Paklausta, kodėl mokinių testavimui buvo pasirinkti antigenų testai, J. Šiugždinienė paaiškino, kad toks sprendimas buvo priimtas, atsižvelgus į ekspertų nuomonę.

„Šiuo atveju konsultavomės su ekspertų grupe, dirbančia prie Vyriausybės – ir dėl pačio testavimosi dažnumo, ir dėl greitųjų antigenų testų poveikio. Tas poveikis yra tinkamas, yra testuojama dažniau nei kitais testais – du kartus per savaitę“, – teigė ministrė.

Ne visos savivaldybės, pasak jos, išsakė norą grąžinti 5-11 klasės moksleivius į kontaktinį ugdymą.

„Susitikime su visais merais penktadienį, kai susitikome su sveikatos apsaugos ministru, (...) dauguma išsakė norą grįžti.

Tos savivaldybės, kurios tuo metu išsakė, kad jos negalėtų sugrąžinti 5-11 klasių į mišrų ugdymą, tai buvo Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestų savivaldybės, didieji miestai, nes dar tuo metu laukė sprendimas dėl grietųjų antigenų testų, kurie jau yra šiuo metu patvirtinti. Jie labai aiškiai pasakė, kad jie neturi tokių pajėgumų“, – sakė J. Šiugždinienė.

Vilnius, anot jos, tęs nuotolinį mokymą, tačiau vykdys daugiau ugdymo atvirose erdvėse. Ugdymą atvirose erdvėse bus leidžiama vykdyti nesitestuojant.

Ministrė taip pat pažymėjo, kad nesvarstoma griežtinti abiturientų mokymosi klasėse taisyklių.

„Nemaža dalis dvyliktokų yra paskiepyti – šiandien maždaug apie 55 proc., tas skaičius vis auga, o maždaug 5 proc. turi imunitetą. Čia šiuo atveju yra žymiai saugesnė situacija“, – komentavo ji.

Jurgita Šiugždinienė

J. Šiugždinienė taip pat išreiškė viltį, kad tėvai, nenorintis testuoti savo vaikų, nuomonę pakeis, pamatę, kad greitasis antigenų testavimo būdas yra švelnus ir vaikų nežaloja.

„Visi vaikai, grįžtantys į ugdymą – 5-11 klasių mokiniai turi testuotis“, – akcentavo ji.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Vyriausybei pateiktame projekte numatyta, kad ugdymas mokyklose 5–11 klasėms „vykdomas mišriu būdu“, o be numatytos prievolės kontaktiniu būdu dirbančius įstaigų darbuotojus ir moksleivius tikrinti profilaktiniu tyrimu, įtraukta ir galimybė atlikti „savikontrolę galimai koronaviruso infekcijai nustatyti, kai antigenų testais testuotųsi patys“.

Sprendimai įsigalios nuo gegužės 10–osios. Kiekviena savivaldybė galės pati apsispręsti dėl sugrįžimo į ugdymo įstaigas algoritmo, taip pat ir testavimo būdo.

Pedagogams ir moksleiviams, besimokantiems labiausiai koronaviruso paveiktose savivaldybėse, testuotis nereikės, jei užsiėmimai bus vykdomi atvirose erdvėse. Tai galios visoms klasėms ir bus aktualu tose savivaldybėse, kur dviejų savaičių naujų COVID–19 atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų viršija 200 atvejų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)