„Situacija ypatingai kritinė“

Santaros klinikų direktorė valdymui Aušra Bilotienė Motiejūnienė teigė, kad situacija Vilniaus regione tikrai kritinė.

„Tikrai šiai dienai situacija yra labai rimta, ypatingai kritinė. Šiuo metu mes turime vos 4 lovas Vilniaus mieste reanimaciniams pacientams, sergantiems koronavirusu. Tai yra rimtesnė situacija nei sausio mėnesį. Situacija yra rimta. Dėl plėtimosi galimybių lovų aspektu nagrinėjame situaciją ir iki savaitgalio turime turėti tam tikrus sprendinius.

Serga jaunesni asmenys, sunkiai, sudėtingai. Žiūrint į praktiką, vakcinacija pagelbėtų labai šiuo klausimu. Kadangi būtų pacientų ligos eiga visai kitokia. Didžioji dalis gydytųsi ambulatoriškai ir išspręstos tam tikros problemos“, – laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ sakė A. Bilotienė Motiejūnienė.

„Alternatyvų neatidėliotiniems atvejams yra, tačiau pasirengti ir susiplanuoti savaitgaliui turime pakankamai rimtai. Turime įsivertinti, kad ekstra atvejų gali būti tam tikri pasikeitimai, bet turime būti tikri, kur galime plėstis“, – teigė Santaros klinikų atstovė.

Ji teigė, kad dabartiniai pacientai amžiumi skiriasi net ir nuo sausio mėnesio.

„Tada buvo mažėjimas, tuo metu antros bangos metu dominavo vyresni pacientai, 75 metų ir vyresni. Šiuo metu yra iki 40, 50, 60 metų amžiaus. Šiandien mūsų reanimacijoje pacientų amžiaus vidurkis yra 50 metų. Nesitikėjome, kad jaunesni žmonės turės sunkias formas ligos. (…) Jaunas, darbingas žmogus serga sudėtingai“, – aiškino laidos pašnekovė.

A. Bilotienė Motiejūnienė teigė, kad paskutines tris savaites pacientų srautas didėja.

„Jau apie Velykas kalbėjome, kad yra pasirengimas papildomoms lovoms atsidaryti. Tačiau tuo metu didėjo po 5–10 procentus. Paskutinę savaitę padidėjimas yra 20 procentų. Matome, kad tai yra bendravimas, tikėtina, tam tikrų epidemiologinių priemonių nesilaikymas. Taip pat lemia ir britiškoji atmaina, ji šiek tiek kitokia“, – teigė Santaros klinikų atstovė.

„Jokiu būdu nesakau, kad atlaisvinimus reikia stabdyti ar griežtinti, tačiau kažkokia kontrolė papildoma atvertoms veikloms nepakenktų. Taip pat ir vakcinacija. Tikėkimės, kad rudenį tos ketvirtos bangos sulauksime saugesni“, – sakė ji.

„Jeigu matysime kritišką blogėjimą, galima svarstyti ir apie karantino sąlygų griežtinimą Vilniuje“

Sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė teigė, kad iš kitų miestų Vilniui atiduoti skiepai 100 procentų sumažinti sergančiųjų skaičių nepadės.

„Turbūt 100 procentų ne, bet tų vakcinų neturime dar tiek, kad galėtume paskiepyti visus tuos žmones, kai pagal amžiaus grupes matome, kad jie ir yra pagrindiniai pacientai Vilniaus regione. Bet vienareikšmiškai kuo platesnis ir didesnis paskiepijimas Vilniaus regione, kur virusas labiausiai plinta, daugiausiai užsikrėtimų, matome, kad ir kitose valstybėse, šiuo metu mes turime apie 30 procentų žmonių, kurie yra imunizuoti. Pasiekus bent 40 procentų jau atvejų skaičius krenta. Tikimės, kad tas nukreipimas vakcinų į Vilniaus regioną bent kažkiek pristabdys tą augimą“, – teigė Ž. Simonaitytė.

SAM sulaukė kritikos dėl vakcinų perdavimo Vilniui.

„Suprantame, kad visi planuojasi darbus, belieka tik atsiprašyti, kad tai buvo taip paskutinę akimirką. (…) Bet kai turi rinktis tarp galimai mirštančių žmonių ir nepakankamų vietų reanimacijose, nepatogumų, renkiesi vieną iš dviejų blogybių“, – SAM sprendimą aiškino ministerijos atstovė.

Ji aiškino, kad Vilniaus miesto savivaldybė SAM pažadėjo, kad visas gautas vakcinas tikrai panaudos.

„Jeigu matysime kritišką blogėjimą, galima svarstyti ir apie karantino sąlygų griežtinimą Vilniuje. O turbūt šiai dienai norėtųsi užbaigti su prašymu visų vilniečių, kad šiuo metu didelė dalis Lietuvos laukia savo vakcinų ilgiau tam, kad jie galėtų susiskiepyti. Tai prašymas yra pagalvoti, ar tikrai mes norime vieno ar kito kontakto, susitikimo. Ar tikrai norime papulti į tas Santaros klinikas, kur lovų, neaišku ar užteks“, – teigė SAM viceministrė Ž. Simonaitytė.

Problema ne atimtose vakcinose

Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius teigė, kad problema yra ne atimtose vakcinose, bet paties proceso organizavime.

„Mes tiesiog tų žadėtų vakcinų negavome. Mes suprantame visiškai tą Vilniaus situaciją. Ir jei tai būtų buvę pasakyta penktadienį, dangus nebūtų sugriuvęs. Ir žmonės būtų tiesiog palaukę savaitę. Bet problema tame, kad kai senjorai skiepijami, jiems reikia skambinti, kviesti.

Šiuo atveju reikės perskambinti, atšaukti, ne visiems pavyksta prisiskambinti, jis ateina nurodytu laiku, laukia skiepo. Sukėlė tokią sumaištį, tas yra negerai. O kad savaitę anksčiau ar vėliau gausime tas vakcinas, tai čia tikrai nėra didelė problema“, – sakė Anykščių rajono meras S. Obelevičius.