Į Lietuvos institucijas Baltarusija ketina kreiptis dėl buvusio KGB pareigūno Iharo Makaro išdavimo. Jam Lietuvoje yra suteiktas politinis prieglobstis.

LNK televizijai I. Makaras anksčiau teigė turintis įrodymų apie diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos nurodymus organizuoti susidorojimus su kritikais. Taip pat jis sakė neseniai paviešinęs garso įrašą, kuriame buvęs KGB vadas Viačeslavas Zaicevas prieš kelerius metus nurodo nužudyti žurnalistą Pavelą Šeremetą ir kitus režimo kritikus.

I. Makaras tikino iš KGB pasitraukęs savo noru prieš keliolika metų, vėliau prisidėjęs prie opozicijos, tačiau iš Baltarusijos turėjęs pasitraukti, nes bijojo būti sulaikytas. Šiuo metu jam už akių yra skirta kardomoji priemonė – suėmimas.

Baltarusijos saugumas taip pat pranešė jau kreipęsis su teisinės pagalbos prašymu į Jungtines Amerikos Valstijas.

„KGB Tyrimų valdyba į kompetentingas Jungtinių Valstijų justicijos įstaigas išsiuntė prašymą dėl teisinės pagalbos suteikimo. Kad ją suteiktų, šalis, į kurią kreipiamasi, turi nustatyti bylos įtariamųjų buvimo vietą, juos apklausti, atlikti kitus tyrimo bei procesinius veiksmus, siekiant visapusiškai ištirti visas bylos aplinkybes“, – sakė A. Jarašas, jį cituoja valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Anot jo, baudžiamojoje byloje, iškeltoje pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį dėl sąmokslo ar kitų veiksmų, atliktų siekiant užgrobti valstybės valdžią, kaltinimai pateiki devyniems asmenims: Aliaksandrui Fiadutai, Jurijui Ziankovičiui, Ryhorui Kastusiovui, Volhai Galubovič, Dzmitryjui Ščyhelskiui, Aliaksandrui Perapečkai, Pavelui Kuliažankai, Vitaliui Makarankai ir Iharui Makarui.

A. Fiaduta, J. Ziankovičius, R. Kastusiovas ir V. Galubovič šiuo metu laikomi KGB tardymo izoliatoriuje.

Generalinė prokuratūra Dz. Ščyhelskiui, A. Perapečkai, P. Kuliažankai, V. Makarankai ir I. Makarui už akių skyrė kardomąją priemonę – suėmimą.

„Tuo pat metu inicijuotas klausimas dėl minėtų asmenų ekstradicijos į Baltarusiją. Analogiški prašymai dėl I. Makaro ir V. Makarankos artimiausiu metu bus išsiųsti Lietuvai ir Ukrainai“, – sakė A. Jarašas.

Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka tvirtina, kad rengtas pasikėsinimas nužudyti jį ir jo sūnų. Anot jo, su šiuo sąmokslu susijusios amerikiečių specialiosios tarnybos, o jo pašalinimui esą pritarė aukščiausia politinė JAV vadovybė.

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) savo ruožtu pranešė padėjusi užkirsti kelią Baltarusijoje gegužės 9 dieną įvykdyti valstybės perversmą. Specialiųjų tarnybų agentai Maskvoje sulaikė J. Ziankovičių ir A. Fiadutą, o Baltarusijoje buvo sulaikytas opozicinio Baltarusijos liaudies fronto (BNF) pirmininkas R. Kastusiovas.

Nuo 1994 metų Baltarusiją valdantis A. Lukašenka už pagalbą dėkojo Vladimirui Putinui ir tvirtino, kad Rusijos lyderis šį reikalą anksčiau šį mėnesį aptarė su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu).

66 metų autoritariškasis Baltarusijos lyderis slopina istorinius protestus prieš jo valdymą, kilusius paskelbus jį rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų laimėtoju, ir tvirtina užkirtęs kelią Vakarų vadovaujamai revoliucijai.

V. Putinas šios krizės metu remia A. Lukašenką.

Baltarusių opozicija informaciją apie galimą valstybės perversmą pavadino specialiųjų tarnybų provokacija.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)