„Esu tikras, kad Rusija greitai ir proporcingai atsakys ir Lietuvai, ir Latvijai, ir Estijai“, – sakė L. Sluckis žurnalistams.

Pasak jo, Rusijos diplomatų išsiuntimas yra žingsnis santykių su Maskva apsunkinimo link. Parlamentaras taip pat sakė, kad Rusijos santykiai su visomis Baltijos šalimis yra „blogesni nei bet kada“.

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova pareiškė: „Šių šalių valdžia gali neabejoti mūsų atsaku. Jų diplomatai jau gali pradėti planuoti, kam iš jų teks pakuotis daiktus.“

Tuo metu L. Sluckis išreiškė nuomonę, kad Rusijos diplomatų išsiuntimas Europoje gali būti siejamas su tariamu nesėkmingu bandymu organizuoti valstybės perversmą Baltarusijoje.

Baltijos šalys negali likti nuošalyje, kai pradedama antirusiška grandininė reakcija, siekiant nuslėpti nesėkmę Vašingtono operacijoje organizuoti perversmą Baltarusijoje“, – pareiškė jis.

Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FSB) šeštadienį pranešė, kad Rusijoje dėl bandymo įvykdyti „karinį perversmą“ Baltarusijoje ir „nužudyti“ jos prezidentą buvo sulaikyti du Baltarusijos piliečiai. Baltarusių opozicija informaciją apie galimą valstybės perversmą pavadino specialiųjų tarnybų provokacija.

Lietuva anksčiau penktadienį paskelbė, kad solidarizuodamasi su čekais išsiunčia du rusų diplomatus, o Latvija ir Estija nutarė išsiųsti po vieną Rusijos diplomatą.

Praėjusią savaitę Čekijos vyriausybė, remdamasi žvalgybos ataskaita, pranešė, kad Rusijos karinės žvalgybos agentūra GRU 2014 metais jos teritorijoje surengė du sprogdinimus, iš kurių vienas pražudė du žmones ir padarė reikšmingos materialinės žalos.

Dėl to Čekija iš šalies išsiuntė 18 rusų diplomatų, kuriuos laiko slaptais agentais, o ketvirtadienį pranešė, jog Prahą turės palikti dar 63 Rusijos ambasados darbuotojai, kad joje liktų dirbti tiek asmenų, kiek čekai turi darbuotojų ambasadoje Maskvoje.

Šios šalies Vyriausybė taip pat paprašė partnerių solidarumo – iš ES ir NATO valstybių sostinių išsiųsti dalį Rusijos atstovybėse dirbančių galimų agentų.

Solidarumą su Čekija išvakarėse jau parodė Slovakija, kuri nusprendė išsiųsti tris rusų diplomatus.