Pasak jo, Azerbaidžanas yra strateginis ES partneris energetikos srityje, be to, tikimasi, kad netrukus pavyks baigti nuo 2017 metų vykstančias derybas dėl naujos kartos ES ir Azerbaidžano bendradarbiavimo susitarimo.

„Azerbaidžanas – mūsų svarbus partneris, su kuriuo sėkmingai plėtojame praktinį bendradarbiavimą. Tai – didžiausia mūsų eksporto rinka regione", – sakė G. Landsbergis.

Per vizitą Baku Lietuvos diplomatijos vadovas susitiko su Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Aliyevu (Ilchamu Alijevu), Ceyhunu Bayramovu (Džeichunu Bairamovu) bei kitais šalies pareigūnais.

Abiejų šalių atstovai aptarė Lietuvos ir Azerbaidžano ryšių stiprinimo perspektyvas, pasirengimą rudenį numatytam Rytų partnerystės viršūnių susitikimui, saugumo padėtį regione ir kitas tarptautinės politikos aktualijas.

Pokalbiuose atkreiptas dėmesys į aktyvų Lietuvos reformų patirties perdavimo Azerbaidžanui procesą (Lietuvos institucijos yra įsitraukusios į 12 ES Dvynių projektų Azerbaidžane) ir šios šalies jaunuolių susidomėjimą studijomis Lietuvos universitetuose.

Be kita ko, per susitikimus su Azerbaidžano pareigūnais G. Landsbergis akcentavo Lietuvos suinteresuotumą tvariu ir ilgalaikiu Kalnų Karabacho konflikto sprendimu, kuris iš esmės prisidėtų prie taikos ir stabilumo Pietų Kaukaze įtvirtinimo.

Jis pažymėjo, kad Lietuva remia ESBO Minsko grupės pirmininkų pastangas, taip pat pasisako už didesnį ES vaidmenį šiame procese.

Daugiausia etninių armėnų gyvenamas Kalnų Karabachas atskilo nuo Azerbaidžano per karą dešimtojo praėjusio amžiaus pradžioje. Naujausios kovos dėl šio regiono kilo pernai rugsėjį, kai Azerbaidžanas sulaukė sąjungininkės Turkijos karinio palaikymo. Per konfliktą abiejose pusėse žuvo apie 6 tūkst. žmonių.

Tarpininkaujant Rusijai, lapkritį tarp Armėnijos ir Azerbaidžano sudarytas taikos susitarimas.

Susitarimą su Azerbaidžanu daugelis Armėnijoje laiko nacionaliniu pažeminimu. Pagal jį Jerevanas perdavė Baku tam tikras teritorijas ginčijamame anklave ir jo apylinkėse, kurias armėnai kontroliavo nuo praėjusio amžiaus pabaigoje įvykusio karo.

Be to, Maskvai leista toje dalyje dislokuoti savo taikos palaikymo pajėgas.

Prieš tai apsilankęs Armėnijoje ir Sakartvele, G. Landsbergis Azerbaidžane baigė savo oficialų vizitą Pietų Kaukazo valstybėse.

Oficialių susitikimų išvakarėse, ketvirtadienį, užsienio reikalų ministras Baku taip pat atidarė Lietuvos totoriams skirtą fotografijų parodą bei dalyvavo bendrame su Lenkija renginyje Gegužės 3–iosios Konstitucijos 230-ųjų metinių proga.