Jame buvo kviečiami dalyvauti ir vaikai, ir suaugusieji, ir mėgėjai, ir profesionalai, pranešė muziejus.

Gyventojai buvo kviečiami piešti pingvinus ir trumpai užrašyti jų pokalbį, darbą nufotografuoti ir atsiųsti Lietuvos jūrų muziejui asmenine „Facebook“ žinute.

Pasaulinę pingvinų dieną bus išrinkti ir apdovanoti nugalėtojai, muziejus taip pat pristatys bei pakvies klausytis pingvinų istorijų, kurias užrašė ir šmaikščiai įgarsino muziejaus biologas Pavelas Kulikovas, prižiūrintis ir pingvinus.

Pasaulinė pingvinų diena siejama su imperatoriškaisiais ir Adelės pingvinais, kurie peri Antarktidos pakrantėse. Šiuo metu Antarktikoje prasideda pingvinų migracija. Prasidėjus žiemai šie gyvūnai keliauja į žemyno gilumą padėti kiaušinių, o pavasarį, kai ledas pradeda tirpti, su jaunikliais grįžta gyventi į vandenyną.

Prieš trejus metus Lietuvos jūrų muziejaus pingvinų banda atnaujinta. Tuomet į rekonstruotą pingvinariumą iš Jungtinės Karalystės atgabenta Humbolto (Spheniscus humboldti) pingvinų.

Anot muziejaus atstovų, jie puikiai aklimatizavosi, priprato prie darbuotojų ir susidraugavo su muziejaus pingvinais-senbuviais.

Pasak muziejaus direktorės Olgos Žalienės, pingvinų bandai atnaujinti ieškota keliolika metų.

„Tai tikrai sudėtingas uždavinys. Humbolto pingvinai – reti gyvūnai, juos imti iš gamtos draudžia tarptautinės konvencijos, galima įsigyti tik iš zoologijos sodų, kurie juos veisia. Gyvasis pirkinys muziejui kainavo arti 80 tūkst. eurų“, – teigė ji.

Lietuvos klimatas artimas šių pingvinų gimtųjų vietų klimatui. Jie gyvena Čilės ir Peru pakrantėje, pro kurią prateka vėsi Humbolto srovė.

Pingvinai gyvena ir Pietų jūrų salose, pietiniuose Australijos pakraščiuose, Naujosios Zelandijos, Pietų Amerikos, net Pietų Afrikos pakrantėse.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)