„Šitos paskutinės dienos yra skirtos derinant papildomą personalą, nes dar turime galimybę atidaryti keletą naujų lovų, bet lova yra tik lova, prie lovos reikia personalo, kuris rūpintųsi tais žmonėmis, ypač reanimacijoje. Dabar deriname žmonių pasitelkimą iš gretimų ligoninių į pagalbą, tai matome, kad dar turėsime galimybių plėsti reanimacijai skirtų lovų skaičių Vilniaus apskrityje“, – trečiadienį Žinių radijui sakė viceministrė.

„Be abejo, yra tas kritinis dalykas – planinių paslaugų stabdymas. Vertiname galimybes dalį ir šiek tiek sąlyginai lengvesnių pacientų iš reanimacijos pervežti į tuos artimiausius miestus, kurie turi galimybių priimti, tai yra Kaunas ir Panevėžys. Tam tikrų resursų turime, bet jeigu matysime, kad situacija negerėja ir einame resursų išsėmimo ribos link, tai faktas, kad į diskusijas turės grįžti ir klausimas dėl kažkokių kardinalesnių priemonių“, – pridūrė ji.

Jos teigimu, Vilniuje COVID-19 pacientams skirtų lovų užimtumas anksčiau didėdavo maždaug po 5 proc. per savaitę, praėjusią savaitę ligonių padidėjo 15 proc.

Viceministrė taip pat sakė, kad iš praėjusią parą nustatytų naujų COVID-19 atvejų beveik 40 proc. yra registruoti Vilniuje.

„Mes užfiksavome vakar beveik 1,6 tūkst. naujų COVID-19 atvejų, iš kurių 38 proc. yra Vilniaus mieste. Akivaizdu, kad didžiąją dalį naujų susirgimų sudaro būtent Vilniaus miestas“, – kalbėjo Ž. Simonaitytė.

Santaros klinikų antradienio duomenimis, reanimacijos ir intensyviosios terapijos vietų užimta jau 88 proc., o aktyvaus gydymo – 80 proc. Klinikose iš 159 aktyvaus gydymo vietų užimtos 128, o reanimacijos ir intensyviosios terapijos iš 67 užimtos 59.

Viceministrė sako, kad paprastas lovas ar lovas su deguonimi atlaisvinti nėra sudėtinga, tačiau sunkiau ieškoti vietų sunkiems pacientams.

„Jeigu kalbėtume apie įprastas lovas ar lovas su deguonies tiekimu, tai tą problemą galima spręsti šiek tiek lengviau – pervežant tuos pacientus į gretimus regionus, į Kauną, į Panevėžį. Kalbant apie reanimacijos lovas, kurių užimtumas jau irgi yra labai didelis, čia yra žymiai sudėtingiau, nes paprastai pacientų iš reanimacijos transportuoti neįmanoma dėl sunkios sveikatos būklės ir iš esmės, ką mes matome, kokio vidutinio amžiaus žmonės šiuo metu yra Santaros klinikų reanimacijoje, tai yra virš 50 metų. Žmonių reanimacijoje amžius yra gerokai kritęs“, –

Lietuvos ligoninėse šiuo metu gydomi 1275 COVID-19 pacientai, 142 iš jų – reanimacijoje. Deguonis papildomai tiekiamas 1063 ligoniams, 81 pacientui taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Praėjusią parą į ligonines dėl COVID-19 paguldyti 149 žmonės.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 244 tūkst. 555 žmonės. Pagal deklaruojamus duomenis, tebeserga 60 tūkst. 292 užsikrėtusieji, tačiau statistiškai skaičiuojama, kad sirgti turėtų 15 tūkst. 238 asmenys.

Nuo COVID-19 Lietuvoje iš viso mirė 3900 žmonių. Su šia infekcine liga – tiesiogiai ir netiesiogiai – siejamos 7874 mirtys.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)