„Griežtesnių priemonių nėra numatoma. Bet jei mes pradėtume kiekvieną pasakymą nuo to, kad kažkas pavėluota... Tai taip, nacionalinė strategija testavimo yra pavėluota. Ir jei mes testavimo priemones būtume pradėję naudoti dar 2020 metais, mes galbūt turėtume kitą rezultatą. Čia yra tik viena iš priemonių. Pagrindiniai dalykai trys: tolimesnis efektyvus vakcinavimas, visos įmanomos testavimo programos ir pačių žmonių įsitraukimas. Kada visi šie trys elementai bus kartu, tada mes turėsime rezultatą“, – pabrėžė jis.

Šią savaitę savivaldybių merai skundėsi dėl nelygiai paskirstomų vakcinų. A. Dulkys teigė, kad sprendimas perskirstyti daugiau vakcinų Vilniui buvo „operatyvinis“.

„Reaguojame į pačią naujausią informaciją, kokią turime. Bet šiandien pradėjo skirstyti naujas vakcinas, tai manau, kad visi vakcinavimo centrai tuoj turės papildomų vakcinų. Ir jau kitą savaitę turėsime sekti kitą dalyką – ar nėra niekur užsilikusių vakcinų“, – aiškino sveikatos apsaugos ministras.

Jis teigė, jog jau gegužės mėnesį galima tikėtis „visiškai laisvos registracijos“ vakcinai.

„Yra tik laiko klausimas, kada gegužės mėnesį turėsime visiškai laisvą registracija – kad tik būtų norinčių skiepytis“, – ketvirtadienį sakė sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

Ministras teigė, kad skiepijimo prioritetai taip pat nebus peržiūrimi.

JAV perdavė Lietuvai daugiau nei 1 tūkst. pulsoksimetrų

JAV perdavė Lietuvai 1035 deguonies koncentraciją kraujyje matuojančius prietaisus – pulsoksimetrus, kurių vertė siekia 247,2 tūkst. eurų.

Prietaisus simboliškai ketvirtadienį perdavė JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas S. Gilchristas, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

„Šiandien pažymime ilgametį Lietuvos ir JAV bendradarbiavimą ir draugystę, perduodami Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerijai daugiau nei 1000 pulsoksimetrų paramą“, – pranešime cituojamas R. S. Gilchristas.

„Šis JAV Gynybos departamento ir JAV kariuomenės vadavietės Europoje finansuojamas projektas, vykdomas bendradarbiaujant su Sveikatos apsaugos ministerija, parodo mūsų bendrą kovą prieš COVID–19. Pasaulinei pandemijai užsitęsus jau daugiau nei metus, mūsų šalys stovėjo greta ir teikė viena kitai būtiną pagalbą. Laukiame pandemijos pabaigos ir stovime kartu su mūsų sąjungininke ir drauge – Lietuva, mums žengiant į priekį šio tikslo link“, – sakė jis.

Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys teigė, kad dovanoti prietaisai pagerins šeimos gydytojo teikiamų paslaugų kokybę.

„Dėkoju JAV ambasadai ir Jungtinėms Amerikos Valstijoms už neįkainojamą pagalbą bei paramą. Mes labai džiaugiamės, kad ambasados dovanoti prietaisai bus naudojami ne tik pagalbai kovoje su COVID–19 pandemija, bet ir pagerins kitų šeimos gydytojo teikiamų paslaugų kokybę ir efektyvumą“, – teigė A. Dulkys.

Ministerija teigia, kad šie pulsoksimetrai padės valstybės ir savivaldybių steigtose sveikatos priežiūros įstaigose dirbantiems medicinos darbuotojams efektyviau teikti paslaugas COVID–19 sergantiems pacientams, suvaldyti sergančių pacientų srautus, įvertinti jų sveikatos būklę bei suteikti būtiną pagalbą.

Šie prietaisai taip pat padės šeimos gydytojams geriau kontroliuoti sveikimo nuo COVID–19 ligos eigą, numatyti galimas komplikacijas ar valdyti liekamuosius ligos reiškinius, tokius kaip apsunkintas kvėpavimas ar ilgai išliekantis kosulys.

Pulsoksimetrai bus perduoti savivaldybėms, kurios paskirstys juos poliklinikoms, taip pat, jeigu savivaldybių yra universitetinių ligoninių, – prie jų esantiems pirminės asmens sveikatos priežiūros centrams.

Šiuos prietaisus savivaldybės turės pasiimti iš Ekstremalių sveikatai situacijų centro medicinos atsargų saugojimo vietos. Kada pulsoksimetrai bus paskirstyti ir atiduoti gydymo įstaigoms, priklausys nuo savivaldybių proceso organizavimo spartos.

Ministerija skelbia, kad savivaldybės prietaisus turės paskirstyti atsižvelgdamos į prie įstaigos prirašytų pacientų skaičių bei konkrečios įstaigos aktyvumą, valdant COVID–19 pandemiją.

Pulsoksimetrai, anot ministerijos, taip pat išplės sunkiai sergančių pacientų slaugos namuose teikiamų paslaugų kokybę. Jie supaprastins daugelį kitų kvėpavimo takų ligų kontrolę, tokių kaip ūmus plaučių uždegimas, lėtinis bronchitas, astma, lėtinė obstrukcinė plaučių liga, plaučių emfizema, kur reikalingas periferinio kraujo įsotinimo deguonimi pakankamumo įvertinimas ir greitas sprendimas dėl nukreipimo į stacionarą, kur pacientui būtų suteiktas sudėtingesnis gydymas, ar taikoma deguonies terapija.

Be to, gauti prietaisai taip pat padės geriau kontroliuoti lėtinių kvėpavimo takų ligų bei širdies nepakankamumo ligų eigą bei įvertinti kitas gyvybines funkcijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)