„Be abejo, šis emocinis fonas yra nepalankus Vyriausybei. Bet reikia omenyje turėti ir kitą dalyką – o kokia yra alternatyva. Ar dabar mes matome, kad galėtų susiformuoti stipri koalicija, kuri pakeistų dabartinę Vyriausybę? Aš to nematau. Manyčiau, kad tai yra faktorius, kuris leidžia manyti, kad ši Vyriausybė išsilaikys iki kadencijos pabaigos“, – Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ sakė V. Savukynas.

Jis teigė, kad jei I. Šimonytė nuspręstų pasitraukti iš posto, tai tikėtina reikš pirmalaikius Seimo rinkimus.

„Aišku, yra ta vadinamoji juodoji gulbė, ypatingai šiomis aplinkybėmis, kai vyksta koronaviruso pandemija. Neduok Dieve, jeigu yra dar kažkokios naujos atmainos, dar pasunkėja situacija, tada tos emocijos gali staiga įsiplieksti. Ir gali būti įvairiausi netikėti sprendimai. Bet tada manyčiau, kad antrą kartą Atkurtos Lietuvos Respublikoje būtų pirmalaikiai rinkimai. Nes jei I. Šimonytė pasako, kad atsistatydina, tai naują koaliciją būtų sunkiai galima sukurti alternatyvią“, – aiškino LRT žurnalistas V. Savukynas.

Klaipėdos universiteto politologas Dr. Saulius Šiliauskas tikino, jog dabar svarbiausia valdyti pandemiją, o kartais gerų sprendimų tiesiog nėra.

„Tai būtų keistas atvejis Lietuvos istorijoje. Nuo 2008 metų turime 4 ministrą pirmininką, turėjome 3 Vyriausybes, kurios išsilaikė visą parlamentinę kadenciją. Tiesa, tokia minimali persvara, kuri yra Seime, matome, kad Vyriausybės nariai turi darbą dirbti, Seimo dieną posėdžių salėje sėdėdami. Manau, kad tikrai spėti, kas nutiks per 2–3 metus į priekį, šiai Vyriausybei yra tokia dalia tų pandeminių gaisrų gesinimas čia ir dabar, tai svarbu.

O tada visko gali atsitikti. (…) Žinome, kad egzistuoja įtampos, bet reikia suprasti, kad premjerė yra tokioje situacijoje, kad gerų sprendimų tiesiog nėra“, – laidoje „Įvykiai ir komentarai“ tikino politologas S. Šiliauskas.

Ingrida Šimonytė

Naujausia apklausa parodė, kad dauguma gyventojų galvoja, kad į Europos Vadovų Tarybą (EVT) ir toliau turėtų keliauti prezidentas Gitanas Nausėda.

V. Savukynas tikėjosi, kad šiame fronte „pabūklai nutils“.

„Dabartinei koalicijai ir Vyriausybei labai svarbu yra pandemijos suvaldymas, čia yra daug problemų. Dar vienas atidarytas frontas su prezidentu jiems nebūtų naudingas. Klausimas, kodėl žiemą šis klausimas buvo labai užaštrintas. (…) Manau, kad šiame fronte pabūklai nutils“, – teigė žurnalistas.

Jis priminė, kad taip pat negalima pamiršti ir artėjančių prezidento rinkimų.

„Nereikia pamiršti ir ateinančių prezidento rinkimų. I. Šimonytė tikrai gali pretenduoti, jos važiavimas į EVT parodytų jos prezidentines kompetencijas. Čia ne tik žvilgsnis nukreiptas į praeitį ir nuoskaudų atsikeršijimą, bet ir žvilgsnis į priekį, ruošiantis būsimoms politinėms batalijoms“, Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ sakė LRT žurnalistas V. Savukynas.