Pasvalio rajono savivaldybėje kas antras aštuoniasdešimtmetis paskiepytas nuo koronavirusu. Dėl to džiaugsmo neslepia nedidelio miestelio Daujėnų parapijos vadovas. Mat jų bendruomenė ne tik tikinti, bet ir atsakinga.

„Tie, kurie nori, tikrai pasiskiepijo. Ir didžioji dalis jau yra paskiepyti, kuriems yra galimybė“, – sakė Daujėnų Švč. Jėzaus vardo parapijos administratorius Henrikas Kalpokas.

Tačiau prezidentas G. Nausėda mano, kad bažnyčia galėtų aktyviau kviesti tikinčiuosius skiepytis. Šalies vadovas dvasininkams turi pasiūlymą, kaip tai padaryti. Jį prezidentas išsakė dar praėjusią savaitę.

„Teko kalbėti ir su bažnyčios hierarchais. Jie pripažįsta, kad ir norėtų ir sutiktų, kad būtų pasinaudota ir pamaldų dienomis ir kažkokie mobilūs vakcinacijos centrai atsirastų ir prie bažnyčių. Nes tai, kaip taisyklė, būtų orientuota į vyresnius žmones“, – praėjusią savaitę teigė šalies vadovas.

Tačiau tokia idėja prie parapijos plušiančio Rimvydo nežavi. Jam baisu, kuo bažnyčia gali pavirsti, jei pradės dar ir skiepyti.

„Gal jau nebereikia Dievo varyti į medį, negi dar bažnyčios pradėti vakcinuoti. Jau bus ne bažnyčia, o kultūros namai“, – LNK sakė Daujėnų gyventojas.

Lietuvos vyskupų konferencija vakcinavimo centrų prie bažnyčių idėją sveikina. Bet sako, kad apsispręsti turi valdžia.

„Manome, kad tikrai reikia, kad kuo didesnė mūsų visuomenės dalis pasiskiepytų, kad galėtume atsispirti šitai pandemijai. Ir visi būdai, kuriuos valstybė priims yra sveikintina“, – sakė Lietuvos vyskupų konferencijos generalinis sekretorius Kęstutis Smilgevičius.

O štai kaimo vietų parapijų vadovai dar dvejoja.

„Skiepijimas prie bažnyčios? Nežinau, ar tai išspręstų ir padėtų. Nes kiek suprantu turime vakcinų, galimybių, pilnai to užtenka“, – sakė H. Kalpokas.

Tą patį sakė ir Daujėnų Švč. Jėzaus vardo parapijos prižiūrėtoja Aldona Banelienė.

„Nes pas mus, kurie nori, visi pasiskiepija, užtenka punktelio“, – sakė ji.

Skeptiškos ir savivaldybės – steigti vakcinavimo centrus prie bažnyčių reikėtų ir papildomų pasiruošimo ir pinigų. O skiepijimo vietų, anot rajonų valdžios, šiuo metu netrūksta. Tiems, kas iki vakcinavimo punkto atvykti negali, organizuojamas transportas.

„Ar 200 ar 300 metrų nuo bažnyčios yra felčerinis punktas ir jame galima saugiai, pagal visas sąlygas tinkančioje aplinkoje atlikti vakcinavimą“, – LNK sakė Skuodo rajono meras Petras Pušinskas.

Kaimo vietovių klebonai sako, kad jau dabar rodo pavyzdį – senjorus skiepytis ragina ir per pamaldas.

„Tai yra svarbu dėl mūsų visų gerovės, dėl Lietuvos, dėl bažnyčios, dėl kitų žmonių skiepytis“, – teigė Žeimių Švč. Mergelės Marijos gimimo parapijos klebonas Rytis Gurkšnys.

Bet G. Nausėda mano, kad to nepakanka.

„Vyresnių nei 65 metų žmonių paskiepijome palyginti nedaug. Skaičiai gerėja, bet per lėtai“, – sakė šalies vadovas.

Bet Skuodo rajono meras turi pigesnį pasiūlymą – daugiau šviesti senjorus apie skiepų naudą.

„Sunku yra įtikinti rajono gyventoją garbaus amžiaus, kad jis skiepytųsi“, – sakė Skuodo rajono meras P. Pušinskas.