Naujų atvejų šuolį profesorius siejo su naujausiais karantino atlaisvinimais.

„Manau, kad tikrai taip. Todėl, kad esant įtemptai situacijai, kada kiekvieną dieną užsikrėtusių koronavirusu skaičius didėja, mes atlaisvinome dar karantino tam tikrus apribojimus. Ir mes turime rezultatą iš karto“, – laidoje „Delfi rytas“ sakė A. Laiškonis.

Jis aiškino, jog situacija nėra išslydusi iš rankų.

„Ji yra valdoma, tačiau viskas priklauso nuo 3 faktorių: testavimo, vakcinacijos ir nuo mūsų žmonių sąmoningumo. Labai noriu atkreipti dėmesį į 3 faktorių – žmonių sąmoningumą. Tai, kad karantino apribojimai atlaisvinami, nereiškia, kad mes turime viską užmiršti, nesilaikyti jokių asmens apsaugos priemonių“, – kalbėjo infektologas.

Į ligonines dėl koronaviruso patenka vis jaunesni pacientai. Tai lemia ir faktas, kad maždaug pusė vyresnio amžiaus žmonių savo skiepo nuo koronaviruso jau sulaukė.

„Didesnė dalis vyresnio amžiaus žmonių yra pasiskiepiję. Todėl jie daugiausiai stengiasi laikytis namų režimo, mažiau komunikuoti su kitais.

O pagrindinė dirbančiųjų žmonių amžiaus grupė – nuo 60 metų ir jaunesnio amžiaus asmenys, kurie dirba, turi daug kontaktų, išreiškia daugiausiai nepasitenkinimo esančiais karantino apribojimais. Ir kaip tik toje amžiaus grupėje ne tik Lietuvoje, pastevima ir kitose šalyse – kaip tik užsikrėtusiųjų skaičius jaunėja. Ir tai yra signalas, kad galbūt nereikia galvoti, ieškoti kiekvieno nesiskiepijusio asmens, kuriam yra daugiau nei 90 metų, bet žeminti kartelę“, – laidoje „Delfi rytas“ sakė A. Laiškonis.

Jis aiškino, kad skiepijami dabar jau turėtų būti ir vyresni nei 55 metų asmenys.

„Tai yra ta amžiaus grupė, tas sluoksnis, kuris daugiausiai kelia problemų. Turime suprasti, kad mes ruošiamės atidaryti mokyklas. Pedagogų skiepimas ir jaunimo atėjimas į mokyklas taip pat sukels mums nemažai naujų problemų“, – teigė jis.

Vilniaus regiono medikai praneša, kad koronavirusu sergantiems pacientams skirtos lovos beveik užpildytos. Anot infektologo A. Laiškonio, jei bus užpildytos ir rajoninių ligoninių lovos – teks griežtinti karantiną.

„Manau, kad mes jau ateiname į tą periodą, kai reikės skolinti lovas rajoninėse ligoninėse. Apie tai kalba Vilniaus miesto medikai. Jeigu mes išnaudosime tą resursą rajoninėse ligoninėse, tada reikės griežtinti karantiną. Bet bus labai sunku. Nes kelias savaites atlaisvinus karantiną grįžti atgal sukels labai didelį visuomenės pasipriešinimą“, – prognozavo jis.

Infektologas A. Laiškonis sakė, jog su nerimu stebi gyventojus, besimėgaujančiais laisvesniu karantinu.

„Mes pamatėme, kaip žmonės neatsakingai elgiasi lauko kavinėse. Tačiau žmonių elgesys sukelia labai daug neramumo, žmonės visiškai nesiskaito nei su atstumu, apsaugos priemonių nenaudoja. Čia labai sudėtinga situacija. Tada reikėtų imtis ir šią problemą spręsti, gal vėl kuriam laikui stambiuosius prekybos centrus, ten masiniai susigrūdimai, laikinai jas pridaryti, kavines laikiniai sustabdyti. Ir mūsų dar laukia ir mokyklų atidarymas“, – apie dar vieną ateinantį iššūkį kalbėjo profesorius.

A. Laiškonis laidoje „Delfi rytas“ aiškino, jog ateinančios dvi savaitės – itin svarbios.

„Manau, kad dabartiniu metu bus dvi sprendžiamosios savaitės, kada moksleiviai sugrįš į mokyklas. Oro šilimas ypatingai didelės įtakos neturės. Bet mes turime didelius karantino apribojimus, turime vakcinaciją ir labai svarbu, kad mes gautume pakankamai skiepų. Tada mes per porą savaičių galėtume spręsti, kokia tolesnė taktika būtų taikoma gegužės mėnesio antrai pusei.

Pirmosios gegužės mėnesio dvi savaitės bus kaip kelrodis, jos parodys, ką mums toliau reikės daryti“, – laidoje „Delfi rytas“ sakė profesorius A. Laiškonis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (251)