Kaip rašė BNS, viena pagrindinių naujovių – grįžtantiems į mokyklas pakaktų periodiškai atlikti greituosius antigeno testus dėl COVID-19.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Vyriausybei pateiktame projekte numatyta, kad ugdymas mokyklose 5–11 klasėms „vykdomas mišriuoju būdu“, o, be numatytos prievolės, kontaktiniu būdu dirbančius įstaigų darbuotojus ir moksleivius tikrinti profilaktiniu tyrimu, įtraukta ir galimybė atlikti „savikontrolę galimai koronaviruso infekcijai nustatyti, kai antigenų testais testuotųsi patys“.

Siūloma, kad visi sprendimai įsigaliotų nuo gegužės 10-osios. Kiekviena savivaldybė galės pati apsispręsti dėl sugrįžimo į ugdymo įstaigas algoritmo, taip pat pasirinkti ir testavimo būdą.

Be to, siūloma įtvirtinti, kad pedagogams ir moksleiviams, besimokantiems labiausiai koronaviruso paveiktose savivaldybėse, testuotis nereikia, jei užsiėmimai vykdomi atvirose erdvėse. Tai galiotų visoms klasėms ir būtų aktualu tose savivaldybėse, kur dviejų savaičių naujų COVID-19 atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų viršija 200 atvejų.

Numatyta koreguoti ir patį „švelnesnio“ režimo savivaldybių, kuriose ugdymą galima vykdyti be privalomo testavimo, sąrašą – iš jo išbraukti šešias savivaldybes: Joniškio, Kelmės, Kretingos, Mažeikių, Šakių rajonų bei Šiaulių miesto. Sąraše atsirastų Jurbarko, Šilalės ir Telšių rajonai.

Sąraše nuo gegužės 10 dienos lieka 18 savivaldybių: Birštono, Biržų rajono, Jurbarko rajono, Klaipėdos miesto, Klaipėdos rajono, Neringos, Pagėgių, Pakruojo rajono, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Rietavo, Rokiškio rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono, Šilalės rajono, Šilutės rajono, Tauragės rajono, Telšių rajono savivaldybės.

Taip pat būtų leidžiama vykdyti stojamuosius egzaminus moksleivius atsirenkančioms įstaigoms ir baigiamuosius egzaminus mokyklose pagal užsienio šalių ugdymo programas, jei vykstant šiems patikrinimams dalyvauja ne daugiau kaip 10 mokinių.

Šiuo metu į mokyklas leidžiama eiti daliai šalies pradinukų, nuo pirmadienio – abiturientams.

Premjerė Ingrida Šimonytė posėdyje teigė, kad pirmadienį bus surengtas neeilinis posėdis, kuriame turėtų būti apsispręsta dėl galimybių paso.

„Kiti klausimai, kadangi daug nutarimo tvarkymo darbų, – iki savaitės pabaigos ministerijos sudėlioja, pirmadienį pasidarysime Vyriausybės posėdį neeilinį ir galėsime apsvarstyti juos“, – sakė I. Šimonytė.

Delfi primena, kad karantinas visoje šalyje paskelbtas iki pat vasaros – gegužės 31 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)