišaliai Lietuvos ir Lenkijos santykiai yra puikūs, kad turime daugybę projektų, kurių įgyvendinimas mums gerai sekasi – ar tai būtų infrastruktūros projektai, ar tai būtų karinis bendradarbiavimas“, – kalbėjo ji.

Lenkijos premjeras savo ruožtu teigė, kad Lietuvą ir Lenkiją sieja bendra istorija, menas, literatūra, taip pat bendradarbiavimas įvairiose srityse.

„Nėra vieno recepto, pagal kurį galėtume kurti dvišalius santykius, tačiau turime daug bendrų interesų, kuriuos verta plėtoti ir įgyvendinti“, – sakė M. Morawieckis.

Abu premjerai pabrėžė bendradarbiavimą saugumo srityje.

„Europos Sąjungos, NATO kontekstai yra pirmaplaniai, kai kalbame apie stabilumo ir saugumo klausimus“, – teigė Lenkijos vyriausybės vadovas.

I. Šimonytė akcentavo bendrą požiūrį į grėsmes.

„Dar vienas labai svarbus ir mus jungiantis aspektas – bendras požiūris į grėsmes saugumui, būtinybę stiprinti mūsų gynybą, būtinybę stiprinti mūsų apginamumą, būtinybę stiprinti kitų mūsų partnerių supratimą apie tai, kad ne visi režimai nori Europos Sąjungai gero, o dažnai siekia savų tikslų – griauti, kiršinti, naudotis menkiausiais nesutarimais ir tokiu būdu silpninti ir mūsų valstybes, ir mūsų valstybių bendradarbiavimą“, – tvirtino ji.

„Galiu tik padėkoti Lenkijai, kad bendradarbiavimas ir šioje srityje yra toks pats aktyvus, produktyvus“, – pridūrė Lietuvos premjerė.

Lietuvos premjerės Ingridos Šimonytės ir Lenkijos premjero Mateuszo Morawieckio susitikimas

Lenkijos premjeras ragino tautiečius skiepytis

Jis pabrėžė, kad nuo to, kaip veiksmingai bus susidorota su šia liga, priklausys ekonomikos ateitis, ūkio augimas. „Kalbėdamas čia, Vilniuje, noriu labai karštai pakviesti ir Lenkijos gyventojus, ir Lietuvoje gyvenančius lenkus, kuo greičiau pasiskiepyti, kai tik turėsite tokią galimybę.

Tai leis greičiau grįžti prie normalaus gyvenimo“, – sakė M. Morawieckis.

Jis teigė girdėjęs, kad dalis lenkų kilmės Lietuvos piliečių abejoja skiepų veiksmingumu, atsisako skiepytis nuo COVID-19. Statistikos departamento duomenimis, lenkų tautinės mažumos tankiausiai gyvenamuose Vilniaus, Šalčininkų rajonuose paskiepyta 15–18 proc. gyventojų. „(...) o tai labai svarbu, kadangi skiepai yra mūsų pagrindinė priemonė siekiant įveikti pandemiją“, – sakė Lenkijos vyriausybės vadovas.

Lenkijos premjeras Vilniuje lankosi minint Abiejų Tautų Respublikos (ATR) Konstitucijos 230-ąsias metines.

Tai pirmasis M. Morawieckio vizitas Lietuvoje nuo I. Šimonytės vadovaujamos Vyriausybės kadencijos pradžios ir pirmasis Lenkijos premjero vizitas šiais metais, pernai gruodį Lietuvos ir Lenkijos premjerai kalbėjosi telefonu.

1791 metais gegužės 3-iąją priimta ATR Konstitucija buvo pirmasis toks rašytinis dokumentas Europoje.

Lenkijoje gegužės 3-oji yra svarbi valstybinė šventė, tuo metu Lietuvoje ši data minima kukliau, nes Konstitucija, kai kuriais vertinimais, sumažino Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės savarankiškumą bendroje valstybėje su Lenkija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (227)