„Vertinu kaip neišvengiamybę, todėl, kad per šį savaitgalį gana labai suprastėjo situacija Vilniaus regiono klasterio ligoninėse. Tikrai turime mažai reanimacijos vietų ir dėl to, kad jų būtų, reikia stabdyti daugiau planinės pagalbos, ir tai yra labai blogai“, – antradienį Seime žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Todėl, pasak ministrės pirmininkės, buvo priimtas sprendimas perskirstyti vakcinų kiekius, skiriant didesnes vakcinų siuntas Vilniui.

„Siekdami šiek tiek tą įtampą sumažinti, paskyrėme šiam regionui daugiau vakcinų šią savaitę tam, kad aplinkinės savivaldybės ir Vilnius galėtų paskiepyti kaip įmanoma daugiau žmonių“, – teigė premjerė.

I. Šimonytė taip pat pažymėjo, kad situacijos pablogėjimas Vilniuje buvo staigus, todėl vakcinų perskirstymas kitų miestų merams taip pat galėjo būti netikėtas.

„Tų netikėtumų daug su COVID-19 yra. (…) Aš bijau, kad mes neturime tokio komforto, kad informuotume prieš dvi savaites, kad bus taip po dviejų savaičių“, – aiškino Vyriausybės vadovė.

Ji taip pat pažymėjo, kad tiekiamų vakcinų kiekis taip pat kol kas dar nėra pakankamas. Situaciją Vilniuje ketinama spręsti keliais būdais.

„Yra organizacinės priemonės, kurias Sveikatos apsaugos ministerija daro kartu su Santaros klinikos ir kitomis ligoninėmis – yra atidaromos papildomos lovos. Tam dalis rezervo yra, dar nesame pasiekę panašių skaičių kaip gruodžio mėnesį, tačiau reanimacijų atveju situacija yra sudėtinga, todėl kad reanimacijų lovų taip lengvai išplėsti yra neįmanoma. Tai nėra tas pats, kaip atidaryti paprastą kovidinę lovą, net ir aprūpintą deguonimi“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ingrida Šimonytė

Premjerė taip pat sakė, jog Vilniaus gydymo įstaigos šioje situacijoje bendradarbiauja ir su kitų regionų ligoninėmis.

Vakcinų perskirstymu viešai pasipiktino Šiaulių miesto meras Artūras Visockas, taip pat – Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas. Savo ruožtu sostinės meras Remigijus Šimašius BNS sakė, kad papildomų vakcinų skyrimo Vilniui būdas yra nepriimtinas.

„Papildomų vakcinų skyrimas padės valdyti prastėjančią situaciją, tačiau būdas kaip jos buvo skirtos – nepriimtinas. Kažkas iš vidurinės grandies sprendimų priėmėjų „pakišo“ sveikatos apsaugos ministrą ir Vyriausybę“, – antradienį BNS raštu perduotame komentare teigė Vilniaus meras.

Sprendimai dėl galimybių paso – šią savaitę

Paklausta, kada būtų galima tikėtis sutarimo dėl galutinių galimybių paso techninių detalių, premjerė teigė, kad tai galėtų įvykti dar šią savaitę.

„Tikiuosi, kad šią savaitę nutarimo projektas bus paruoštas, bet nežinau, ar rytoj“, – sakė I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovės teigimu, testavimas suteiktų progą naudotis galimybių paso privilegijomis visiems.

„Nėra kito būdo užtikrinti, kad jis nebūtų diskriminacinis, kaip tik sudarant galimybę testuotis visiems žmonėms, kurie neturi galimybės kol kas gauti vakcinos. Ar tą pavyks padaryti – aš nesu tikra. Tai labai sudėtingas uždavinys, todėl, kad dabar testavimo apimtys yra labai didelės dėl pandemijos valdymo. Todėl žiūriu į šį sprendimą kaip į visiškai trumpalaikį sprendimą“, – akcentavo I. Šimonytė.

Ji taip pat teigė mananti, jog nemokami testai bus suteikiami periodiškai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (299)