Karantino pakeitimuose numatyta, kad ugdymas mokyklose 5–11 klasėms bus „vykdomas mišriu būdu“, o be šiuo metu numatytos prievolės mokytojus ir moksleivius tikrinti profilaktiniu COVID-19 tyrimu, įtraukta ir galimybė jiems atlikti „savikontrolę galimai koronaviruso infekcijai nustatyti, kai antigenų testais testuotųsi patys“.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė pabrėžė, kad tai leis atlikti testus nedalyvaujant sveikatos priežiūros specialistams, be to, greitųjų testų rezultatų bus galima ir nevesti į e.sveikatos sistemą.

„Tai viena iš išeičių, kuri mums leidžia tikėtis, kad grįžimas nebus tiktai popieriuje“, – sakė ji.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys tvirtino, kad nustačius COVID-19, asmenys bus siunčiami į mobilų punktą pakartoti tyrimų ir tuomet jau būtų įtraukti į apskaitą.

Detaliau tvarka dar bus nustatyta ministrės bei operacijų vadovo sprendimais, taip pat bendruomenėms ketinama pristatyti vaizdo klipą ir kitą medžiagą, kurioje būtų paaiškinti testavimosi niuansai ir kiti kylantys klausimai.

Sprendimas įsigalios nuo gegužės 10-osios, nors dar antradienį J. Šiugždinienė svarstė, jog dalis, t.y. 5-8 klasių moksleiviai, galėtų grįžti jau nuo pirmadienio, kartu su abiturientais. Tačiau savivaldybės tikino tam nespėjančios pasiruošti.

Posėdyje J. Šiugždinienė sako, kad pandemijos situacija „nėra paprasta“, ypač Vilniuje ir Vilniaus rajone, taip pat sumažėjo savivaldybių, kuriose taikomas švelnesnis režimas. Vis dėlto ji ragino atkreipti dėmesį į sudėtingą emocinę-psichologinę vaikų sveikatą.

„Suprantame kad mokslo metai artėja į pabaigą ir liko tik pora mėnesių, tačiau tie pora mėnesių yra gyvybiškai svarbūs, mokytojams yra būtina įsivertinti, kaip sekėsi šie tikrai nelengvi metai su ugdymo pasiekimais, rezultatais, tam, kad galėtumėme pradėti kitus metus jau žinodami, kokia yra situacija ir pasirengę kitiems mokslo metams“, – sakė ji.

Ministrė akcentavo, kad savivaldybės sprendimus dėl moksleivių grąžinimo galės pačios.

Taip pat įtvirtinta, kad pedagogams ir moksleiviams, besimokantiems labiausiai koronaviruso paveiktose savivaldybėse, testuotis nereikia, jei užsiėmimai vykdomi atvirose erdvėse. Tai galios visų klasių moksleiviams savivaldybėse, kur dviejų savaičių naujų COVID-19 atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų viršija 200 atvejų. Likusiose testavimas, kaip ir iki šiol, yra nebūtinas.

„Visiems privalomos kaukės ir visos saugumo priemonės, tokios, kokios numatytos mūsų operacijų vadovo sprendimuose“, – sakė ji.

Savivaldybėse, kur atvejų skaičius nesiekia 200 atvejų, be kita ko leista neformalųjį švietimą vykdyti su ne daugiau nei 10-čia vaikų, kai vienam vaikui tenka ne mažiau nei 10 kv. metrų ploto.

Pakoreguotas ir pats „švelnesnio“ režimo savivaldybių sąrašas, iš jo išbrauktos šešios savivaldybės: Joniškio, Kelmės, Kretingos, Mažeikių, Šakių rajonų bei Šiaulių miesto. Sąraše atsirastų Jurbarko, Šilalės ir Telšių rajonai ir iš viso būtų mažiau nei trečdalis – 18 savivaldybių.

Taip pat leista vykdyti stojamuosius egzaminus moksleivius atsirenkančioms įstaigoms ir baigiamuosius egzaminus mokyklose pagal užsienio šalių ugdymo programas, jei šiuose patikrinimuose dalyvauja ne daugiau kaip 10 mokinių.

Šiuo metu į mokyklas leidžiama eiti daliai šalies pradinukų, nuo pirmadienio – abiturientams.